to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 04.12.2021

Πολιτική

Στις κάλπες για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής


Λίγες ώρες απέμειναν για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, όπου ψηφοφόροι και μέλη του κόμματος θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.

Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης θα "μονομαχήσουν" στις κάλπες, στις οποίες θα κριθεί ο επόμενος πρόεδρος.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή (05/12) και ο δεύτερος (εφόσον απαιτηθεί) στις 12/12.

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού θα ανοίξουν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

Για τον Απόδημο ελληνισμό ισχύουν τα εξής:

  • τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

  • τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

  • τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

  • τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

  • τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

  • και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.

Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο) το οποίο εισπράττεται από το Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης – παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα 6/12 σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.

Για την αποφυγή συνωστισμού την ημέρα των εκλογών και καθυστερήσεις για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου η αίτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής και συνίσταται για όσους δεν είναι μέλη του Κινήματος η εκτύπωσή της και η συμπλήρωσή της πριν προσέλθουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

Τα 840 εκλογικά τμήματα

Η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής (ΕΔΕΚΑΠ) για τη τήρηση του καταστατικού και των εκλογικών διαδικασιών της εκλογής ηγεσίας, ανακοίνωσε τα 840 εκλογικά κέντρα όπου θα ανοίξουν οι κάλπες και θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)