to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 01.12.2021

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Ονδούρα: Θρίαμβος κι επισήμως για την υποψήφια της Αριστεράς

Με περίπου 20 μονάδες προηγείται η Σιομάρα Κάστρο στην μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, με το κυβερνών κόμμα να ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την ήττα του


Η 62χρονη υποψήφια της Αριστεράς δείχνει πως θα αναλάβει επόμενη πρόεδρος της χώρας μέσα από ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα, καθώς, με καταμετρημένο το 52% των ψήφων, λαμβάνει ποσοστό 53,49% των ψήφων, έναντι 33,98% του Νάσρι Ασφούρα.

«Ευχόμαστε επιτυχία σε αυτούς που κέρδισαν τις εκλογές», δήλωσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του δεξιού Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), ο Κίλβετ Μπερτράντ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio América.

Το PN θα συνεχίσει «να εργάζεται σθεναρά στην αντιπολίτευση», για να «φροντίσει» τη δημοκρατία, συνέχισε. «Μπορείτε να διαπιστώσετε το κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη χώρα, μολονότι το Εθνικό Κόμμα δεν εξελέγη στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι πολίτες της Ονδούρας ακόμη περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών. Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, η καταμέτρηση γίνεται με αργό ρυθμό.

Η εφορευτική επιτροπή (CNE) εξήγησε ότι πολλά ψηφοδέλτια πρέπει να περαστούν στις βάσεις δεδομένων, ενώ το πρώτο μισό είχε φθάσει απευθείας σε ψηφιακή μορφή.

Η κυρία Κάστρο οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ενώ έχει δηλώσει νικήτρια από το βράδυ της Κυριακής, υποσχόμενη να σχηματίσει «κυβέρνηση συμφιλίωσης».

Η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, οδεύει σε νίκη με διαφορά άνευ προηγουμένου· θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας 10 εκατ. κατοίκων της κεντρικής Αμερικής, που μαστίζει η βία των συμμοριών, η διαφθορά και η φτώχεια.

Αναμένεται να ορκιστεί τον Ιανουάριο.

Παραδοχή ήττας και... συγχαρητήρια από ΗΠΑ

Ο Νάσρι Ασφούρα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού Εθνικού Κόμματος (PN) παραδέχθηκε την ήττα του.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ο 63χρονος δήμαρχος της πρωτεύουσας συνεχάρη την κυρία Κάστρο για την επικράτησή της.

Νωρίτερα ο Κίλβετ Μπερτράντ, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του PN, είχε επίσης αναγνωρίσει την ήττα της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ευχόμενος «επιτυχία» στην κυρία Κάστρο, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε αυτήν ονομαστικά. Υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα διαδραματίσει ρόλο «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, από την πλευρά του, συγχαίρει τη Σιομάρα Κάστρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση της Ονδούρας», διαβεβαιώνει ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Ονδούρας για την υψηλή συμμετοχή, την ειρηνική διεξαγωγή και την ενεργή δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών που σημάδεψαν αυτές τις εκλογές, σηματοδοτώντας τη διαρκή δέσμευσή τους στη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)