to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 06.12.2021

Πολιτική

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αποστολή στρατευμάτων στο Σαχέλ επανέλαβε ο Ν. Βούτσης

Η ομιλία του Ν. Βούτση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τέως Πρόεδρου της Βουλής – Απάντηση στον υπουργό εξωτερικών Ν. Δένδια στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων


Αντίθεση με την αποστολή στρατευμάτων στο Σαχέλ, με τη μη ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία και με τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συσχετισμών στους διεθνείς οργανισμούς που θα υποστηρίζουν την πάγια μέχρι τώρα πολιτική της χώρας ως πόλου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σας λέω ευθέως ότι καταθέτουμε τις ανησυχίες μας για την εξωτερική πολιτική της χώρας, που κατά τη γνώμη μας εστιάζεται και δημιουργεί ένα τέλμα, μία στασιμότητα μέσα σε ένα περιβάλλον κινδύνων και συνιστά μία σαφή απομάκρυνση - το έχουμε πει συζητώντας και τα εξοπλιστικά - από το πάγιο αμυντικό δόγμα της χώρας και από τον ρόλο της ως πόλος ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Είναι πολύ περισσότερα τα ερωτήματα που μένουν παρά οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα από την εξωτερική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση.

Η συζήτησή μας γίνεται στον απόηχο της παρουσίας εδώ του Πάπα και των συζητήσεων αλλά και της ρητορικής που ανέπτυξε για μία ακόμα φορά για κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, για το κλίμα, για την εργασία, αλλά και για το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα. Πιστεύω ότι είναι μία επίσκεψη η οποία θα βοηθήσει και τη χώρα μας, αλλά θα δώσει σήματα και στην ελληνική κυβέρνηση για να ανακτήσουμε το κεφάλαιο αλληλεγγύης σε σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να ξεφύγουμε από την πυκνούμενη συνεχώς εναντίον της χώρας καταγγελία, που υπάρχει και σε διεθνείς οργανισμούς και στο διεθνή τύπο, για κάποιες παράνομες ενέργειες επαναπροωθήσεων.

Θέλω να σας πω ευθέως ότι εφόσον βρισκόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα περίμενε κανείς να μας πείτε ποιες δυνατότητες υπάρχουν και ποιες θέσεις παίρνουν αυτοί οι οργανισμοί επάνω στα ζητήματα, τα οποία ως τίτλους και όχι μόνο θέσατε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και την αντιμετώπιση κινδύνων για την περιοχή μας. Παραδείγματος χάρη, ποια είναι η κινητοποίηση του ΟΗΕ σε σχέση με το κυπριακό και την επανέναρξη των συζητήσεων; Διότι το να λέμε πως υπάρχει το ζήτημα της Αμμοχώστου, της ΑΟΖ κ.λπ., και το γνωρίζουμε και ότι έχει τελματώσει εκεί η συζήτηση για το κυπριακό που είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα και είναι προφανές ότι πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από το Κραν - Μοντανά και ύστερα των συζητήσεων, ποια είναι η θέση και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να υπάρξει αυτός ο συσχετισμός και αυτή η προσπάθεια για να ξαναπιασθεί αυτό το νήμα; Ή, επίσης, το να είμαστε στο ΝΑΤΟ χωρίς να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και είμαστε προφανώς σε άγνοια για τον επαναπροσανατολισμό του ΝΑΤΟ στη νέα γεωπολιτική φάση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος ολόκληρος μέσα από τις επάλληλες κρίσεις και χωρίς να γνωρίζουμε, αν υπάρχει η ελάχιστη προσπάθεια από εκεί, παραδείγματος χάρη, προς τη γείτονα χώρα, για τα ζητήματα που θέσατε αναφέρομαι, σε σχέση με το casus belli, που πράγματι είναι απαράδεκτο, δεν έχει νόημα.

