to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 12.12.2021

Κοινωνία

Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία: Mια γυναίκα νεκρή στην Πιερία, υπερχείλισαν ποτάμια, προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο, με τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα - Νεκρή εντοπίστηκε μία γυναίκα ηλικίας 50-55 ετών στην Σκοτίνα Πιερίας, καθώς φαίνεται πωςί το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από χείμαρρο - Στα 340 χιλιοστά η μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί της Κυριακής


Δυστυχώς η πρώτη απώλεια ζωής από το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώραείναι γεγονός. Στην Σκοτίνα Πιερίας από  νωρίς το πρωί της Κυριακήγς βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες σε ρέμα της περιοχής όπου είχε βρεθεί αρχικά ένα αυτοκίνητο. Τελικά και μετά από εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση και η σορός μίας γυναίκας 50-55 ετών και όλα δείχνουν ότι παρασύρθηκε από χείμαρρο. 

φωτ. ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ / EUROKINISSI

Στο σημείο επιχείρησαν 9 άντρες της Πυροσβεστικής με τρία οχήματα που προχώρησαν στην ανάσυρση του θύματος και την παράδοσή του σε ασθενοφόρο.

Στα 340 χιλιοστά η μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί της Κυριακής

Ιδιαίτερα μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της ισχυρής κακοκαιρίας που δημιούργησε πλήθος προβλημάτων, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Από την αρχή του Σαββάτου 11/12 έως το πρωί της Κυριακής 12/12 ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας (Ήπειρος) κατέγραψε 340 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 340 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα (Κονιάκος Φωκίδας – 206 χιλιοστά) και στην Πελοπόννησο (Παναχαϊκό Όρος – 202 χιλιοστά). Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης από την αρχή του Σαββάτου 11/12 έως το πρωί της Κυριακής 12/12 και ενδεικτικά ύψη σε επιλεγμένους σταθμούς:

Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους χωριού στη Λαμία

Δύσκολες στιγμές ζουν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα της Λαμίας αλλά και αυτοί που είχαν σπίτια στις παρυφές νότια της πόλης κοντά στο αεροδρόμιο. Από τις 5:00 το πρωί σήμανε συναγερμός καθώς «φούσκωσαν» τα νερά του Σπερχειού και άρχισαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα νερά έφτασαν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο.

Στο χωριό Κόμμα χτυπούσαν οι καμπάνες και οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους αντιδημάρχους και το δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο ζητούσαν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία ενώ την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου ξεκινούσαν απεγκλωβισμούς για να συγκεντρώσουν τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Περισσότερα από 30 σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα έχουν πλημμυρίσει καθώς μέχρι τις 8:00 το πρωί η στάθμη των νερών συνεχώς αυξάνει.

Παράλληλα περίπου 25 σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές στο νότιο τμήμα της πόλης της Λαμίας κοντά στο αεροδρόμιο μαζί με αναρίθμητες επαγγελματικές εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στα νερά και οι άνθρωποι που ήταν εκεί εξέπεμπαν SOS από τις 6:00 το πρωί.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαμιέων και της Π.Ε. Φθιώτιδας μαζί με τους πυροσβέστες και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν από το πρωί να σώσουν τους κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί και κυρίως τα ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα.

Η επιχείρηση διάσωσης γίνεται πόρτα πόρτα με βάρκες, γκρέϊντερ, τρακτέρ και όποιο άλλο μέσο μπορεί να προσεγγίσει τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Όπως αναφέρει το LamiaNow.gr, τα μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν λόγω της υπερχείλισης του Σπερχειού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Μέχρι τις 8:50 αεγκλωβίστηκαν 14 άτομα από την 7η ΕΜΑΚ.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν καίρια κυρίως την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ιδιαίτερο αισθητό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από την  Αιτωλοακαρνανία την Αχαΐα και το Ιόνιο.

Ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες και κόβοντας στα δύο δρόμους, ενώ οικισμοί αποκλείστηκαν ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και γεφύρια κατέρρευσαν.

Από το μεσημέρι της Κυριακής πάντως, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Πως ξεκίνησε η κακοκαιρία

Ισχυρές βροχές σημειώνονταν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/12 καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησίασε από δυτικά τη χώρα. Νεφικοί σχηματισμοί κάλυπταν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου:

Ήπειρος

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.  

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

 gliki potami

Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.  

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.

Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Μετά τον Αχέροντα, υπερχείλισε και ο Καλαμάς, έκλεισε η Σκάλα Φιλιατών

Όπως γράφει το epiruspost.gr, μετά τον Αχέροντα που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα από την υπερχείλιση προβλήματα σημειώνονται και εξ αιτίας της υπερχείλισης του Καλαμά.

Το ποτάμι έχει ξεχειλίσει στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, όπως και στην περιοχή του κάμπου της Βρυσέλας.

Στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.

Οριακή στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, όπου τα νερά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και όσο περνάει η ώρα τα νερά του ποταμού Καλαμά όλο και φουσκώνουν.

Θεσσαλία

Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων και νερά στο οδόστρωμα - Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών 

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ.Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr και ο Ληθαίος ποταμός αρχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα. Δείτε πρωινό βίντεο του Πηνειού στην περιοχή του Βαλομανδρίου:

Καρδίτσα: Φούσκωσαν ποταμοί και χείμαρροι στους δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα 

Επικίνδυνα έχουν "φουσκώσει" οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί ¨φουσκώνουν", χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος. Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.


