to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 07.12.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Νέοι φραγμοί στην συνταγογράφηση για ανασφάλιστους - Η κυβέρνηση θυμήθηκε τον μνημονιακό της εαυτό

«Επιβεβλημένο να υπάρξει ένα μέτωπο ευθύνης και αυτή η πρόσκληση απευθύνεται, προφανώς, σε αυτούς που το κατανοούν, τα κόμματα της αριστερής, προοδευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε κοινωνικούς φορείς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Π. Σκουρλέτης


Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κατάσταση επιδεινώνεται και προκειμένου «να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει αποφασιστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», είναι «επιβεβλημένο να υπάρξει ένα μέτωπο ευθύνης και αυτή η πρόσκληση απευθύνεται, προφανώς, σε αυτούς που το κατανοούν, τα κόμματα της αριστερής, προοδευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε κοινωνικούς φορείς», επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5», στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη. Αναφερόμενος στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, τόνισε ότι αυτή θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει στα ζητήματα του στρατηγικού προσανατολισμού. Πρόσθεσε ότι αυτός ο χώρος «οφείλει βέβαια να απαντήσει και στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά το 2010, ποιες ήταν οι ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας και για τις επιλογές που έγιναν τότε».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για την υγειονομική κρίση που επιδεινώνεται

​«Τους τελευταίους μήνες, παρόλο ότι τα πράγματα επιδεινώνονται, βλέπουμε την κυβέρνηση να ακολουθεί τα γεγονότα με καθυστέρηση και να είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έχουμε μια κυβέρνηση που να έχει εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα που και η αντιπολίτευση γενικότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουν θέσει».
​«Γιατί στα σχολεία, σε αυτή τη συγκυρία, αντί να αραιώνουν οι μαθητές στις τάξεις, πυκνώνουν; Ακούμε αυτές τις φοβερές δηλώσεις από τα χείλη του πρωθυπουργού, ότι είναι περίπου το ίδιο κάποιος να είναι διασωληνωμένος εντός και εκτός ΜΕΘ».
​«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση κάνει κάτι το οποίο είναι πραγματικά εξοργιστικό. Στερεί από τους ανασφάλιστους τη δυνατότητα να συνταγογραφούνται τα φάρμακά τους από ιδιώτες γιατρούς και τους περιορίζει μόνο σε δημόσιες δομές. Ξαναθυμάται τον παλιό, μνημονιακό εαυτό της η ΝΔ, τότε που 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία».
​«Η ΝΔ ξαναπιάνει το νήμα αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σε άλλες συνθήκες βέβαια. Να δούμε κι εμείς τις προτεραιότητές μας. Πραγματικά είναι εξοργιστικά τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή. Οκτακόσιοι γιατροί, που λείπουν από το δημόσιο σύστημα υγείας, ξέρουμε ότι είναι σε λίστες αναμονής και δεν προχωρούν οι προσλήψεις τους. Κάνουν τα πάντα για να απελευθερώσουν χώρο υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, δεν πιστεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας».
​«Μιλάμε για την υγειονομική κρίση που επιβάλλει τη συνεννόηση στα αυτονόητα, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση είναι που το αρνείται και δεν το κατανοεί. Αντίθετα, στην προσπάθεια να κρύψει τις δικές της αδυναμίες κάνει και διάφορες “θεαματικές” αντεπιθέσεις, λέγοντας όλα αυτά τα ανόητα περί  “σαμποτέρ” στα ζητήματα της υγείας, για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ένα μέτωπο ευθύνης και αυτή η πρόσκληση απευθύνεται, προφανώς, σε αυτούς που το κατανοούν, τα κόμματα της αριστερής, προοδευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε κοινωνικούς φορείς. Εξελίσσεται μια προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συνάντησης με όλες αυτές τις δυνάμεις. Πρέπει, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει αποφασιστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Για τις διεργασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ

​«Θεωρώ παράδοξο αυτό που συμβαίνει και έχει γίνει και στην περίπτωση της ΝΔ παλαιότερα, πρώτα να γίνονται μαζικές διεργασίες για την εκλογή του αρχηγού και μετά να καλείται το κόμμα να διαμορφώσει ένα πλαίσιο θέσεων, προγραμματικής πρότασης και στρατηγικής. Αυτό είναι ανορθόδοξο. Εγώ ξέρω ότι επιλέγεται ο πιο κατάλληλος άνθρωπος στην ηγεσία, αυτός που θεωρείται ότι αντιστοιχείται με το πλαίσιο των αποφάσεων. Εδώ αυτό λείπει. Δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας. Πάνε 270.000 άνθρωποι, διαλέγουν το πρόσωπο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν, να το πω απλά, τη “γραμμή” του κόμματος».
​«Υπάρχει ένα θέμα και σε σχέση με τις περίφημες δημοσκοπήσεις. Ένα ολόκληρο σύστημα στήριζε, “φλέρταρε”, με νύχια και με δόντια, συγκεκριμένες επιλογές και φάνηκε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μπαίνει ένα θέμα συνολικά, αν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στις μέρες μας με αυτό τον τρόπο, έχουν μια δομική αναξιοπιστία ή αν δεν την έχουν, τότε ηθελημένα διαμορφώνουν μια άλλη πραγματικότητα».
«Η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει σε ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού αυτού του χώρου, διότι νομίζω ότι η λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή του ετεροπροσδιορισμού, είναι κάτι το οποίο δεν βοήθησε αυτό τον χώρο, ο οποίος οφείλει βέβαια να απαντήσει και στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά το 2010, ποιες ήταν οι ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας και για τις επιλογές που έγιναν τότε. Έτσι νομίζω ότι μπορεί, τελικά, να αποβεί γόνιμη αυτή η συζήτηση που γίνεται στον χώρο της κεντροαριστεράς».
​​«Προϋπόθεση για μια θετική προοπτική και τη διαμόρφωση των όρων μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης, είναι να απαντηθούν όλα τα προηγούμενα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)