to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:37 | 04.12.2021

Πολιτική

Παπαδημούλης: Όσο βιώνουμε εκατόμβες νεκρών σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα ενισχύεται η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Σε συνέντευξή του στο Θεσσαλία TV (Γ. Γιαννακόπουλο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, την πανδημία και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ακρίβεια της ενέργειας.


Αναλυτικά:

Θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες και απόψεις όσο καλύτερα μπορώ από τα μετόπισθεν

Πριν λίγες ημέρες, ομόφωνα 19 κόμματα της Αριστεράς αποφάσισαν να με ξαναπροτείνουν για Αντιπρόεδρο του ΕΚ για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Πρέπει να δίνουμε χώρο να δοκιμάζονται και άλλοι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια το τέλος της ενασχόλησής μου με την πολιτική, αλλά την ολοκλήρωση μίας θητείας μου στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Έχω πει ότι δεν με ενδιαφέρει να συνεχίσω ούτε στα ευρωπαϊκά, ούτε στα ελληνικά κοινοβουλευτικά έδρανα. Θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες και απόψεις όσο καλύτερα μπορώ από τα μετόπισθεν.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά με σχέδιο, εντιμότητα, διαφάνεια και μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά – Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα θετικό βήμα για την ΕΕ. Θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ η ΕΕ ως σύνολο, θα τα μοιράσει στα κράτη-μέλη και τα πιο φτωχά και αδύναμα κράτη-μέλη θα πάρουν τα περισσότερα. Μάλιστα από αυτά, τα 390 θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 θα είναι δάνεια. Η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρήματα από αυτό το πακέτο, πάνω από 30 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία τους, τα 18 περίπου δισ., θα είναι επιχορηγήσεις, τζάμπα χρήμα. Θα τα πάρουμε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, μέχρι το τέλος του ’26.

Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Αυτό σημαίνει όχι απλώς να απορροφηθούν, αλλά να αξιοποιηθούν σωστά με σχέδιο, με εντιμότητα, με διαφάνεια και μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά. Άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει πολύ καλύτερα αυτά τα χρήματα.

Στην Ελλάδα θα δοθούν όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών, που σημαίνει ότι το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν θα πάρει τίποτα από αυτά. Με άλλα λόγια, το σχέδιο της ΝΔ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα λεφτά να πάνε στα λεφτά. Φυσικά, υπάρχει μια ρήτρα στον κανονισμό της Βουλής που επεξεργαστήκαμε και ως ΕΚ, που επιτρέπει να τροποποιηθεί αυτό το σχέδιο με τεκμηρίωση και με άλλη πρόταση. Μπορούμε να το τροποποιήσουμε αν ιδρυθεί μια άλλη Κυβέρνηση που να θέλει να αξιοποιήσει θετικά παραδείγματα και για να ενισχύσουμε την οικονομία.

Χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν τα 20 δισ. της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τα επόμενα 7 χρόνια

Τα χρήματα είναι συνολικά 70 δισ. γιατί είναι άλλα 20 περίπου από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτή η χώρα έχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά για να την αλλάξουμε και να στηρίξουμε τη μείωση των ανισοτήτων, να παράγουμε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες που να εξάγονται στο εξωτερικό και να δίνουν καλύτερες τιμές, από τα αγροτικά μέχρι τα βιομηχανικά και τις υπηρεσίες. Πρέπει να μοιράζουμε αυτόν τον μεγαλύτερο πλούτο δικαιότερα φτιάχνοντας και μία καλύτερη διοίκηση.

Χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν τα 20 δισ. της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τα επόμενα 7 χρόνια. Για να υπάρξει σχέδιο, απαιτείται ενημέρωση των ενδιαφερομένων, αγροτών και κτηνοτρόφων, για τα καινούργια δεδομένα, όπως επίσης και η συμμετοχή τους, η αποκέντρωση και η διαβούλευση. Δηλαδή η Κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο και το συζητά με τους ενδιαφερόμενους ενημερώνοντάς τους.

Δυστυχώς, είμαστε στο τέλος του ’21, έχει εγκριθεί το πακέτο της νέας ΚΑΠ και σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση είμαστε πίσω και στην ενημέρωση και στον σχεδιασμό, καθώς και στην αξιοποίηση, με αποτέλεσμα κι εδώ να την «πληρώσουν» οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί. Χρειάζεται οργάνωση, ενημέρωση, συνεταιρισμούς, ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και έγνοια να ενημερωθεί, ώστε να πάρει χρήματα, και ο μικρός και ο μεσαίος, όχι μόνο οι κολλητοί του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα οι μεγάλοι.

Στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα έχουν μπει ήδη μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τις προσβάσεις τους στην κεντρική εξουσία και το έλλειμμα ενημέρωσης. Κι εδώ κινδυνεύουμε να ζημιωθούν οι πολλοί και να πάρουν τη μερίδα του λέοντος οι λίγοι και οι ισχυροί.

