to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξηλώνεται το δόγμα Μητσοτάκη περί αυτοαπασχολούμενων

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει άμεσα την πρόταση του προερχόμενου από το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λουξεμβούργου επιτρόπου για θέματα εργασίας


Θα θυμάστε ασφαλώς τον Μητσοτάκη να αναφέρεται, σε φαινομενικά ανύποπτο χρόνο, σε “αυτοαπασχολούμενα παιδιά των delivery και courier”. Φυσικά, δεν επρόκειτο για κάποιο γλωσσικό ολίσθημα ούτε για άγνοια της πραγματικότητας. Όπως απέδειξε ο νόμος Χατζηδάκη και η υπόθεση efood, ο Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά τι έλεγε.

Πολύ απλά επαναλάμβανε εμμονικά το νεοφιλελεύθερο δόγμα της αυτόνομης και ανεξάρτητης αυτοαπασχόλησης, που στερεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους και ευνοεί κατά κόρον τις ψηφιακές πλατφόρμες, όλη αυτή τη νέα οικονομία. Ε, λοιπόν, όλο αυτό τελειώνει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει άμεσα την πρόταση του προερχόμενου από το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λουξεμβούργου επιτρόπου για θέματα εργασίας Νίκολας Σμιτ, σύμφωνα με την οποία η εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες θα θεωρείται εξαρτημένη και επομένως οι ντελιβεράδες, αλλά και οι οδηγοί της Uber, θα πρέπει να προσληφθούν κανονικά.

Μάλιστα, μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν στη σχετική Οδηγία, που διασφαλίζει, φυσικά, και την ασφάλιση των εργαζομένων. Και μπορεί μεν να μην ορίζεται ως υποχρεωτική η σύμβαση αορίστου χρόνου και να αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εθνικού νομοθέτη τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, αλλά μιλάμε για σύμβαση εργασίας, γεγονός που ξηλώνει το δόγμα Χατζηδάκη - Μητσοτάκη.

Πόσο μάλλον που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Repubblica, που ανέδειξε την Οδηγία ως κύριο θέμα της, ο εργοδότης θα πρέπει πλέον να αποδείξει ότι ο απασχολούμενος στην πλατφόρμα διατρέχει επιχειρηματικό κίνδυνο, κινδυνεύει με χρεοκοπία ή αποφασίζει την τιμή του προϊόντος - διότι αυτά θεωρούνται τα χαρακτηριστικά της αυτοαπασχόλησης. Εξάλλου, η πρόταση του Σμιτ βασίζεται σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία και στη σαφή βούληση της Ευρωβουλής.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)