to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 06.12.2021

Κοινωνία

«Όμικρον»: Μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ' ότι η «Δέλτα»

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε παιδιά 5 έως 11 ετών


Ουσιαστικά τον φόβο για τις άγνωστες επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον ως αιτία για την απόφαση η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί στους τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία πάντως δήλωσε ότι, από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα εμβόλια δεν μπορούν να αδρανοποιήσουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Αν και προσπάθησε να φανεί καθησυχαστική, εξήγησε, με βάση τα στοιχεία των έως σήμερα ερευνών, η παραλλαγή «Ο» κατορθώνει να παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, και ο αριθμός να προκαλέσει επαναλοιμώξεις σε ήδη νοσήσαντες είναι από υπερδιπλάσιος έως υπερτετραπλάσιος. Επίσης, είπε, το γεγονός ότι εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει από την «Ο» δείχνει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν την αδρανοποιούν.

Ωστόσο, είπε ότι είναι απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κυρίως όταν χορηγείται και η τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία προλαμβάνει σημαντικά από τη νοσηλεία, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από θάνατο.

Η ενημέρωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πάντως, δεν μας έκανε σοφότερους σε σχέση με τους λόγους της απόφασης για χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης στους τρεις μήνες. Όσον αφορά την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από την «παραίνεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση του περιθωρίου χρόνου ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση από τους 6 στους 3 μήνες, είπε ότι ελήφθη λόγω της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Είπε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η «βράχυνση του χρόνου», είπε, γίνεται για να αυξηθεί η ανοσοπροστασία.

Αυτοαναιρούμενη αμέσως μετά, καθώς είπε ότι με βάση το γεγονός ότι μειώθηκε το περιθώριο χρόνου, θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μετά τους 3 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δύο δόσεις) χάνεται η ανοσοπροστασία από τα εμβόλια.

Πρόσθεσε δε, έπειτα από ερώτηση γιατί εμείς πήραμε αυτή την απόφαση, ενώ δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, ότι οι αποφάσεις σε κάθε χώρα λαμβάνονται με βάση τα κατά τόπους επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι έγινε και εδώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση στη χώρα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε επίσης ότι ακόμη παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού και επικαλούμενη τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική και το Βέλγιο, εξήγησε ότι αυτά είναι τα εξής:

  • Η ταχεία διασπορά μετάλλαξης

  • Οι λοιμώξεις είναι 3 έως 6 φορές περισσότερες συγκριτικά με την παραλλαγή «Δ» στο ίδιο χρονικό διάστημα

  • Η «Ο» θα επικρατήσει της «Δ» τους επόμενους μήνες, προκαλώντας περισσότερες από τις μισές μολύνσεις.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ρωτήθηκε επίσης γιατί αποφασίστηκε η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, αντί στους τέσσερις, και αν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια στους έξι μήνες, πριν αποφασίσουμε τη χορήγησή τους στους τρεις.

Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στους τρεις και τέσσερις μήνες είναι πολύ μικρή, και ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, ενώ τόνισε ότι μόνο στο Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα για τυχόν παρενέργειες στα εμβόλια έπειτα από 6 μήνες.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, θα περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα σχετικά με το στέλεχος «Όμικρον», δηλαδή πόσο μεταδοτικό είναι, πόσο ικανό να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και πόσο επιβαρυντικό είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

«Ελπίζουμε ότι δεν αργήσουν αυτές οι απαντήσεις», είπε.

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε παιδιά 5 έως 11 ετών

Από τις 10 του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών κατά της CoViD-19 στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, οι οποίοι ξεκινούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε 75 εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Όπως είπε, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο ραντεβού, ενώ συνολικά έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)