to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 03.12.2021

Πολιτική

Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: «Ας σπάσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν χώρια»

Η στάση και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσα από τις προγραμματικές θέσεις του για τη νέα αναπηρική πολιτική


Για τα ανάπηρα άτομα, η προσβασιμότητα στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, στις μεταφορές, στη πληροφορία, στο περιεχόμενο της τέχνης και στην ενημέρωση αποτελούν προϋπόθεση για ισονομία και ισοπολιτεία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπήρων:

Η αναπηροποίηση που βιώνουμε τα άτομα με μακροχρόνιες, σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες έχουν ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής μας στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, στην εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, που πρέπει να είναι κοινά αγαθά για όλους τους πολίτες ενός κράτους δικαίου. Για τα ανάπηρα άτομα, η προσβασιμότητα στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, στις μεταφορές, στη πληροφορία, στο περιεχόμενο της τέχνης και στην ενημέρωση αποτελούν προϋπόθεση για ισονομία και ισοπολιτεία.

Στη χώρα μας οι ανάπηροι/ες όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε 15% έως 18,6% του συνολικού πληθυσμού ενώ στην Ε.Ε ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει κάποια μορφή βλάβης.

Οι ανάπηροι/ες αξιώνουμε αξιοπρέπεια και ανταπόκριση στις ανάγκες μας και την ουσιαστική συμμετοχή μας σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας.

Για άλλη μια φορά στο 4ο κύμα πανδημίας οι ανάπηροι παραμένουν αποκλεισμένοι την ώρα που αποτελούν και μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Οι πολιτικές που εκπονούνται στο σύνολο τους, τους αποκλείουν από την ενημέρωση, την κοινωνική μέριμνα, την παιδεία και την υγεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι αναγκαία για προνοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών. Ουσιαστικά, όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται καθορίζονται με βάσει την “κανονικότητα” και την ατομική ευθύνη.

Η Εθνική αρχή προσβασιμότητας αποτελεί μια «ανεξάρτητη» αρχή που την ελέγχει ο πρωθυπουργός, δίχως όμως να διαθέτει αποφασιστικό χαρακτήρα, παρά μόνο γνωμοδοτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσα από τις προγραμματικές θέσεις του και τη νέα αναπηρική πολιτική προτείνει:

1. Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας προσαρμόζονται ώστε να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα.

2. Είκοσι (20) γειτονιές πόλεων στην επικράτεια μετατρέπονται άμεσα σε πλήρως προσβάσιμες για όλους και όλες ώστε οι πρακτικές παρατηρήσεις να αποτελέσουν την πυξίδα για την πλήρη εφαρμογή στη χώρα.

3. Πλήρης προσβασιμότητα σε όλα τα ΜΜΜ και δωρεάν πρόσβαση των ανάπηρων σε αυτά μέσω του ηλεκτρονικού τους πάσο.

Δημιουργία Υφυπουργείου για τα δικαιώματα των αναπήρων σε Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιωμάτων και λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Εποπτείας και Αξιολόγησης Πολιτικών για τους Αναπήρους εντός του Υφυπουργείου αυτού.

Βρισκόμαστε απέναντι στον ορατό κίνδυνο της αξιολόγησης λειτουργικότητας, η οποία καθιστά επισφαλή τα επιδόματα, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Αυτό μπορεί να συμβεί διότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε το Ν. 4488/2017 που προέβλεπε την απογραφή των αναπήρων από την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν διαθέτουμε επίσημα στατιστικά για τους αναπήρους και οποιαδήποτε πολιτική για την αναπηρία δεν μπορεί να βασίζεται στις «καλές προθέσεις» των κυβερνώντων.

Επίσης, η μη εφαρμογή της Σύμβασης, όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων για τους αναπήρους, μπορεί να οδηγήσει στη μη απορρόφηση αναγκαίων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η κυβερνητική ανεπάρκεια καλύφθηκε επικοινωνιακά με το πενιχρό και εξευτελιστικό φιλοδώρημα ελεημοσύνης των 250 ευρώ, που δίνει σε μια μικρή μερίδα των αναπήρων.