Επίσης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πόσον και σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την ανάπτυξη μιας αυτοδύναμης υπόστασης στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική γενικότερα και σε έναν κόσμο, ο οποίος είναι προφανές ότι όχι μόνο λόγω της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, αλλά και λόγω των γεωπολιτικών μεγάλων εντάσεων και αλλαγών η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαδραματίσει έναν άλλο ρόλο και βέβαια είναι αρνητικό το πάγωμα των συζητήσεων για το νέο πλαίσιο για το άσυλο. Αυτά είναι τα ζητήματα στο πλαίσιο αυτών των συμμαχικών σχημάτων ή των υπερεθνικών οργανισμών, στα οποία η χώρα μας αναζητεί, προφανώς, αυτούς τους συσχετισμούς που θα κάνουν δυνατή την επίκληση από την πλευρά μας της ανάγκης επίλυσης των ζητημάτων.

Αντ’ αυτών, βλέπουμε ότι, αντί να προχωρήσουν αυτά, προχωράει π.χ. το ζήτημα της απαίτησης να στείλουμε και εμείς ενόπλους από το στρατό, πέραν από συμβούλους, στο Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική. Υπάρχει αυτή η πίεση από τη Γαλλία. Είδαμε ότι υπάρχει αυτή η περίεργη – όπως ονομάστηκε από τον ελληνικό Τύπο- παραγγελία ενός πολύ μεγάλου αριθμού RAFALE από ΗΑΕ που ενδεχομένως και προφανώς εξισορροπούν, μέσα στο κυνήγι των εξοπλισμών πια που ξανά έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας, τις αγορές που γίνανε από την πλευρά μας, αλλά και για την ελληνοαμερικανική Συμφωνία οι ενστάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί. Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας για το τι συμπεριλαμβάνει αυτή η Συμφωνία και η επέκτασή της και όχι να διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες εάν χθες και προχθές 70 επιπλέον ελικόπτερα ή τι άλλο μεταγγίστηκε από πλευράς των φίλων Αμερικανών, στην Αλεξανδρούπολη. Αντιλαμβάνεστε, λίγες μέρες πριν από την συνάντηση και το ταξίδι στη Ρωσία. Όλα αυτά. Δηλαδή και αυτό που ανέφερα εν προκειμένω έχει τον βαρύνοντα δικό του ρόλο και στο επίπεδο των σχέσεων μας με άλλες χώρες.

Με αυτήν την έννοια σάς είπα και ήθελα να επιχειρηματολογήσω για το πώς, κατά τη γνώμη μας, θεωρούμε ότι πέραν αυτής της πολύπλευρης κινητικότητας, που υπάρχει από το Υπουργείο Εξωτερικών και από την Κυβέρνηση, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι επί της ουσίας. Ως αποτέλεσμα είναι ένα τέλμα και μια στασιμότητα.

Και θα κλείσω λέγοντας ξανά στην Ολομέλεια ότι είναι απαράδεκτο ενώ εντοπίζεται -και το εντοπίσατε με σαφήνεια και στην πρωτομιλία σας- ότι υπάρχει ζήτημα από την πλευρά μας θετικής στάσης για τα δυτικά Βαλκάνια και με συμπερίληψη της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς, από την πλευρά μας ως Κοινοβούλιο, ως Ελληνική Βουλή -άρα ως Ελληνική Κυβέρνηση- να υπάρχει απόφαση, διότι περί απόφασης πρόκειται -τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο της Βουλής να μην έρθουν προς επικύρωση οι Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Σάς δίνανε και σε εσάς που πηγαίνετε εκεί και λέτε αυτά που λέτε και που έχετε αυτήν την άποψη. Θα δίνανε και στη χώρα ένα εχέγγυο για να μπορεί να ζητήσει και να απαιτήσει την εναρμόνιση και την αντιστοίχιση και από πλευράς του εκεί καθεστώτος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στα συμπεφωνημένα, τα οποία ήταν στη Συμφωνία των Πρεσπών.


ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ:

https://www.facebook.com/NikosVoutsis/videos/380333543831708

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)