to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 02.12.2021

Διεθνή

Στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος

Το ταξίδι αυτό, το οποίο είναι το 35ο του Πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, μεταξύ άλλων, αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κοινό εκατομμυρίων πιστών ανά την υφήλιο


Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί. Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα προσγειώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιθεώρησε Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα, το οποίο αποτελείτο από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς με σημαίες του Βατικανού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική μπάντα της Αστυνομίας το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης.

Τριάντα μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού, συνάντησαν τον Ποντίφικα, ενώ κάποια από αυτά του παρέδωσαν λουλούδια.

Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναχώρησε για τον Καθολικό Ναό των Μαρωνιτών στη Λευκωσία.

Στις 17.30 περίπου ο Πάπας αναμένεται να βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου.

Το Μεταναστευτικό, η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Κύπρο στο Βατικανό, οι Αγνοούμενοι, η Εμπορία Προσώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κλιματική αλλαγή, καθώς και περιφερειακά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Πάπας Φραγκίσκος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου.

Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον χαρακτήρισε την επίσκεψη του 84χρονου σήμερα Πάπα στην Κύπρο η αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, η οποία σε γραπτή της δήλωση σημείωσε ότι για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη διαπιστευτεί 77 δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν την αποστολή του, ενώ πέραν των 200 δημοσιογράφων που προέρχονται από 19 χώρες έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.

Το ταξίδι αυτό, το οποίο είναι το 35ο του Πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, μεταξύ άλλων, αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κοινό εκατομμυρίων πιστών ανά την υφήλιο.

Αναμένεται ότι, επ' ευκαιρία του ιστορικού αυτού γεγονότος, θα ταξιδέψουν στην Κύπρο εκατοντάδες πιστοί από γειτονικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα παραστούν στην οικουμενική προσευχή της οποίας θα προΐσταται ο Ποντίφικας στην καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, αλλά και στη θεία λειτουργία στο ΓΣΠ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο. Η πρώτη ήταν το 2010, όταν το Πάπας Βενέδικτος ο 16ος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί, επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 24 Νοεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού για ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία. Το τεμάχιο βρίσκεται στην περιοχή Αγλαντζιά. Η Κυβέρνηση του Βατικανού θα προβεί στην ανέγερση του οικοδομήματος μέσα σε περίοδο πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής Σύμβασης Μίσθωσης, αφού εξασφαλίσει προηγουμένως, όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές.

Συνάντησε δώδεκα πρόσφυγες που έφτασαν στη Ρώμη από τη Λέσβο

Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, δώδεκα πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ιταλία και στο παρελθόν έζησαν για αρκετά μεγάλο διάστημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου. Η καταγωγή των προσφύγων είναι από την Συρία, το Κονγκό, το Αφγανιστάν και την Σομαλία.

Στην Ιταλία τους υποδέχθηκε η καθολική εθελοντική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. Ένα μέρος των προσφύγων αυτών είχε φτάσει στην Ιταλία το 2016. Είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς, δηλαδή, μαζί με τον Φραγκίσκο, κατά την επιστροφή του από την πρώτη επίσκεψή του στη Λέσβο.

Πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της νέας ιταλικής εταιρίας Ιta, το οποίο τον μεταφέρει στην Κύπρο, ο ποντίφικας προσευχήθηκε σε εκκλησία κοντά στο αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας, στην οποία φυλάσσεται εικόνισμα της Παρθένου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)