Αξιώνουμε την ουσιαστική αύξηση των παροχών, των συντάξεων και των επιδομάτων, τα οποία παρ’ όλο που δεν βρισκόμαστε πλέον σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, παραμένουν στάσιμα, χωρίς να υπολογίζεται το 3πλάσιο κόστος ζωής των αναπήρων, με δεδομένες τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης και των τιμολογίων των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Προσωπικός βοηθός

Ο προσωπικός βοηθός είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πεπερασμένο αριθμό δικαιούχων, χωρίς καμιά εγγύηση ότι μετά τη λήξη του θα συνεχισθεί.

Το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει:

  1. Παροχή μηνιαίως ένα οικονομικό ποσό στο ανάπηρο άτομο το οποίο ως εργοδότης θα μπορεί να ορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει ποιος προσωπικός βοηθός θα εργαστεί για αυτό.

  2. Παροχή σε τοπικό επίπεδο και δυνατότητα διαμεσολάβησης στην εύρεση βοηθού πάντα με το ανάπηρο άτομο σε θέση εργοδότη και πάντα με προσωπικά κριτήρια. Διαμεσολαβητές θα μπορούσαν να είναι επίσης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά ποτέ κερδοσκοπικά.

  3. Δικαιούχος πρέπει να είναι κάθε άτομο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο του στην καθημερινότητα του. Η προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται βάσει οικογενειακών και οικονομικών κριτηρίων.

  4. Η διαδικασία αίτησης πρέπει να είναι λιτή και κατανοητή, ηλεκτρονικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο με φυσική παρουσία.

  5. Η αξιολόγηση να γίνεται σε πολλαπλές φάσεις (ερωτηματολόγιο, κατ’ οίκον, σε εξωτερικό χώρο) από εκπαιδευμένες ομάδες ανθρώπων που θα μπορούν να είναι κοινωνικοί επιστήμονες, ανάπηρα άτομα, ιατροί, φυσικοθεραπευτές/εργοθεραπευτές. Επικεφαλής πρέπει να είναι είτε ο κοινωνικός λειτουργός είτε το ανάπηρο άτομο.

  6. Δεν πρέπει να αξιολογείται η κινητική/νοητική ή άλλη ικανότητα του αναπήρου αλλά ο βαθμός αυτονομίας του, το περιβάλλον του και η καθημερινή του δραστηριότητα.

  7. Το ανάπηρο άτομο να μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του με εργαλεία δοσμένα από το κράτος ώστε να αιτηθεί τις ώρες για τις οποίες πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ούτως ώστε η ομάδα αξιολόγησης να τις εγκρίνει ή να προτείνει κάτι άλλο τεκμηριώνοντας το.

H κυβέρνηση της ΝΔ κατά το 4ο κύμα πανδημίας αφαιρεί το δικαίωμα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από τα ιδιωτικά ιατρεία και ουσιαστικά αποκλείει τους ανάπηρους και χρόνιους ασθενείς από την επιλογή συνταγογράφησης φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιώτες τη στιγμή που τα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί για μια νόσο, αποκλείοντας έτσι το σύνολο των αναπήρων και των ασθενών από αυτά.

Η σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπήρων μας βρίσκει σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Καλούμε σε μία ευρεία δημοκρατική συσπείρωση όσο και κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού, διακρίσεων και ανάδειξης όλων των παραπάνω ζητημάτων.

Η άρση των εμποδίων στις μη προσβάσιμες και αφιλόξενες πόλεις, στα ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και της εργασίας, η διασφάλιση των επιδομάτων και συντάξεων, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και η αποϊδρυματοποίηση των αναπήρων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία μας.

#WeThe15%

Ας σπάσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν χώρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)