to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 13.12.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Απάντηση στην εργαλειοποίση η κοινή ευθύνη της Ε.Ε. και η τήρηση του διεθνούς δικαίου

Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των αξιών, των κειμένων και των συνθηκών της.


Τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατά την Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που διοργάνωσε η Σλοβενική Προεδρία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των αξιών, των κειμένων και των συνθηκών της. Δεν πρέπει να απομακρύνεται από αυτές και να εδραιώνει μια Ευρώπη-φρούριο, που δίνει στα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, το ρόλο της «ασπίδας» και τις μετατρέπει σε αποθήκες ψυχών με κλειστές δομές–φυλακές χιλιάδων ανθρώπων.

Είναι η ίδια αντίληψη κάποιων κρατών-μελών που ζητούν να ανατραπεί η διεθνής αρχή της μη επαναπροώθησης, ώστε να μπορούν να γίνονται ανεμπόδιστα παράνομες και επικίνδυνες διαδικασίες στα σύνορα. Είναι η ίδια αντίληψη που δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο.

Οι αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι εδώ. Οι χώρες της Ευρώπης   έχουν ευθύνες και δεν είναι δυνατόν να γυρίζουν την πλάτη και να ακολουθούν κοντόφθαλμες, αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές, χωρίς να έχουν προτεραιότητα την καταπολέμηση των αυτών των αιτίων, τη συλλογική διαχείριση του ζητήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπισμού και της κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει η Επιτροπή και το Συμβούλιο να πάρουν γενναίες αποφάσεις στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ε.Ε. και να μην αφήσουν περιθώρια για μια διαχείριση δύο ταχυτήτων. Πρέπει να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα σε όσα κράτη-μέλη αρνηθούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά, στο πλαίσιο κοινών πολιτικών και ενός σταθερού και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο.

Αυτή θα πρέπει να είναι και η απάντησή μας στην εργαλειοποίηση που επιχειρούν διάφορες τρίτες χώρες στο προσφυγικό μεταναστευτικό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική, τόσο για τις χώρες  στα εξωτερικά στα σύνορα, αλλά και για τον πολυδιαφημισμένο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» που θα έπρεπε να είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων και την κοινωνική ευημερία και όχι μια λογική αποκλεισμών και εκπτώσεων από αυτές.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)