to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 06.12.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Nικητής του α' γύρου ο Ν. Ανδρουλάκης με 37%, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου με 27,7% - Μεγάλος χαμένος ο Α. Λοβέρδος

Ν. Ανδρουλάκης - ΓΑΠ το «ζευγάρι» του δεύτερου γύρου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για ανάδειξη του νέου προέδρου - Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με 37%, δέκα μονάδες μπροστά από τον Γιώργο Παπανδρέου που συγκέντρωσε το 27,7% των προτιμήσεων των 270 χιλιάδων πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. Εκτός β' γύρου ο Ανδρέας Λοβέρδος, με 25,9%.


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στον β' γύρο, την επόμενη Κυριακή 12/12, θα κριθεί η μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Ευρύ προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη στον α' γύρο που διεξήχθη χθες, Κυριακή 5/12, καθώς συγκέντρωσε 37,7% των προτιμήσεων των 270 χιλιάδων ψηφοφόρων, έναντι 27,7% του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρ'ότι προβαλλόταν από φαβορί από πολλά ΜΜΕ δεν κατάφερε να νικήσει τον Γ. Παπανδρέου στη μάχη για τη δεύτερη θέση, συγκέντρωσε 25,9%, έμεινε τρίτος και δεν θα είναι υποψήφιος την επόμενη Κυριακή για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης έμειναν πολύ πίσω, με ποσοστά κοντά στο 3%. 

Ωρα για συμμαχίες

Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στιςσυμμαχίες και τις δηλώσεις υποστήριξης σε κάποιον από τους «μονομάχους» του β' γύρου, με τα βλέμματα να στρέφονται φυσιολογικά στο αν θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους άλλους δύο υποψηφίους ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μέχρι στιγμής, κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους που δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο δεν έχει δηλώσει την στήριξή του προς τον Ν. Ανδρουλάκη ή τον Γ. Παπανδρέου.

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεσμεύομαι για ανανέωση, ενότητα και αυτοδυναμία 

Ο νικητής του πρώτου γύρου Νίκος Ανδρουλάκης, έφτασε στο γραφείο του λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Μέσα στο γραφείο τον περίμεναν οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές του, ενώ αρκετός ήταν και ο κόσμος που περίμενε απέξω Ο ίδιος εκείνη την ώρα αρκέστηκε στο να δηλώσει απλώς «όλα καλά».

Η πρώτη δήλωση του νικητή Νίκου Ανδρουλάκη ήταν δήλωση νίκης: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που μας τίμησαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για το πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν και που είναι η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», τόνισε.

Αναλυτικότερα δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν σήμερα και μας τίμησαν σε αυτή τη μαζική διαδικασία. Να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου με τους οποίους δώσαμε ένα αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, αξιοπρέπεια και ενότητα. Η ενότητα είναι βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Από την αρχή της προσπάθειας είπα ότι είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανα. Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους. Για ανανέωση, ενότητα και αυτονομία. Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Παπανδρέου: Κρίνεται η προοδευτική ταυτότητα της παράταξης

Σε επίσημη δήλωση προχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η προοδευτική ταυτότητα της παράταξης και κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να συμμετέχουν και στη μάχη της επόμενης Κυριακής. «Την άλλη Κυριακή όσοι μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για την πορεία και το μέλλον της παράταξης. Αποφασίζουν για την ταυτότητα και την προοδευτική πορεία του κινήματός μας. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ανδρέας Λοβέρδος: Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου του εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη για τις πολλές ώρες που περίμεναν για να συμμετάσχουν στην κάλπη μας» είχε αρχικά. «Θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ταπεινότητα» σημείωσε.

Τα αποτελέσματα στην Αττική

Τα αποτελέσματα στην Βόρεια Ελλάδα

Τα αποτελέσματα στην Κεντρική Ελλάδα

Τα αποτελέσματα στα νησιά

Nικητές και χαμένοι ανά περιφέρεια

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου κέρδισαν το εισιτήριο για το β' γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, με τον πρώτο πάντως να έχει χτίσει "παράσταση νίκης" μετά το υπέρ του αποτέλεσμα την πρώτη Κυριακή.

