to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 09.12.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν ακολουθεί την αντι-Δεξιά ρότα ή όχι

«’Όχι’ σε αυτούς που μας λένε ότι για να κυβερνήσουμε πρέπει να πάψουμε να είμαστε Αριστεροί και να γίνουμε ‘καλά’ παιδιά - Θέλουμε να είμαστε μία δύναμη με κυβερνητική φιλοδοξία για να αλλάξουμε τα πράγματα»


Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη(Στ. Διαμαντόπουλο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, στην ανάγκη να μπει η Ελλάδα σε εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά και στο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα 4ετίας.

Αναλυτικά:

Δεν συμμερίζομαι τον ξαφνικό ενθουσιασμό ότι τάχα το ΚΙΝΑΛ είναι το μεγάλο κόμμα που θα εκτοπίσει και θα κατασπαράξει τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταρχήν, διασκεδάζω με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ. Ποντάρει όλο το σύστημα της ΝΔ στην εκλογική νίκη Λοβέρδου. Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εγχώριοι μιντιάρχες στήριζαν Λοβέρδο με δημοσκοπήσεις κλπ, λέγοντας ότι «ο Λοβέρδος θα είναι ο καταστροφέας του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι αντί-ΣΥΡΙΖΑ», ελπίζοντας ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας βολικός κυβερνητικός εταίρος για τη ΝΔ. Απέτυχε αυτό το σχέδιο.

Μετά έλεγαν ότι «αν εκλεγεί ο Παπανδρέου, θα πάρει πίσω τους Πασόκους από το ΣΥΡΙΖΑ και θα καταστραφεί αυτό και ο Τσίπρας». Ούτε αυτό βγήκε. Τώρα, το καινούργιο που ισχυρίζονται είναι «θα έρθει ο νέος, ο Ανδρουλάκης και θα καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Διάφοροι που τον είχαν απέναντι τον Ανδρουλάκη ή τον υπονόμευαν λέγοντας «ο άχρωμος, ο άοσμος, ο άγνωστος Χ», τώρα τον αγκαλιάζουν.

Παρά τις διαφορές μας με τον κ. Ανδρουλάκη, έχουμε πολύ καλή συνεργασία στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα στην Ευρωβουλή και προσωπικά τον εκτιμώ. Κατά τη γνώμη μου, θα κερδίσει καθαρά τον δεύτερο γύρο, αυτό προβλέπουμε όλοι, θα κληθεί να δώσει το δικό του στίγμα και μήνυμα. Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους ενθουσιασμούς που υπάρχουν ότι ξαφνικά το ΚΙΝΑΛ είναι το μεγάλο κόμμα που θα εκτοπίσει και θα κατασπαράξει τον ΣΥΡΙΖΑ.Αυτά είναι ευσεβείς πόθοι όσων έχουν αντί-Αριστερά και αντί-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομα. Σας θυμίζω ότι το 2017 που ψήφισαν 212 χιλιάδες άνθρωποι, και πάλι τα ίδια έλεγαν οι ίδιες γραφίδες, καθώς και στις εκλογές του '19, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% και το ΚΙΝΑΛ 8%. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει επανάπαυση για κανέναν.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μπει η Ελλάδα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας – Στη νέα φάση το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν ακολουθεί την αντι-Δεξιά ρότα ή όχι

Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μπει η Ελλάδα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Η απλή αναλογική ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και είναι πολύ καλύτερη από τα συστήματα ενισχυμένης στα καλπονοθευτικά. Η Ελλάδα χρεοκόπησε από μονοκομματικές κυβερνήσεις με ενισχυμένη αναλογική. Την πρώτη ευθύνη την έχει το κόμμα της ΝΔ που τίναξε τα ελλείμματα και τα χρέη με πλαστές στατιστικές την πενταετία 2004-2009. Η βόμβα μπορεί να «έσκασε» στα χέρια του Γ. Παπανδρέου και να έχει μεγάλες ευθύνες αυτός και το ΠΑΣΟΚ,αλλά το φιτίλι το «άναψε» η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, ο Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ στη νέα φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν ακολουθεί την αντί-Δεξιά ρότα και ταυτότητα του ιδρυτή του, του Α. Παπανδρέου, απομακρυνόμενη από την πολιτική Βενιζέλου, Λοβέρδου κλπ.,ή όχι.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα 4ετίας – Να πείσουμε τους πολίτες ότι η ΝΔ απέτυχε και πρέπει να φύγει