Την πρώτη δόση, που υποσχόταν η Κυβέρνηση ότι θα την πάρουμε μέσα στο 2021, δεν την έχουμε ακόμα πάρει

Από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει πάρει μόνον την προκαταβολή που είναι περίπου 4 δις. ευρώ. Ήταν 10% του συνόλου κι εμείς στο ΕΚ καταφέραμε να αυξηθεί στο 13%. Πρώτη δόση, που υποσχόταν η Κυβέρνηση ότι θα την πάρουμε μέσα στο 2021, δεν έχουμε πάρει. Εκτιμώ ότι θα έρθει αυτή η πρώτη δόση στους πρώτους μήνες του ’22, γύρω στο Μάρτιο. Εδώ, ο σχεδιασμός είναι ότι παρουσιάζεις έργα σωστά μελετημένα, εγκρίνονται από αυτά που έχεις στο σχέδιό σου και στην συνέχεια χρηματοδοτούνται. Δεν υπάρχει εδώ αυτό που υπήρχε με τα ΕΣΠΑ, ότι αν ένα έργο μένει μισοτελειωμένο περνάει στο επόμενο ΕΣΠΑ κι έχει γεμίσει η Ελλάδα μισοτελειωμένα έργα και εθνικές οδούς. Αντιθέτως, τώρα αν δεν αξιοποιήσεις τα χρήματα μέχρι το τέλος της περιόδου, το τέλος του ’26, τα χάνει η Ελλάδα και τα παίρνει κάποιος άλλος.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη. Παντού υπάρχει ακρίβεια αλλά στην Ελλάδα νομίζω ότι τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί δεν έχουν παρθεί επαρκή μέτρα και η Κυβέρνηση επικαλείται ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα και απλώς το παρατηρεί υποσχόμενη ότι θα περάσει.

Δεν γίνεται όμως έτσι, δεν πέφτει ο «πυρετός» αφήνοντας απλώς τον καιρό να περάσει, χρειάζονται και μέτρα. Ένα παράδειγμα είναι ότι 19 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν μειώσει τον φόρο στα καύσιμα. Η Ελλάδα είναι στα υπόλοιπα 8 που δεν το έχουν κάνει, παρότι έχει προταθεί. Όταν το θέσαμε, ο ίδιος ο Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σκυλακάκης είπαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυτό. Όταν όμως ήθελαν να δώσει μπόνους και τεράστιες φοροαπαλλαγές στους λίγους και ισχυρούς πολιτικούς του φίλους, τότε υπήρχαν λεφτά.

Αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά ανακυκλώνουν την ακρίβεια και ακόμη δεν έχουμε δει, οι καταναλωτές, τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θα είναι πολύ χειρότεροι από τους προηγούμενους και θα δείξουν ότι δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» αυτές οι επιδοτήσεις των 9 ευρώ που έγιναν 18 και μετά 30 κλπ., όταν η αύξηση στους λογαριασμούς θα είναι της τάξης του 100%.

Αυτό μεταφέρεται στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών και σε μια ακρίβεια ειδών πρώτης ανάγκης, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς. Μάλιστα, ορισμένες αγορές όπως τα καύσιμα έχουν καρτέλ, είναι ολιγοπωλιακές. Οπότε αν συνεννοηθούν οι μεγάλοι παίκτες της ενέργειας κρατάνε τις τιμές ψηλά και τα κέρδη τους στον Θεό. Στην Ισπανία μείωσαν δραστικά τον φόρο στα καύσιμα, βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα ένα μέρος από την αύξηση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου να απορροφηθεί από το κράτος και να μην πέσει όλο στην πλάτη του καταναλωτή.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι τρεις φορές μικρότερη από τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια που έρχονται στα νοικοκυριά, αυτές καταλήγουν προς το παρόν στη δραστική μείωση του εισοδήματος των μικρών και των μεσαίων. Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022 κατά 2%, δηλαδή μισό ευρώ την ημέρα, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6% αυτή τη στιγμή και θα συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια. Άρα δεν έχουμε αύξηση, έχουμε χασούρα. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι τρεις φορές μικρότερη από τον πληθωρισμό. Το ίδιο συμβαίνει και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με τους συνταξιούχους, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πενιχρό επίδομα για ένα μικρό κομμάτι αυτών. Είναι ο ίδιος που όταν έδινε τριπλάσια πόσα η κυβέρνηση Τσίπρα μέσα στα μνημόνια, με τον Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας και έχοντας και πλεόνασμα στην διαχείριση του προϋπολογισμού, έλεγε ότι είναι ψίχουλα.

