to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 03.12.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Να καταστεί το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοπόρος Ευρωπαϊκός θεσμός στην καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων

«Έχουμε συναδέλφους Ευρωβουλευτές που είναι άτομα με αναπηρία. Ικανοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες ή άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, θα πρέπει εφόσον έχουν τις ικανότητες και τη διάθεση, να μπορούν να εργαστούν στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς φραγμό στην εξέλιξή τους αυτή», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 FM έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπων με Αναπηρία και αναφορικά με την Έκθεσή του για τη διαφορετικότητα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ελεωνόρα ορφανίδου ως θεσμικά και καθ’ ύλην αρμόδιος για την Έκθεση που παρουσίασε ως Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η έκθεση την οποία προετοίμασα μετά από πολύμηνη διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Αρμόδιος Αντριπρόεδρος για θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας, έχει ως στόχο, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι το καλοκαίρι του 2024, να υλοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη με 79 συγκεκριμένα μέτρα. Αποσκοπούμε στην εξάλειψη των διακρίσεων λόγω αναπηρίας, εθνοτικής ταυτότητας, σεξουαλικού προσαντολισμού ή ταυτότητας φύλου, καθώς και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο, πέρα από ένας δημοκρατικός θεσμός εκπροσώπησης ων Ευρωπαίων πολιτών, είναι και ένας “εργοδότης”: Απασχολεί μερικές χιλιάδες εργαζομένους και οφείλει έμπρακτα να αποδεικνύει ότι σέβεται και υπηρετεί ορισμένες αξίες. Είναι θεμα δημοκρατίας, πολιτισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΕΚ, μάλιστα, ανακοίνωσε με υπερηφάνια την έγκριση αυτής της “έκθεσης Παπαδημούλη”, όπως ονομάστηκε, και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτός ο “οδικός χάρτης” εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι τον αγκάλιασε όλο το πολιτικό φάσμα, από όλες τις πολιτικές ομάδες και από την Αριστερά μέχρι το ΕΛΚ -πλην της άκρας δεξιάς.


Έχω αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα από τον Ιούλιο του 2014, έχω δηλαδή συμπληρώσει 7μισι χρόνια σε αυτό το πόστο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τα μπροστά, αν και προσωπικά, δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος.

Κι αυτό διότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπολειπόμαστε των στόχων. Συγκεκριμένα: Αυτή τη στιγμή, έχουμε 40% γυναίκες Ευρωβουλεύτριες – ο στόχος είναι κάποια στιγμή να έχουμε πλήρη ισοτιμία ανδρών – γυναικών στην πολιτική σφαίρα, από Προέδρους Πολιτικών Ομάδων, Προέδρους Επιτροπών, εκπροσώπους στο δημόσιο λόγο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.ο.κ. Αντίστοιχο στόχο έχω θέσει - και επίσης χαίρομαι γιατί εγκρίθηκε ομόφωνα, στο θέμα της Διοίκησης, για ισότιμη εκπροσώπηση στις θέσεις Προϊσταμένων Μονάδων κ.λπ.

Ακόμη, πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τα βήματα για την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τις ψηφιακές δυνατότητες , έτσι ώστε περισσότερα με αναπηρία να μπορούν να εργαστούν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και επίσης, ικανοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες ή άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, εφόσον έχουν τις ικανότητες και τη διάθεση να εξελιχθούν και να προσφέρουν μέσα από τα ταλέντα τους, χωρίς να έχουν φραγμό στην εξέλιξή τους αυτή, σε όλες τις βαθμίδες, από τους Ευρωβουλευτές, μέχρι τους συμβασιούχους εργαζόμενους του Ευρωκοινοβουλίου.

Σας παραπέμπω στην Έκθεσή μου, που περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο 79 διατομεακών και ειδικών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την συνδρομή των πολιτικών ομάδων, έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2024, με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων που βασίζονται σε οιονδήποτε λόγο, όπως εθνοτική καταγωγή, αναπηρία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Για παράδειγμα, διαρκώς επενδύουμε στο να γίνονται τα κτήρια του Ευρωκοινοβουλίο όλο και πιο προσβάσιμα για άτομα με αναπηρίες.

Έχουμε συναδέλφους Ευρωβουλευτές που είναι άτομα με αναπηρίες. Και γι’ αυτούς υπάρχουν ειδικές μέριμνες έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με εφαρμογές που τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στην απαιτούμενη πληροφορία, χώρους εργασίας που να τους επιτρέπουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα.


Κατόπιν της έγκρισης της Έκθεσής μου, εισηγήθηκα και εγκρίθηκε, να έχουμε δυο φορές το χρόνο ένα αναλυτικό monitoring για το πώς προχωρούν αυτά τα μέτρα, έτσι ώστε όπου έχουμε καθυστερήσεις, να εισηγούμαστε πρ΄σοθετους διορθωτικούς μηχανισμούς.


Το στοίχημα είναι να περάσουμε στην πράξη. Καθώς ξαναπροτείνομαι για Αντιπρόεδρος με το ίδιο χαρτοφυλάκιο και για τα επόμενα 2μισι χρόνια, έως το 2024, φιλοδοξία μου είναι να καταστεί το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοπόρος Ευρωπαϊκός θεσμός στην καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».


Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα & τη Διαφορετικότητα του Ευρωκοινοβουλίου, προεδρεύεται από τον Δημ. Παπαδημούλη και αποτελείται από τακτικά μέλη, που είναι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλο το πολιτικό φάσμα, και την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών, Έβελιν Ρέγκνερ, και συνεργάζεται στενά με την διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)