to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από το «Άλφα» έως το «Ωμέγα»: Νέα υγειονομική θωράκιση των σχολείων πριν την Όμικρον

«Στο πλαίσιο αυτό τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απελευθερωθούν επιτέλους από τον πνιγηρό αυταρχικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης»


Μετά τη  δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την άνευ προηγουμένου μεταδοτικότητα της μετάλλαξης "Όμικρον", επείγει η άμεση συζήτηση και λήψη μέτρων πριν η εξάπλωσή της καταστρέψει τα συστήματα υγείας και αποδιαρθρώσει την οικονομία και την  κοινωνική συνοχή.

Ειδικά στη χώρα μας όπου σημειώνονται καθημερινά θλιβερά ρεκόρ θανάτων  από κορονοϊό, λόγω της εγκληματικής απαξίωσης του ΕΣΥ και της καθυστέρησης στον εμβολιασμό, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που έχει πλέον απωλέσει τον έλεγχο, βρίσκεται σε πανικό και διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο.

Ειδικά μετά τη δημοσίευση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα και την αποκάλυψη του τερατώδους ψεύδους του Πρωθυπουργού,  ότι δεν γνωρίζει μελέτη που  να τεκμηριώνει ότι είναι μεγαλύτερη η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, τίθεται κολοσσιαίο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Αλλιώς δεν θα μπορεί να σταθεί ως πρωθυπουργός, ακόμη κι αν λόγω μιας περιστασιακής πλειοψηφίας παραμείνει στη θέση του. 

Σε κάθε περίπτωση και εν όψει "Όμικρον" είναι κρίσιμο ζήτημα να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτου υγειονομικού συναγερμού και να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Στη Βουλή που  συνεδριάζει για τον προϋπολογισμό είναι ευκαιρία  να υπάρξει  η πρώτη επίσημη ενημέρωση για την "Όμικρον", μετά την επείγουσα  παρέμβαση του ΠΟΥ.

Όμως,  στην εκπαίδευση και με δεδομένο ότι τους τρεις μήνες που είναι  ανοιχτά τα σχολεία έχουν σημειωθεί περισσότερα κρούσματα απ' όσα όλη την προηγούμενη 18μηνη περίοδο της πανδημίας, πρέπει εν όψει  της μετάλλαξης "Όμικρον" να συζητηθούν και να επιλεγούν οι  τρόποι αντιμετώπισης της. Ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία,  το Βέλγιο, η Δανία  κλείνουν πρόωρα τα σχολεία για τις γιορτές,  γιατί εκτιμούν ότι είναι υπερμεταδότες του ιού στην ευρύτερη κοινότητα. Κάτι που παρά τα επιστημονικά δεδομένα αρνείται με διάφορες σοφιστείες για την Ελλάδα,  η κυβέρνηση και η  κυρία Κεραμέως.

Η υγειονομική κατάσταση στα σχολεία και το πώς θα ανοίξουν μετά τις γιορτές πρέπει να  συζητηθεί άμεσα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.  Πρόκειται για μια πρόταση που έχει καταθέσει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κυβέρνηση να την απορρίπτει και που σήμερα αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Χρειάζεται να οργανωθεί εκστρατεία για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών από 5 ετών και πάνω.

Απαιτείται  κατάργηση των συγχωνεύσεων και της αύξησης των μαθητών στις αίθουσες  καθώς και της πρωτοφανούς   ρύθμισης να νοσεί το 50%+1 των μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα.  Χρειάζεται επίσης  να πληροφορηθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία τι μέτρα έχουν ληφθεί για την τηλεκπαίδευση στην απευκταία περίπτωση που  προσφύγουμε πάλι στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.  Και ειδικότερα  αν έχει απομακρυνθεί η εταιρία Cisco μετά την απόφαση-κόλαφο  της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εναντίον του υπουργείου Παιδείας για τη συνεργασία του με τη συγκεκριμένη εταιρία, που εξέθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ. εκπαιδευτικών και μαθητών. Χρειάζεται επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των υγειονομικών  πρωτοκόλλων λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και των Πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο αυτό τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απελευθερωθούν επιτέλους από τον πνιγηρό αυταρχικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης. Από την έμφαση στην εντατικοποίηση και τον εξεταστικό φόρτο πριν τα παιδιά συνέλθουν από το "σοκ" των κλειστών σχολείων και της τηλεκπαίδευσης. Από την γραφειοκρατική υπερφόρτωση των διευθυντών σχολείων και των εκπαιδευτικών. Τις εκατομμύρια "χαμένες" ώρες σε άσχετες με τη διδασκαλία, δραστηριότητες, για να ικανοποιηθούν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο των διακρίσεων και των ανισοτήτων που είναι ο στόχος της ψευδώνυμης   "αξιολόγησης". Καθώς και από   τον ασφυκτικό  κομματικό   έλεγχο ή  την  καταστροφική επιλογή να πάρουν οι  δεξιότητες  τη θέση της αληθινής μόρφωσης, όπως απαιτούν οι δυνάμεις της αγοράς.

Απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των εκπαιδευτικών, των  παιδιών και των νέων μας. Για να μην αποτελέσουν τα σχολεία μας "βόμβες διασποράς " της νέας μετάλλαξης στις οικογένειες και στην ευρύτερη κοινότητα. Ένας νέος σχεδιασμός που θα επανεξετάσει  από το "Άλφα" έως το "Ωμέγα" την υγειονομική θωράκιση των σχολείων πριν την εξάπλωση της "Όμικρον".

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)