Στερεά

Εκκενώνεται ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου στο Αγρίνιο

Στο μεταξύ, εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προοληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Αχαΐα

Πλημμύρισε η παραλιακή στο Ρίο

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει την Αχαΐα τις τελευταίες ώρες.

Προβλήματα έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά. Ο δρόμος έχει κλείσει αφού η κίνηση είναι αδύνατη.

Ποτάμι θυμίζει η παραλιακή οδός της Πάτρας. Η Ακτή Δυμαίων είναι με δυσκολία προσπελάσιμη με το οδόστρωμα να έχει μετατραπεί σε λίμνη, όπως σημειώνει το tempo24.news.


Ιόνιο

Χάος στην Κέρκυρα

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε πριν λίγο σε αρκετες περιοχές στο κέντρο λόγω βλάβης σε καλώδιο στην οδό Κύπρου. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση. Επιπλέον, πολλές περιοχές του κεντρικού Δήμου βρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι πολλά και εκτεταμένα, καθώς λόγω των ισχυρότατων ανέμων έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εύβοια

Εικόνες κατακλυσμού

Μανιασμένα κύματα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή, φτάνοντας τα 9 μποφόρ, ένωσαν τη θάλασσα με τις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων, στα Νέα Στύρα.

Οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο στα Νέα Στύρα, όπου η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Οι δυνατοί άνεμοι και το κύμα έβγαλαν πέτρες και χαλίκια από τη θάλασσα τα οποία έχουν «πνίξει» τον δρόμο. Συνεργεία του Δήμου Καρύστου έσπευσαν στο σημείο για να καθαρίσουν το δρόμο από τα φερτά υλικά.

κακοκαιρία - Εύβοια

Κακοκαιρία - Εύβοια

Μακεδονία

Χιόνισε σε Γρεβενά και Φλώρινα

Την ίδια ώρα, πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά  αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Χειμωνιάτικο σκηνικό στην Θεσσαλονίκη – Βροχή και ποτάμια οι δρόμοι

Όπως αναφέρει το thes.gr η βροχή συνεχίζει να πέφτει στην Θεσσαλονίκη προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους.

Οδηγοί και πεζοί αντιμετωπίζουν δυσκολία στις μετακινήσεις και χρειάζεται προσοχή.

καιρός Θεσσαλονίκη

Μήνυμα του 112 σε πολλές περιοχές για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Στο μεταξύ, μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε, την Παρασκευή, μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η «φτωχή» πρόγνωση

Η παρακάτω ανάρτησή μου στο Twitter σχετίζεται με την "φτωχή" πρόγνωση πολλών ημερών που παρουσιάστηκε την Παρασκευή για την οποία δέχτηκα πολλά παράπονα από πολίτες. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν μια δημόσια συγγνώμη.

Με το σκεπτικό ότι την Κυριακή βγαίνουμε από το κύμα της κακοκαιρίας, η πρόγνωση όφειλε να είναι πιο αναλυτική και να δίνει περισσότερες πληροφορίες στον πολίτη, όπως επίπεδα των θερμοκρασιών κ.α και όχι μόνο για την Κυριακή - που έπρεπε να είναι συγκεκριμένα - αλλά και για τις επόμενες ημέρες.

Δείτε πώς αποτυπώνεται η πρόγνωση των επομένων ημερών που βρίσκεται κάπου "κρυμμένη" μέσα στην ιστοσελίδα μας:

Η αιτία του κακού, όπως καταλαβαίνετε, δεν οφείλεται τόσο στον υπάλληλο που ίσως δεν μπορούσε ή δεν είχε την ικανότητα να περιγράψει αναλυτικά τον καιρό των επομένων ημερών. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η Διεύθυνση της Πληροφορικής της ΕΜΥ εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο προφίλ στην κύρια ιστοσελίδα της ΕΜΥ και η πρόγνωση του καιρού να παρουσιάζεται με "πανάρχαιο" σχεδιασμό του 2000. Ζούμε στην εποχή που αν είχαν γίνει κάποιες βασικές αλλαγές αλλά και οι ανάλογες αυτοματοποιήσεις σε πολλές εργασίες της καθημερινότητας των Μετεωρολόγων, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα με λιγότερες γκρίνιες και αστοχίες. Και δεν αναφέρομαι επί της ουσίας της πρόγνωσης, δηλαδή αν αυτή ήταν σωστή ή λάθος. Για να καταλάβετε σαφέστερα τι εννοώ, αρκεί να θυμηθείτε πόσο χρόνο και τις διαδικασίες έγιναν για να ενεργοποιηθεί το Twitter της ΕΜΥ πριν μια διετία, κάτι το οποίο σε όλους τους Οργανισμούς και τις υπηρεσίες θεωρείται αυτονόητο.

Οι Μετεωρολόγοι επιστήμονες της ΕΜΥ είναι καλοί και άξιοι. Το κλίμα χρειάζεται αλλαγή. Τα υπόλοιπα εντός της Υπηρεσίας, διότι κατά την αρχαιοελληνική παροιμίας "τα εν οίκω μη εν δήμω" ή κατά τον Περίανδρο "Δυστυχών κρύπτε, ίνα μη τους εχθρούς ευφρανής".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)