to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 07.12.2021

Κοινωνία

Επιλύθηκε το θέμα με έλληνα αστυνομικό που συνελήφθη στη Τουρκία

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε χθες η σύλληψη στην Τουρκία Έλληνα αστυνομικού και φίλης του που βρίσκονταν εκεί για τουριστικούς λόγους - Ο λόγος της σύλληψης η προσέγγιση απαγορευμένης ζώνης από λάθος του GPS που χειρίζονταν - Ελεύθεροι με περιοριστικό όρο να περιμένουν έλεγχο του κινητού - Ο χάρτης τους έστειλε σε απαγορευμένη ζώνη


Θρίλερ εκτυλίχθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας σε Ελλάδα και Τουρκία αναφορικά με τη σύλληψη του Έλληνα αστυνομικού και της συντρόφου του από Τούρκους αστυνομικούς στον Έβρο. Οι δύο συλληφθέντες που αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπείας, κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο με περιοριστικούς όρους, ενώ αναμένεται να τους επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες  αφότου πρώτα ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

 Το δικαστήριο στην Αδριανούπολη, στο οποίο μεταφέρθηκαν για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, διέταξε την απελευθέρωσή τους, καθώς δεν τους βρήκε ένοχους για κάποιο παράπτωμα.

Στην κατάθεσή τους είπαν ότι πήγαν στην Αδριανούπολη για ψώνια και στη συνέχεια θα επέστρεφαν από τη συνοριακή πύλη των Υψάλων/Κήπων. Ωστόσο, ο πλοηγός τους έβγαλε μέσα από το χωριό Δοϊράνη κι έτσι βρέθηκαν εκεί, όπου τους συνέλαβαν.

Τα μεσάνυχτα με δελτίο Τύπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «ελεύθεροι αφέθησαν με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης ο αστυνομικός και η κοπέλα του. Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων».

Και οι δύο παραμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να επιστρέψουν στην άλλη πλευρά του Έβρου.

Τι συνέβη

Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι πήγε για ψώνια στην Αδριανούπολη μαζί με την κοπέλα του, ενώ είχε ειδοποιήσει και τον πατέρα του ότι μπορεί να μπουν και για λίγο στην Τουρκία. Τελικά, οι δυο τους πήγαν στην Αδριανούπολη και, όπως ισχυρίστηκε αποφάσισαν κατά την επιστροφή να μπουν στην Ελλάδα από τη συνοριακή πύλη των Υψάλων/Κήπων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, χρησιμοποίησαν GPS για να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς τους Κήπους και εκείνο τους έβγαλε σε ένα χωριό της Τουρκίας, την Δοϊράνη. 

Οι Τούρκοι Αστυνομικοί τους είδαν να εισέρχονται με το αυτοκίνητο που είχε ελληνικές πινακίδες στην απαγορευμένη ζώνη και τους σταμάτησαν για έλεγχο. Οι Τούρκοι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως ο αστυνομικός με την κοπέλα του έβγαζαν και φωτογραφίες, κάτι που απαγορεύεται μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Όταν μάλιστα είδαν την αστυνομική ταυτότητα του άνδρα τους συνέλαβαν. Ο άνδρας όμως δεν είχε μαζί του το διαβατήριό του.

Η ΕΛΑΣ αξιοποίησε την πληροφορία που έδωσε ο πατέρας του αστυνομικού, ότι δηλαδή μπορεί να είχε περάσει με την κοπέλα του στην τουρκική πλευρά για τουριστικούς λόγους και έτσι οι ελληνικές αρχές έμαθαν από τις συνοριακές πύλες ότι το ζευγάρι είχε βγει από την Ελλάδα στις 12:30 το πρωί της Κυριακή και δεν είχε επιστρέψει. Μάλιστα ο αστυνομικός είχε υπηρεσία το πρωί της Δευτέρας στο ΑΤ Φερρών, όπου και εργάζεται.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες κρατικές και αστυνομικές υπηρεσίες κάνοντας ότι έπρεπε για να επαναπατριστεί με ασφάλεια το ζευγάρι.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, η ΕΛ.ΑΣ είχε εκδόσει την εξής ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι, αστυνομικός υπηρετών στο Α.Τ. Φερών της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε διαταχθεί σήμερα 6-12-2021, να εκτελέσει υπηρεσία σε πρωινή βάρδια, δεν μετέβη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναζητηθείς πρωινές ώρες σήμερα από την Υπηρεσία του, προέκυψε ότι χθες 05-12-2021 μεσημβρινές ώρες, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας (ημερήσια ανάπαυση), μετέβη οδικώς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μαζί με οικείο του πρόσωπο, στην Τουρκία για τουριστικούς λόγους.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα 6-12-2021, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, συγγενικό του πρόσωπο και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ότι ο ανωτέρω αστυνομικός βραδινές ώρες χθες Κυριακή, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ελέγχθηκε μαζί με το οικείο πρόσωπο που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι κατά δήλωση των τουρκικών Αρχών, ευρίσκονταν ένα μέτρο πλησίον απαγορευμένης περιοχής.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)