to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα νησιά ανάχωμα και φυλακές της Ευρώπης

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την εκάστοτε κυβέρνηση αποτελούσε και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης.


Θυμόμαστε πολύ καλά πόσο είχε επενδύσει η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα αυτό από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας πάντα τη βοήθεια των ΜΜΕ που συντηρούσαν το θέμα και μας το επέβαλλαν ως πρόβλημα που διογκώθηκε από τη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε στη Χίο τα προεκλογικά ταξίματα ότι θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες – μετανάστες από τα νησιά και συγχρόνως ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ.

Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και αυτοί που έταζαν βρίσκονται στα κυβερνητικά έδρανα, υλοποιώντας πιστά τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είδαμε σε αυτό το διάστημα να υλοποιούνται τα ταξίματα, αλλά δεχτήκαμε ως νησιώτες βία και καταστολή με την απόβαση των ΜΑΤ και αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά και αδιαφορεί για τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και τη δημιουργία τεράστιας φυλακής κατατρεγμένων ανθρώπων στο νησί μας.

Επαναλάμβαναν το γνωστό σλόγκαν περί φύλαξης συνόρων, ασφάλειας και αναχαίτισης των ροών, ποντάροντας στην κούραση των τοπικών κοινωνιών και τη χειραγώγηση ακόμη και πιο μετριοπαθών πολιτών που παρασύρθηκαν από τα ψέματά τους. Ακούσαμε –μεταξύ πολλών άλλων– για το φοβερό πλωτό φράγμα 2,7 χιλιομέτρων για την ανάσχεση των ροών! Το φαιδρό και ρατσιστικό σχέδιο ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό μήνυμα πάταξης –υποτίθεται– της εισροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Κάτι παρόμοιο ήταν το περιβόητο ζέπελιν που θα εγκαθίστατο στη Σάμο, θα έπαιρνε εικόνα των κινήσεων των μεταναστών και θα πληροφορούσε ακολούθως το λιμενικό. Εκτός των άλλων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων αμφισβητούνταν για ακόμη μια φορά.

Ομως κραυγαλέο ζήτημα αποτελεί η ανακολουθία λόγων και πράξεων, γιατί από το «θα φύγουν όλοι από τα νησιά» βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συναποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μετατροπή των νησιών μας σε ανάχωμα της Ευρώπης όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ταυτόχρονα την εξαφάνιση του προσφυγικού από την υπόλοιπη χώρα.

Εγκαινιάζουν τεράστια κλειστά κέντρα με την απουσία της τοπικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την αντιπροσφυγική πολιτική τους, παριστάνοντας ότι λύνουν προβλήματα, ότι εφαρμόζουν δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ότι απεμπλέκουν τα νησιά από το μεταναστευτικό. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν τα απεμπλέκουν, αλλά τα εμπλέκουν διά παντός και ό,τι λένε είναι αστεία και στη σφαίρα του φανταστικού. Είναι ακόμη οξύμωρο να παρουσιάζουν ως κατόρθωμα τη μείωση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά και από την άλλη να δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις για τη δημιουργία των κέντρων-φυλακών. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει την ειλημμένη απόφασή τους για μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με την οποία τα νέα αιτήματα ασύλου θα μπορούσαν να υποβληθούν μόνο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης πέντε νησιών και του Εβρου (ΚΥΤ Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας), η οποία αποσύρθηκε κατόπιν σφοδρών αντιδράσεων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα επανέλθει, σε τι νομοσχέδιο και πώς.

Πρόκειται ξεκάθαρα για κυβέρνηση που επενδύει στην εικόνα και στο περιτύλιγμα, εκμεταλλεύεται τους πολίτες, συγχρόνως τους υποτιμά και τους κοροϊδεύει και επιδιώκει με τις αυταρχικές και διχαστικές επιλογές της τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον διαχωρισμό των κοινωνιών και εντέλει τον ατομικισμό.

Είναι μια βαθιά εμμονική κυβέρνηση που δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτε. Εμείς οι νησιώτες το ξέρουμε πια πολύ καλά!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)