to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών

Η σκιά της πανδημίας έχει σκεπάσει για τα καλά τη χώρα μας. Μεγάλες, βέβαια, είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αδιέξοδη πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόζει, εδώ και 27 ολόκληρους μήνες. Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, χιλιάδες απώλειες ανθρώπων, με ένα Σύστημα Υγείας να πιέζεται αφόρητα και μια κοινωνία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να διχάζεται.


Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2022, δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του κόσμου. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ως μια διαιώνιση των ιδεοληψιών της Νέας Δημοκρατίας.

Η σκιά της πανδημίας έχει σκεπάσει για τα καλά τη χώρα μας. Μεγάλες, βέβαια, είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αδιέξοδη πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόζει, εδώ και 27 ολόκληρους μήνες.
Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, χιλιάδες απώλειες ανθρώπων, με ένα Σύστημα Υγείας να πιέζεται αφόρητα και μια κοινωνία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να διχάζεται.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, η Κυβέρνηση κόβει 820 εκατ. ευρώ από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία, αφαιρώντας 280 εκατ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατά 600 εκατ. ευρώ περικόπτει υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

Ακολούθως, το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται, καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπονται μειώσεις κατά 1,7 δισ. στις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας.

Βαριά η σκιά και της ακρίβειας, με πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης, βασικά είδη κατανάλωσης και διατροφής,  να έχουν πάρει την ανιούσα στην τιμή. Την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.

Το πετρέλαιο έχει πάρει δραματικές αυξήσεις, αποτελώντας πλέον πολυτέλεια για κάθε νοικοκυριό, όπως και το ρεύμα, με τη χώρα μας να είναι  πρωταθλήτρια στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών.

Ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και όσοι έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, με τη μείωση της φορολογίας των κερδών, τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και την αύξηση του αφορολόγητου των γονικών παροχών στις 800.000 ή 1,6 εκατ. για δύο γονείς.

Η ΝΔ μιλάει για ανάπτυξη, την ώρα που έχει καταργήσει το οκτάωρο, την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία, έχει θεσπίσει απλήρωτες υπερωρίες, την αμοιβή των εργαζομένων με ρεπό για τις υπερωρίες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχοντας  χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης, δημιουργώντας, λόγω της ανικανότητάς του να κυβερνήσει, ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, επιβεβαιώνει μέσα από τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησής του, ότι τη βαθιά ύφεση του 2021 θα ακολουθήσει βαθιά ύφεση το 2022.

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)