to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε κίνδυνο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός από ρωσικά διαστημικά σκουπίδια: «Ανεύθυνη» κίνηση, είπε η Καμάλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη ρωσική δοκιμαστική εκτόξευση που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσω της δημιουργίας διαστημικών σκουπιδιών


Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις άσκησε χθες, Τετάρτη, κριτική στην «ανεύθυνη» διεξαγωγή μιας ρωσικής δοκιμαστικής εκτόξευσης που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δημιουργώντας διαστημικά σκουπίδια, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε μία νέα στρατηγική για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος.

Η Χάρις συγκάλεσε την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος των ΗΠΑ και ζήτησε από τα μέλη του αναφερόμενου κυβερνητικού οργάνου να προωθήσουν την υπεύθυνη πολιτική και εμπορική συμπεριφορά, αλλά και την κατάλληλη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στο διάστημα, όπου υπάρχουν εξελισσόμενα εμπορικά συμφέροντα και ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Χωρίς ξεκάθαρους κανόνες για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος, παρατείνουμε τις πραγματικές απειλές για την εθνική ασφάλεια μας, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια» τόνισε η ίδια.

Η Χάρις αναφέρθηκε στην «ανεύθυνη ενέργεια» της Ρωσίας να δοκιμάσει αντίδορυφορική τεχνολογία τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας διαστημικά σκουπίδια που έθεσαν σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την αυξανόμενη δραστηριότητα σε θέματα ασφάλειας από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της Ουάσινκτον στο διάστημα. Η δοκιμή υπερηχητικών όπλων από την Κίνα κατά τη φετινή χρονιά ανέδειξε το ενδεχόμενο μιας κούρσας εξοπλισμών σχετικά με συστήματα σε τροχιά γύρω από τη γη, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφεύγουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιριών SpaceX, Blue Origin και Virgin Galactic, επιδιώκουν την έναρξη μιας νέας εποχής ιδιωτικών εμπορικών διαστημικών πτήσεων, μετά από χρόνια συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών εταιριών και της NASA για τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε χθες, Τετάρτη, ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη συμμετοχή των επικεφαλής των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Γεωργίας και Εσωτερικών, όπως επίσης και του Εθνικού Συμβούλου του για το Κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο για το Διάστημα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος των ΗΠΑ είναι ξεχωριστό από τη στρατιωτική Δύναμη Διαστήματος που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)