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρός στην περιφέρεια και πήρε σημαντικές νίκες σε προπύργια του ΠΑΣΟΚ, όπως η Θεσσαλία και η Κρήτη, για να φτάσει τελικά στην άνετη πρωτιά.

Πρωτιά Λοβέρδου καταγράφεται στην Αττική, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μένει στην τρίτη θέση. Με καταμετρημένο το 86,73% των ψήφων, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με ποσοστό 33,22%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,32% και έπεται ο νικητής του πρώτου γύρου, με 27,9%.

Στην Αθήνα, με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,36%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,69% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,58%.

Στον δήμο Πειραιώς μπροστά εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32,15%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,43%.

Στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέλαβε την πρωτιά, με μεγάλο ποσοστό της τάξης του 61,3%.  Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,69% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 10,07%.

Στην Κεντρική Ελλάδα, πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,23% και ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,36%.

Σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 37,13%, δεύτερος ο Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Παπανδρέου με 22,03%.

Στη Θεσσαλία, καταγράφεται - με διαφορά - πρωτιά Ανδρουλάκη με 36,37%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,45% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23,1%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.

Με μεγάλη διαφορά προηγήθηκε και στα νησιά ο Νίκος Ανδρουλάκης με 55,07%, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,27% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 15,61%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.

Στην Ήπειρο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,22%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

(Πηγή: Reporter.gr)

Οι δηλώσεις των υποψηφίων την Κυριακή, πριν κλείσουν οι κάλπες:

Χ. Καστανίδης: Ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι' αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία.

Τα μηνύματα που έχουμε απ' όλη την Ελλάδα είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα» δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Νωρίτερα ψήφισαν και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης.

Παύλος Γερουλάνος: Το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει

«Είναι μια όμορφη ημέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό μαζί με την πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε, δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει από τις εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούν σήμερα «Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η αλλαγή είσαι Εσύ».» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Γιώργος Παπανδρέου: Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς ψήφισε γύρω στις 11 το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόταν από την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη και δήλωσε πως «είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

KONTARINIS GEORGE/EUROKINISSI

Ν. Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία

Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Ηρακλείου ψήφισε λίγο πριν τις δέκα το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, που έστειλε μήνυμα ενότητας. «Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα στις διαδικασίες μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή, για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας, ως δύναμη ρεαλισμού να ξανά πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στην Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, ενώ αναφέρθηκε και στη Φώφη Γεννηματά.

«Είναι μεγάλη μου τιμή ότι από εδώ, τη γενέτειρα μου την Κρήτη, υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον. Είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή των πολιτών και πιστεύω ότι αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα για την παράταξη την επόμενη ημέρα και η σφραγίδα της ενότητας, μιας ενότητας που έχουμε μεγάλη ανάγκη, μιας ενότητας που είναι και η σημαντική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μέλη του Κινήματος Αλλαγής που βρίσκονταν στο εκλογικό τμήμα τον υποδέχθηκαν θερμά την ώρα που έφτασε για να ψηφίσει και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Π. Χρηστίδης: Θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Στο εκλογικό τμήμα της οδού Λιοσίων προσήλθε νωρίς το πρωί της Κυριακής για να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης. Στη δήλωση που έκανε στην ΕΡΤ τόνισε ότι «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, δημοκρατίας και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά. Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

Ο κ. Χρηστίδης πήγε στο εκλογικό τμήμα με τη σύζυγο και την κόρη του.

Νωρίτερα ψήφισε στη Μεταμόρφωση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα ψηφίσουν ως εξής:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου

Ο Χάρης Καστανίδης στο Ε΄ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ανδρ. Λοβέρδος: Να ξεπεράσουμε τους 212.000 που ψήφισαν το 2017

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε τη δημοκρατική παράταξη μπροστά. Καλώ όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες, να προσέλθουν σήμερα στη δημοκρατική μας κάλπη. Είναι η ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει η Ελλάδα μας ψηλά» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ψήφισε στη Μεταμόρφωση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο εκ των υποψηφίων για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «στόχος είναι να ξεπεράσουμε τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017», ενώ έστειλε «μήνυμα δύναμης, σεμνότητας και ενότητας».

tags: ΚΙΝΑΛ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)