to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 07.12.2021

Κοινωνία

Δολοφονία Ζακ: «Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή»

Μάρτυρας: Πολλά και με μανία τα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζακ - Την έντονη αντίδραση της έδρας προκάλεσε στη συνέχεια ο ιατροδικαστής / πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη


Κατά την διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων τοποθετήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρέθηκε στο σκηνικό της δολοφονίας από την στιγμή που ο κοσμηματοπωλης κλωτσούσε τον Ζακ. «Είδα δύο ανθρώπους να κλωτσάνε τη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου που το ήξερα, γιατί περνούσα από εκεί συχνά. Ήταν μέσα ένας νεαρός και αυτά που είδα εγώ, το τονίζω, αυτά που είδα εγώ, ήταν ότι είχε πιάσει την ταμειακή και προφανώς ήταν βαριά και την άφησε. Δεν προσπαθούσε να την παραβιάσει, απλά την έπιασε. Μετά έπιασε τον πυροσβεστήρα και παραπατούσε. Αργότερα έρποντας μπήκε σε μια υποδοχή στη βιτρίνα, στην οποία οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορά. Υπήρχαν πολλά χτυπήματα, που τον πέτυχαν στο κεφάλι γιατί τον καταλάβαινα που μαζευόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο 40χρονος μάρτυρας, που η κατάθεσή του άνοιξε τη σημερινή 4η ημέρα της δίκης για την υπόθεση. 

«Πήγαν μετά οι αστυνομικοί και δεν ξανασηκώθηκε»

Περιγράφοντας με σαφή τρόπο τα όσα είδε εκείνο το μεσημέρι στην οδό Γλάδστωνος, ο μάρτυρας τόνισε: «Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος». Παράλληλα, επεσήμανε την προσπάθεια του Ζακ να απεγκλωβιστεί από την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου , καθώς όπως σημείωσε βρισκόταν σε ταραχή λόγω του εγκλωβισμού του. 

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είχε συναντήσει ξανά τον Ζακ γιατί εργαζόταν και έμενε στο κέντρο και είχε τυπικές επαφές μαζί του. «Όταν τον είδα είπα: Ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι κάτι κακό ήθελε να κάνει. Σαν φύλακας, το απέκλεισα. Δεν ήταν της ιδεολογίας του να κλέψει, ούτε είχε ανάγκη να κλέψει απ'ότι έλεγε. Θεώρησα ότι κατά λάθος μπήκε. Η συμπεριφορά του ήταν για να απεγκλωβιστεί».

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας τόνισε πως δεν είδε το θύμα να κρατά μαχαίρι όσο βρισκόταν μέσα στο κατάστημα ενός εκ των κατηγορουμένων και πως, αφού κατάφερε να απεγκλωβιστεί χτυπημένος, σε αδυναμία και φανερά σε πανικό, «πήρε ένα γυαλάκι και το έτεινε αφηρημένα στον διασώστη ο οποίος έκανε πίσω» επισημαίνοντας πως αμέσως μετά «το έριξε κάτω, δεν υπήρξε καμία απειλή», ενώ για την βία των δύο ανδρών προς τον Ζακ επεσήμανε πως «Χτυπάγανε ανεξέλεγκτα, άκοπα, αδιάκοπα, συνεχώς»

Ο ιατροδικαστής, παθολογοανατόμος, Χρήστος Ευτυχιάδης, που διενήργησε τις ιστολογικές εξετάσεις σε όργανα του Ζακ Κωστόπουλου, απέκλεισε -καταθέτοντας στο δικαστήριο- οποιαδήποτε εκδοχή να προϋπήρχε ζήτημα καρδιακό ή άλλο που να εισέφερε στον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Σύμφωνα με τον κ. Ευτυχιάδη η καρδιά του 33χρονου ήταν κανονικότατη, χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ όσον αφορά το "λιπώδες ήπαρ" τόνισε πως δεν έχει σχέση με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου καθώς όπως τόνισε «ο θάνατος που σχετίζεται με το ήπαρ δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό». Ο μάρτυρας περιέγραψε μεν έναν "επιβαρυμένο οργανισμό" αλλά εξήγησε πως αυτό δεν έχει σχέση με τον θάνατο.

Αντιδράσεις έφερε η κατάθεση του ιατροδικαστή που διορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη

Την έντονη αντίδραση της έδρας προκάλεσε στη συνέχεια της διαδικασίας ο ιατροδικαστής / πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Το ύφος του μάρτυρα, που κατέθετε φωνάζοντας, ήταν πρωτοφανές για δικαστική αίθουσα, με τον εισαγγελέα να τον ρωτάει «γιατί μιλάτε με τόση ένταση στο δικαστήριο;» και την πρόεδρο να του ζητάει να χαμηλώσει τους τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μάρτυρας είπε στους δικαστές: «Δεν θέλω να ξαναερωτηθώ γι' αυτό το πράγμα».

Η ερώτηση που εξοργισμένος ο μάρτυρας δεν ήθελε να του ξαναγίνει ήταν για ποιον λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο ακτιβιστής. Δηλαδή, ακριβώς αυτό για το οποίο κλήθηκε να καταθέσει!

«Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο», του επισήμανε ο εισαγγελέας. Πάντως, ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν ο τέταρτος ιατροδικαστής που κατέθετε στη συγκεκριμένη δίκη και κανένας συνάδελφός του δεν επέδειξε αυτή τη συμπεριφορά.

Επίσης, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, ήταν ο πρώτος που κατέθεσε ότι η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν μεν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο μυοκάρδιο αλλά αυτές, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα στο κοσμηματοπωλείο αλλά σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος.

«Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο. (...) Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της ατόπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί (Καλόγριας και Βαγενά) ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Δηλαδή, αν καθόταν στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, θα είχε πεθάνει; ρώτησε ένορκος και ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι ιατροδικαστής, όχι ο μάντης Κάλχας. Τακτική δικαστής ρώτησε τον μάρτυρα αν η κλοτσιά που έχει καταγραφεί σε βίντεο να δέχεται το θύμα στο κεφάλι από τον κοσμηματοπωλη μπορούσε να προκαλέσει εξωαγγειακό αιμάτωμα, αλλά ο μάρτυρας επέμενε ότι δεν προκύπτει τέτοιο εύρημα στην ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.

«Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ», συνέχισε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι το θύμα είχε μακρά ηπατική βλάβη, ενώ χαρακτήρισε «τοξική για την καρδιά» την αντιρετροϊκή αγωγή. «Δεν ήταν 23 τα λακτίσματα άλλα τρία», είπε επίσης και τόνισε ότι κανένα δεν προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ.

Ωστόσο, όπως σχολίασε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος,  Κλειώ Παπαπαντολέων, όλοι οι προηγούμενοι ιατροδικαστές συγκλίνουν στο ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ ήταν θανατηφόρα, ότι η καρδιά του θύματος ήταν υγιής και ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν αδιάφορη με το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.

  • Οι εξελίξεις της δίκης καταγράφονται αναλυτικά από το Παρατηρητήριο της δίκης και δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο facebook (ZackieOh Justice Watch), στο twitter (ZjusticeWatch) και στην ιστοσελίδα zackieohjustice.watch.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)