to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 04.12.2021

Κοινωνία

Στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον Μητσοτάκη

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ελλάδα από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα και θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και τη θρησκευτική ηγεσία - Θα επισκέφθεί τη Κυριακή 5/12 για δεύτερη φορά στη ζωή του τη Λέσβο - Κατήγγειλε τις εθνικιστικές διεκδικήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα πλέκοντας το εγκώμιο στη Συμφωνία των Πρεσπών


φωτΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πάπας Φραγκίσκος: Υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του και συνέχισε: «Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».

«Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός», είπε. 

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανουν. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας.Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας». «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχή της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. Η Κατερίνα Σακελαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε.

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον Μητσοτάκη

Εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μεγάλη της σημασία έκανε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μιλώντας μεταξύ άλλων μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά πολέμησε την ιστορική συμφωνία, έκαναν έναν παραλληλισμό με την Οδύσσεια και τις δυσκολίες μέχρι να βρεθεί ένα απάνεμο λιμάνι.

 

«Οι προκλήσεις απαιτούν να συνεργαστούμε συγκεκριμένα και ενεργά. Η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δε θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. Η πολιτική το χρειάζεται να για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί να φαίνεται μία ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μία ταραγμένη θάλασσα, μία μακρά και άπιαστη οδύσσεια. Ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μία θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός» σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε κάνοντας ξεκάθαρο ότι μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Από αυτήν την άποψη θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε νωρίτερα στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση του ύμνου του Βατικανού και του εθνικού ύμνου της Ελλάδος.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.

Η σημασία της επίσκεψης

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει στενές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο προσκαλεί και βρίσκεται δίπλα του στις σημαντικότερες συναντήσεις που οργανώνει στο Βατικανό. Τον αποκαλεί «αγαπητό αδελφό» και δεν κρύβει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο την επανένωση των Χριστιανών.

Ο Φραγκίσκος, ουσιαστικά, λέει ότι στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, με τις τόσες προκλήσεις του, ο διχασμός των χριστιανικών δογμάτων δεν έχει καμία απολύτως έννοια, και ότι, αντίθετα, μόνον επιζήμιος μπορεί να αποδειχθεί. Τόσο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος, όσο και για την επιρροή του στην σημερινή κοινωνία μας.

Την ίδια ώρα, ο ποντίφικας, με τα ταξίδια, την παρουσία και τις παρεμβάσεις του, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των χριστιανών να ζήσουν εν ειρήνη και με πλήρη δικαιώματα, και απορρίπτει κάθε μορφή πίεσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών.

Το μήνυμά του, απευθύνεται και σε όσους, στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική ταυτότητα για να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοήσουν το διεθνές δίκαιο. Το ταξίδι του στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του σήμερα το πρωί με ειδική πτήση της Aegean για την Αθήνα, είχε και αυτή την ισχυρότατη, ιδιαίτερη σημασία.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πιέσεις που έχει ασκήσει το Βατικανό σε χώρες με ισχυρό καθολικισμό για το προσφυγικό.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ίδιος ζήτησε και επέμεινε να επισκεφθεί τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου, όπως είχε κάνει, στη Μόρια, και το 2016. Θέλει να τονίσει ότι η ανθρώπινη υπόσταση του κάθε πολίτη παραμένει ίδια, ότι δεν υπάρχουν απαράδεκτες διαβαθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Φραγκίσκος ζητά να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, και έχει εκφραστεί επανειλημμένα, υπέρ της ανάγκης, πραγματικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ώστε να σταματήσει να σηκώνει το όλο βάρος, μόνον η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά να δραστηριοποιηθούν -επιτέλους- και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι οποίες, συχνά, στα λόγια δηλώνουν ότι υπερασπίζουν και ασπάζονται φανατικά τις χριστιανικές αρχές, αλλά στην πραγματικότητα κλείνονται σε έναν όλο και πιο σκληρό εγωισμό.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Βατικανό, ο «Πάπας των φτωχών» επανάλαβε ότι προέχει, πάντα, η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών, και η αρχή της φιλοξενίας.

Η άφιξη του στο Ελ. Βενιζέλος

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Επίσκοπος και Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος έφτασε στην Αθήνα στις 11:10, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, με τη συνοδεία 80 δημοσιογράφων από διάφορες χώρες.

Επί της υποδοχής του, στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν συνεχεία, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Στην επίσημη τελετή υποδοχής παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.

Τα μέτρα της Αστυνομίας για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα

 Αιτήσεις για προσλήψεις στην αστυνομία μέσω προκήρυξης

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και
  • στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - 'Αρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων - επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ”Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Τό ενδιαφέρον καί η αγωνία μου είναι, χωρίς τό παράπαν νά κάμω οιανδήποτε υπόδειξιν, θά μετάσχη η Σύνοδος, τυχόν, εις εκδηλώσεις πρός τιμήν τού κ. Φραγκίσκου; Θά τόν προσφωνήση, τυχόν, ως «αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν»;

Αλλά, τότε, είναι απολύτως βέβαιον, ότι θά προκληθή τεράστιος σκανδαλισμός εις τό Ορθόδοξον πλήρωμα τής Εκκλησίας μας.

