to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 03.12.2021

Πολιτισμός

ΠΟΘΑ: Όχι στη φίμωση της τέχνης

Η ΠΟΘΑ δηλώνει επίσης ότι «τέτοιες συμπεριφορές μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα τις επιτρέψουμε και καλούμε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναλάβει άμεσα θέση, όπως έχει υποχρέωση»


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταδικάζει το συμβάν που προκλήθηκε χθες στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά» στο Θέατρο Καρέζη και «στέκεται απαρέγκλιτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και στοχοποίησης των συντελεστών της παράστασης».

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Όχι στη φίμωση της τέχνης», η ΠΟΘΑ αναφέρει ότι η παρέμβαση δημοσιογράφου διαμαρτυρόμενη να σταματήσει την παράσταση. όταν «όπως φαίνεται στα σχετικά βίντεο θεατών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο» αναφέρθηκε με σατιρικό τρόπο «το όνομα του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη δημοσιογραφικού ομίλου», «όλα δείχνουν ότι ήταν οργανωμένη εκ των προτέρων». Σημειώνει ότι το επεισόδιο έληξε, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω προβλήματα, χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπιση από τη μεριά του Χριστόφορου Ζαραλίκου, αλλά και τη δυναμική παρέμβαση του κοινού, που στάθηκε στο πλευρό του και σχολιάζει:

«Στη χώρα του Αριστοφάνη, θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα κάθε καλλιτέχνη να εκφράζεται ελεύθερα. Παράλληλα θεωρούμε δικαίωμα οποιουδήποτε να κρίνει μια θεατρική παράσταση. Η αρνητική κρίση όμως, δεν μπορεί να γίνεται με οργανωμένες επιθέσεις ή μεθοδεύσεις άλλων, σκοτεινών εποχών, που μας θυμίζει το σήριαλ "Άγριες Μέλισσες". Η Τέχνη έχει υποχρέωση να σατιρίζει, όσο και αν αυτό ενοχλεί τις κυβερνήσεις ή τις οικονομικές ελίτ. Είναι αυταρχισμός να χρησιμοποιούνται προφάσεις όπως "αγανακτισμένοι πολίτες" με στόχο τη φίμωση και τον εκφοβισμό των καλλιτεχνών».

Η ΠΟΘΑ δηλώνει επίσης ότι «τέτοιες συμπεριφορές μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα τις επιτρέψουμε και καλούμε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναλάβει άμεσα θέση, όπως έχει υποχρέωση» και και τονίζει:

«Η Τέχνη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε, χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση ώστε να διαφυλαχθεί η ελευθερία έκφρασης, η μόνη συνθήκη στην οποία ευδοκιμεί η Τέχνη.

Καλούμε όλους τους πολίτες, δημιουργούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, εργαζομένους και κοινό να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε ότι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και προσπαθεί να εκφοβίσει την Τέχνη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)