to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 04.12.2021

Πολιτική

Ο Θ. Ξανθόπουλος στην Γ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων

«Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση των λειτουργών της Δικαιοσύνης από την πολιτεία-Χρειάζεται θεσμική συνεργασία με τους εκπροσώπους τους και συναίνεση για την επίλυση των προβλημάτων» τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος στην ΓΣ της Ένωσης Εισαγγελέων


Την ανάγκη να υπάρξει η απαιτούμενη θεσμική συνεργασία των εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την πολιτεία ώστε να αντιμετωπισθούν με συναίνεση, τα πολλά και χρόνια προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης,  επεσήμανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος  Ξανθόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό  που απηύθυνε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

«Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση των λειτουργών της  δικαιοσύνης από την Πολιτεία. Αντιμετώπιση που ξεκινά από την θεσμική συνεργασία με τους εκπροσώπους των Δικαστών & Εισαγγελέων και φθάνει μέχρι και την αντιμετώπιση των επί μέρους προβλημάτων, τόνισε, μεταξύ άλλων κ. Ξανθόπουλος. Σημείωσε επίσης ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι μια τυπική διακήρυξη, αλλά ένα ουσιαστικό διαρκές αίτημα και ζητούμενο,  προθέτοντας ότι το στοίχημα για τη δικαιοσύνη –και γενικότερα για την κρατική εξουσία– στα χρόνια που έρχονται θα είναι να υπερασπιστεί επιτυχώς το δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά από την επέλαση αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού που αποτέλεσε  πρωταρχική επιλογή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υποστελέχωσή της,  που αποτελεί βαρίδιο και για την αντιμετώπισή της προκηρύχθηκαν  περίπου 1.000 προσλήψεις δικαστικών Υπαλλήλων από την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω μνημονιακών υποχρεώσεων. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης που, όπως είπε, αποτελεί χρόνια παθογένεια  που μειώνει το κύρος της, υπογράμμισε ότι απαιτείται συναίνεση, μακροχρόνιος σχεδιασμός και ενίσχυση με επί πλέον πόρους, υλικούς και ανθρώπινους.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός:

Κες, Κοι Σύνεδροι

Προσέρχομαι σήμερα στην Γενική σας Συνέλευση με αίσθημα απόλυτου σεβασμού, έχοντας πρόθεση αναζήτησης συμπτώσεων και με διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας. Ως δικηγόρος στην επαγγελματική μου ζωή γνωρίζω από προσωπική εμπειρία τον ρόλο, την βαρύτητα αλλά και την σημασία των Εισαγγελικών Λειτουργών στην λειτουργία της Δικ/νης αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην επαρχία, κατάγομαι και ζω στη Δράμα, στην συνείδηση των Πολιτών ο Εισαγγελέας συγκεκριμενοποιεί, δίνει υλική υπόσταση στο Νόμο. Είναι ο Νόμος!!!  Και ως Τομεάρχης Δικ/νης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αντιλαμβάνομαι την θεσμική μου ευθύνη απέναντί σας και απέναντι στο έργο που επιτελείτε.

Συνολικά ο Τομέας της Δικ/νης αποτελεί έναν εξαιρετικά κρίσιμο δείκτη Κοινωνικής Προόδου & Εξέλιξης. Και σε ένα ευνομούμενο Κράτος η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητη αλλά όχι ανεπηρέαστη από τις Κοινωνικές και Πολιτικές αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται τον σεβασμό και το ενδιαφέρον της Πολιτείας και απαιτεί συνθέσεις και συγκλίσεις από τις Πολιτικές Δυνάμεις. Αλλά και σεις οι ίδιοι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί οφείλετε στους εαυτούς σας, αλλά και στην Κοινωνία, να επανανοηματοδοτήσετε το Εισαγγελικό ήθος, στο οποίο συναιρούνται ατομικές ιδιότητες και συλλογική συνείδηση. Και πιστεύω ότι η σημερινή διαδικασία είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό, που σήμερα συνομολογούμε, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν υπήρξε πάντοτε αυτονόητο. Χρειάστηκαν αγώνες για να επιτευχθεί. Μέχρι τη μεταπολίτευση, η ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης σημαδεύτηκε από διαδοχικές παρεμβάσεις και υπονόμευση της ανεξαρτησίας της.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η δικαιοσύνη δεν είναι έξω και πάνω από την κοινωνία και την πολιτεία, αλλά αναπόσπαστο τμήμα τους. Μοιραία, η πολυτάραχη πολιτική ιστορία μας τέμνει τη Δικ/νη και οι αλλεπάλληλες πολιτειακές εκτροπές που γνώρισε ο τόπος, αντανακλούν και στην ιστορία της. Τεσσεράμισι δεκαετίες πολιτειακής ομαλότητας μάς επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι όλα αυτά τα έχουμε πια αφήσει πίσω μας. 

Αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι μια τυπική διακήρυξη, αλλά ένα ουσιαστικό αίτημα. Ένα διαρκές ζητούμενο, ποτέ δεδομένη. Και σε τούτο μοιάζει με την Ελευθερία, ίσως και να ταυτίζεται.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Κοινωνία διαθλώνται και στην Δικαιοσύνη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της είναι αναγκαίος. Αυτό αποτέλεσε πρωταρχική επιλογή για την Κυβέρνησή μας με την λειτουργία των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων σε 3 Πρωτ/κεία σε αρχικό στάδιο, το οποίο η νυν Κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει. Η υποστελέχωσή της αποτελεί βαρίδιο  και για την αντιμετώπισή της προκηρύξαμε περίπου 1.000 προσλήψεις δικ. Υπαλλήλων και μάλιστα εν μέσω μνημονιακών υποχρεώσεων.  Τέλος, οι καθυστερήσεις στην απονομή της μειώνουν το κύρος της και την καθιστούν έως και αναποτελεσματική και για το θέμα αυτό, που αποτελεί χρόνια παθογένεια, απαιτείται συναίνεση, μακροχρόνιος σχεδιασμός και ενίσχυση με επί πλέον πόρους, υλικούς και ανθρώπινους.  Περαιτέρω όμως, απαιτείται και διαφορετική αντιμετώπιση των λειτουργών της από την Πολιτεία. Αντιμετώπιση που ξεκινά από την θεσμική συνεργασία με τους εκπροσώπους των Δικαστών & Εισαγγελέων και φθάνει μέχρι και την αντιμετώπιση των επί μέρους προβλημάτων.  Πιστεύω, όπως προανέφερα, ότι η σημερινή σας Γενική Συνέλευση θα στηριχθεί στις πάγιες Αρχές και Αξίες της Ένωσής σας, θα αφουγκρασθεί και θα εκφράσει την αγωνία των μελών της και θα αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και θέσεων για το μέλλον της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να εισφέρω τηλεγραφικά δύο σκέψεις.

Πρώτον, στην πορεία της ιστορίας της, η ελληνική δικαιοσύνη διεκδικούσε από την πολιτική εξουσία την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση παθογενειών. Νομίζω πως πλέον έχει φτάσει σε βαθμό θεσμικής ωριμότητας τέτοιον, που της επιτρέπει να αναλάβει και η ίδια αυτοτελώς πρωτοβουλίες για τα του οίκου της. Το απαιτούν οι καιροί, το επιβάλει η κοινωνική εξέλιξη.

Δεύτερον, το μεγάλο πρόβλημα της δικαιοσύνης υπήρξαν διαχρονικά οι παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της. Νομίζω πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις ιδιωτικές εξουσίες, ιδίως την οικονομική και τη μιντιακή. Που, όμως, απειλούν εξίσου και τις υπόλοιπες κρατικές λειτουργίες. Το στοίχημα για τη δικαιοσύνη –και γενικότερα για την κρατική εξουσία– στα χρόνια που έρχονται θα είναι να υπερασπιστεί επιτυχώς το δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά από την επέλαση αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων. Και αυτό το στοίχημα οφείλουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία αλλά και ως Πολίτες να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)