Διότι ο τόσον ποικιλοτρόπως ταλαιπωρημένος λαός μας, δέν λησμονεί ούτε τά συγχαρητήρια πρός τόν Κεμάλ τού τότε πάπα, αμέσως μετά τήν μικρασιατικήν καταστροφήν· ούτε τήν αντορθόδοξον προπαγάνδαν τών παπικών εις τά υπό Ιταλικήν κατοχήν Δωδεκάνησα· ούτε τήν αδιαφορίαν Λατίνων διά τόν λιμόν τού λαού μας, ιδίως τόν φοβερόν χειμώνα 1941 1942· ούτε τόν χαρακτηρισμόν τών Σκοπίων από τόν πάπαν ως «Μακεδονίαν».

Αντιδράσεις από Μητροπολίτες

Τράπεζα Ἰδεῶν - Επιστολή Μητροπολιτών Κονίτσης Ανδρέα και Πειραιώς Σεραφείμ  προς τον Πάπα Φραγκίσκο

Στην επίσκεψη αντέδρασαν οι συνήθεις ύποπτοι της ιεραρχίας Μητροπολίτες Κονίτσης Ανδρέας και Πειραιώς Σεραφείμ με δημόσιες επιστολές με ακραία ρητορική κατά της επίσκεψης.

Σε δημόσια επιστολή του ο Κονίτσης τόνισε: «Διαμαρτύρομαι εντόνως διά την έλευσιν του αιρεσιάρχου Φραγκίσκου».

Και συνέχισε: «Τό ενδιαφέρον καί η αγωνία μου είναι, χωρίς τό παράπαν νά κάμω οιανδήποτε υπόδειξιν, θά μετάσχη η Σύνοδος, τυχόν, εις εκδηλώσεις πρός τιμήν τού κ. Φραγκίσκου; Θά τόν προσφωνήση, τυχόν, ως «αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν»;

Αλλά, τότε, είναι απολύτως βέβαιον, ότι θά προκληθή τεράστιος σκανδαλισμός εις τό Ορθόδοξον πλήρωμα τής Εκκλησίας μας.

Άς μήν αυταπατώμεθα. Ο αιρετικός παπισμός ουδέποτε εβοήθησε τό Ελληνικόν Γένος καί τήν Ορθοδοξίαν.

Αντιθέτως εφάνη ιδιαιτέρως βλαπτικός, αρκεί απλώς νά ενθυμηθώμεν τά αίσχη τών Λατίνων κατά τήν άλωσιν τής Κωνσταντινουπόλεως, τά μαρτύρια εις ά υπεβλήθησαν οι Ορθόδοξοι κατά τήν περιβόητον ψευδοσύνοδον Φερράρας Φλωρεντίας καί άλλα, ών επιλήψει με διηγούμενον ο χρόνος.

Δι όλα τά ανωτέρω, τά οποία εν συνόψει διετύπωσα, διαμαρτύρομαι εντόνως διά τήν έλευσιν τού αιρεσιάρχου Φραγκίσκου Μπεργκόλιο, εις τήν Ορθόδοξον Ελλάδα.

Καί ευλαβώς τονίζω ότι καί δι εμέ είναι ανεπιθύμητος. Διότι μόνον κακόν θά προκαλέση εις τό πλήρωμα τής Εκκλησίας μας».

Ο Μητοπολίτης Πειραιώς από τη πλευρά του χαρακτήρισε προβληματική την επίσκεψη λέγοντας: Η έλευση στήν πατρίδα μας κατόπιν προσκλήσεως τής Εξοχωτάτου Προέδρου τής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τού κ. Φραγκίσκου Μπεργκόλιο, ο οποίος διακατέχει τό περίπυστο πρεσβυγενές Πατριαρχείο τής Πρεσβυτέρας Ρώμης, ως αρχηγού «Κράτους», αναπόδραστα συνεγείρει τά κανονικά κριτήρια τής Μιάς, Αγίας, Καθολικής καί Αποστολικής Εκκλησίας.

[...] Παρέλκει νά αναφερθεί ότι τό αναντίστοιχο πρός τό μέγεθός του, εις σημειολογίαν, «κράτος» τού Βατικανού ανιδρύθη υπό τού φασιστικού καθεστώτος τού ημιπαράφρονος δικτάτορος Μπενίτο Μουσολίνι, μέ τήν γνωστή συμφωνία τού Λατερανού.

Ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του στη Λέσβο ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ανέφερε: [...] Ως προκύπτει όμως, εκ τού γνωστοποιηθέντος προγράμματος επισκέψεως στήν χώρα μας τού κ. Φραγκίσκου Μπεργκόλιο, [...] τήν Κυριακή 5 Δεκεμβρίου θά επισκεφθεί τήν Μυτιλήνη καί «θά βρεθεί στό Κέντρο υποδοχής καί ταυτοποίησης όπου θά αναπέμψει δέηση».

Η αποδοχή από τήν Κυβέρνηση αυτής τής προθέσεως τού κ. Φραγκίσκου Μπεργκόλιο αποτελεί μέγιστο εγκληματικό λάθος διότι αποτελεί σημειολογικά πράξη ενδυνάμωσης τού υβριδικού πολέμου, πού ενορχηστρώνει η γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν καί τό Σουνιτικό μπλόγκ εις βάρος τής χώρας μας, τής Ευρωπαϊκής Ηπείρου καί τής πολιτισμικής καί θρησκευτικής ευρωπαϊκής ταυτότητος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)