Η ΝΔ, μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, έχει φτάσει ξανά το έλλειμμα στο 10% και το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%

Η χρεοκοπία που έσκασε το 2010, η βόμβα που έσκασε στην πλάτη της χώρας και του ελληνικού λαού, προετοιμάστηκε την πενταετία 2004-2009. Το 2009 η Κυβέρνηση της ΝΔ τότε, άφησε ένα έλλειμμα πάνω από 15% και ένα υψηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 125%. Μάλιστα, έστελνε πλαστά στατιστικά στοιχεία στη EUROSTAT στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα ήταν τάχα 6%, με αποτέλεσμα να εκραγεί και ο Γιούνκερ που ανήκει στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Μπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου, αλλά την πρώτη ευθύνη την έχει η ΝΔ. Και τώρα, η ΝΔ μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης έχει φτάσει ξανά το έλλειμμα στο 10%, το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%. Αν δεν αλλάξουμε ρότα, στο μείγμα της πολιτικής, στην αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων, στη στήριξη, τη ζήτηση και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, διότι αν έχεις εισόδημα κινείται και η αγορά, κινδυνεύουμε να ξανά ζήσουμε τις ίδιες περιπέτειες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 παύει το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας που βάζει περιορισμούς για τα ελλείμματα και τα χρέη. Πρέπει να διεκδικήσουμε και αλλαγές σε αυτό το Σύμφωνο.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, στα θέματα της διαφθοράς και της ελευθερίας του Τύπου είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα είναι στις πέντε τελευταίες θέσεις από πλευράς διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, κοντά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας, είμαστε στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τη στήριξη του συστήματος Υγείας, καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων και θνητότητας.

Όσο βιώνουμε εκατόμβες νεκρών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα ενισχύεται η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατάφεραν να έχουν πάνω από 80-85% εμβολιασμένους στο σύνολο και σχεδόν το 100% των άνω των 60 ετών εμβολιασμένων χωρίς υποχρεωτικότητα. Γιατί αυτοί τα κατάφεραν κι εδώ δεν τα κατάφεραν; Δεν φταίει καθόλου η Κυβέρνηση; Δεύτερον, για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ένα καθαρό «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Σε αυτό που διαφώνησε είναι ότι για αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να μην τους βγάζουν από το σύστημα, αυξάνοντας τη μαύρη τρύπα του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση, επειδή της ξέφυγε η πανδημία και ήταν λάθος αυτό που έλεγε μέχρι προχθές ο Κ. Μητσοτάκης ότι «δεν μας έχει ξεφύγει η πανδημία, όλα είναι καλά και παντού συμβαίνουν αυτά», αναγκάστηκε να πάρει ένα μέτρο που έως χθες απέρριπτε κατηγορηματικά. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγε «όχι στην υποχρεωτικότητα». Η δική μου γνώμη, μιλώντας προσωπικά, είναι ότι όσο βιώνουμε εκατόμβες νεκρών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα ενισχύεται η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας.

Ωστόσο, το πρόστιμο των 100 ευρώ στον ηλικιωμένο είναι άδικο, σκληρό και ακραίο. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει και αυτό είναι το κόστος που καλείται να πληρώσει ο μικροσυνταξιούχος, γιατί ο πλούσιος δεν έχει πρόβλημα και δεν συνοδεύεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στη Γερμανία, με πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων, της Αριστεράς, την οποία στηρίζει και η απερχόμενη Μέρκελ, συζητούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν ακούστηκε τίποτα για πρόστιμα στους συνταξιούχους. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να πιέσουν και να πείσουν μαζί με μια καμπάνια πειθούς τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν διότι, προφανώς, είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία. Αυτά μπορεί να είναι περιοριστικά μέτρα στο πού μπορεί να κινηθούν.

Και κάτι τελευταίο: Δεν μπορεί να παριστάνει τον αυστηρό και να κουνάει το δάχτυλο σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, κι όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αφήσει σε πλήρη ασυδοσία, για λόγους ψηφοθηρίας, τις εκκλησίες όπου συχνάζουν ηλικιωμένοι.

Επίσης, είναι παγκοσμίως πρωτοφανές ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός να ελέγχει πιστοποιητικά εμβολιασμού θέτοντας σε κίνδυνο και τους ελεγχόμενους αλλά και την ίδια του την υγεία. Όταν τους λέγαμε να δουν και αυτό το θέμα, δημόσιοι λειτουργοί που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες να είναι εγγυημένα εμβολιασμένοι, μας έλεγαν «Α δεν αγγίζουμε». Τώρα, έκαναν τούμπα μέσα σε μία ημέρα. Ο κ. Πλεύρης, ο Υπουργός Υγείας, τελείως ακατάλληλος για το πόστο, έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό και ξαφνικά τώρα λέει ότι είναι συνταγματικό. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Το θέμα αυτό είναι θέμα έκτακτης εθνικής ανάγκης, μετράμε νεκρούς περισσότερους από έναν πόλεμο. Θα έπρεπε όλες οι δυνάμεις να συνεννοηθούν, όπως κάνουν σε άλλες χώρες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να λέει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο πρώην Πρωθυπουργός, που μπορεί να είναι κι ο επόμενος, αν ο λαός θελήσει, είναι ο σαμποτέρ της δημόσιας Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)