to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι έκανε η Πορτογαλία και τα κατάφερε με τον εμβολιασμό

Εκεί τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι τόσο υψηλά (περίπου 93%) ώστε ανακοίνωσαν πως ουσιαστικά δεν έχουν απομείνει άλλοι πολίτες να εμβολιαστούν


Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει αποτύχει, κάτι που αναγνωρίζει πια εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 έρχεται να αυξήσει το χαμηλό ποσοστό κάλυψης που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο υπάρχει μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, παρόμοιο οικονομικό προφίλ, θητεία σε μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και παρόμοια «ηλικία» ως μέλος της Ε.Ε., που τα κατάφερε περίφημα: η Πορτογαλία. Εκεί τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι τόσο υψηλά (περίπου 93%) ώστε πριν από μερικούς μήνες οι ιθύνοντες ανακοίνωσαν πως ουσιαστικά δεν έχουν απομείνει άλλοι πολίτες να εμβολιαστούν.

Πώς τα κατάφερε η μικρότερη χώρα της Ιβηρικής;

Επικεφαλής της επιτροπής εμβολιασμών τοποθετήθηκε ο υποναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, ώστε να αξιοποιηθεί το διπλό πλεονέκτημα που κατέχει ένα τέτοιο πρόσωπο: Αφενός οι  Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απολαύουνε μεγάλης εκτίμησης, λόγω της συμμετοχής των λαϊκών στοιχείων τους στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων. Αφετέρου ο στρατός, λόγω φύσης, δομής και αυστηρής ιεραρχίας, μπορεί να εκτελέσει τάχιστα και αποτελεσματικά υπηρεσιακές εντολές σε ζητήματα τροφοδοσίας και λειτουργίας σε έκτακτες καταστάσεις.

«Αφήσαμε την πολιτική έξω από την όλη υπόθεση» δήλωνε μάλιστα ο Γκουβέια στους New York Times, με τη φράση να απηχεί την απόφαση της κυβέρνησης Κόστα να μην επιχειρήσει να «καπελώσει» την επιτροπή ή να αποκομίσει οφέλη από την όλη διαδικασία. Οι κοινωνικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των θεσμών ανέλαβαν την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων, ώστε να πειστούν οι πολίτες πως ο εμβολιασμός δεν συνιστά μέσο πολιτικής πίεσης ή ανάδειξης.

Παράλληλα στην Πορτογαλία εμβολιάστηκαν συμβολικά με σκευάσματα από το πρώτο φορτίο όχι πολιτικοί, αλλά νοσηλευτές, γιατροί, στρατιωτικοί και ιερείς, ώστε να δοθεί θετικό σήμα στους πολίτες που εμπιστεύονται αυτούς τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εμβολιάστηκε με AstraZeneca στις 15 Φεβρουαρίου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του προγράμματος και μαζί με τους συνομηλίκους του.

Η σειρά προτεραιότητας των ομάδων που εμβολιάστηκαν δεν διέφερε ιδιαίτερα από αυτήν της Ελλάδας (εκεί, βέβαια, δεν άνοιξε η πλατφόρμα για τριαντάρηδες με ένα σκεύασμα). Παράλληλα δημιουργήθηκαν τηλεφωνικές γραμμές μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούσαν να απευθύνουν ερωτήματα, ενώ αξιοποιήθηκε πλήρως το έμπειρο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Κάθε Πορτογάλος είναι «χρεωμένος» σε έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή, και οι δύο του Δημοσίου. Αυτοί οι υγειονομικοί μπορούσαν να δίνουν συμβουλές και να παρακολουθούν τους ασθενείς τους, ενώ τους ενθάρρυναν να εμβολιαστούν. Δημιουργήθηκαν δε αμέσως κινητές μονάδες εμβολιασμού, ώστε να καλυφθούν οι ανήμποροι πολίτες.

Όσον αφορά δε τους αντιεμβολιαστές, όταν κάποιοι από αυτούς έκαναν κατάληψη σε ένα κέντρο εμβολιασμού, ο Γκουβέια τους επισκέφθηκε και έμεινε μαζί τους για ώρες απαντώντας σε όποιο παρανοϊκό ερώτημα και αν έθεταν.

Για να καταλάβουμε τι πήγε στραβά και στην Ελλάδα έρχεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αρκεί να συγκρίνουμε τι συνέβη στη χώρα μας, ποιοι εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, πότε δημιουργήθηκαν κινητά κλιμάκια εμβολιασμού, ποιοι αποφάσιζαν στο όνομα της επιστημονικής επιτροπής, τι έκανε η Πολιτεία με τους αντιεμβολιαστές και τους φοβισμένους πολίτες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)