Για τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι το στοίχημα είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα 4ετίας.Είμαστε και θα παραμείνουμε η μεγάλη δύναμη στον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο, αλλά το ζητούμενο για τους πολίτες είναι να υπάρξει από τις εκλογές μια άλλη κυβέρνηση καλύτερη από τη ΝΔ. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα όπως γίνεται σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία, των κομμάτων της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης. Η σύγκλιση μπορεί να γίνει και μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και θα παραμείνει το μεγάλο κόμμα της Αντιπολίτευσης, πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να παρουσιάσει πρόγραμμα 4ετίας πάνω στο οποίο θα γίνουν συζητήσεις και πριν αλλά κυρίως μετά τις εκλογές. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι καλύτερες από τις μονοκομματικές κι ότι η ΝΔ απέτυχε και πρέπει να φύγει. Μετά από αυτό, θα παίξει ρόλο και η ψήφος του λαού, η οποία μπορεί να πιέσει και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς εξελίσσεται και ωριμάζει. Αυτό πρέπει να το κάνει ολοένα και περισσότερο, αλλά διαφωνώ πλήρως με όσους θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ιστορικό ατύχημα και ότι τώρα που άλλαξαν οι καιροί πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο. Αυτοί που πάσχισαν για την «Αριστερή Παρένθεση» και απέτυχαν γιατί κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια ενώ βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, μειώσαμε την ανεργία στο 10%, μειώσαμε την φτώχια, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Βεβαίως, πρέπει να βελτιωθούμε και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συνοχή, εξωστρέφεια, ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς.

Είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς που κάνει συμμαχίεςώστε να επιτύχει στόχους, που θέλει να κυβερνάται η Ελλάδα από κυβερνήσεις συνεργασίας. Λέμε «Όχι» σε αυτούς που μας λένε ότι για να κυβερνήσουμε πρέπει να πάψουμε να είμαστε Αριστεροί και να γίνουμε «καλά» παιδιά. Εμείς, χωρίς να μπούμε στο κλαμπ των λεγόμενων Συστημικών Δυνάμεων που τα βρίσκουν με τους Έλληνες «νταλαβερτζήδες» -ο Κ. Καραμανλής τους είχε αποκαλέσει και πιο σκληρά-θέλουμε να είμαστε μία δύναμη με κυβερνητική φιλοδοξία για να αλλάξουμε πράγματα, για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα, για να μην υπάρχει πελατειακό κράτος, για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, για να υπάρχει μια δίκαιη και αποτελεσματική δικαιοσύνη.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χώρα είναι η κατάχρηση δικαιοσύνης

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χώρα είναι η κατάχρηση δικαιοσύνης. Μου έκανε εντύπωση που σε όλη την προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛο κ. Λοβέρδος δεν δέχθηκε ούτε μία ερώτηση για το ότι είναι υπόδικος ακόμη για το σκάνδαλο NOVARTIS. Κι η κυβέρνηση έχει αλλάξει 2,5 χρόνια τώρα και είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις διορίζουν την ηγεσία της δικαιοσύνης. Άρα έχει καταπέσει, εκ των πραγμάτων, η θεωρία ότι ήταν σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ οι δικαστές που ορίζει η ηγεσία της δικαιοσύνης, που έχει διοριστεί από τη ΝΔ, δεν κλείνουν τον φάκελο και παραμένει υπόδικος και κανείς δεν τον ρώτησε γι’ αυτό. Κι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ερευνάται επίσης, δεν έχει πάει η υπόθεσή του στο αρχείο και ο ίδιος απείλησε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πιέζοντας έτσι την ελληνική δικαιοσύνη. Απορώ γιατί δεν το κάνει, θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Εγώ δεν χρησιμοποίησα ούτε τώρα ούτε ποτέ τον όρο «ένοχος» για ανθρώπους οι οποίοι ερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με την Εθνική Διαφάνεια μέσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την υψηλότερη διαφθορά, κοντά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα δε με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, θεωρείται 24η στις 27 στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Αναρωτηθείτε πόσα χρόνια έχετε να με ακούσετε ή να με δείτε σε κάποια κρατικά κανάλια…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)