to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 01.12.2021

Οικονομία

Στην Κομισιόν φέρνει ο Δ. Παπαδημούλης τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα

«Τηρούνται οι δεσμεύσεις; Η Επιτροπή είναι σύμφωνη με την επιλογή “προτεραιοποίησης” από την ελληνική κυβέρνηση; Αν όχι, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει;»


Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ελληνική κυβέρνηση, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έργα υποδομών, όσο και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και αυτά που απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία», καθυστερούν σημαντικά να χρηματοδοτηθούν, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. «Και αυτό, παρότι για τη πληρωμή των δράσεων του ΕΣΠΑ έχει θεσμοθετηθεί ένας ειδικός - δεσμευμένος λογαριασμός», του οποίου «οι πόροι κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην πληρωμή των επόμενων αιτημάτων των έργων ΕΣΠΑ».

«Η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές του ΕΣΠΑ 2014-2020, θέτοντας σε διαδικασία “προτεραιοποίησης” τα αιτήματα χρηματοδότησης», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος τοΥ ΕΚ, ρωτά την Κομισιόν, όχι μόνο «αν έχει ενημερωθεί για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα», αλλά και «αν τηρούνται οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό» καθώς και «αν η Επιτροπή είναι σύμφωνη με την επιλογή “προτεραιοποίησης” της ελληνικής κυβέρνησης - Αν όχι, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα (πανδημία, ακρίβεια στο κόστος ενέργειας κλπ.), η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να μην αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες από οικονομικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα[1] αλλά και με βάση δημοσιεύματα σχεδόν στο σύνολο του Τύπου[2], η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές του ΕΣΠΑ 2014-2020, θέτοντας σε διαδικασία «προτεραιοποίησης» τα αιτήματα χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση λόγω μη διαθέσιμων πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό αφορά τόσο έργα υποδομών, όσο και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και αυτά που απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Και αυτό, παρότι για τη πληρωμή των δράσεων του ΕΣΠΑ έχει θεσμοθετηθεί ένας ειδικός - δεσμευμένος λογαριασμός (ring fenced account), ο οποίος τροφοδοτείται από τις εισροές των ευρωπαϊκών πόρων με τη δέσμευση ότι αυτοί οι πόροι θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην πληρωμή των επόμενων αιτημάτων των έργων ΕΣΠΑ.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει ενημερωθεί για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα;

Τηρούνται οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό;

Είναι σύμφωνη με την επιλογή «προτεραιοποίησης» της ελληνικής κυβέρνησης και αν όχι, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να ομαλοποιηθεί η πληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Ελλάδα;

[1] https://pedmede.gr/wp-content/uploads/2021/11/1619_19112021-1.pdf, http://www.sate.gr/nea/2020SATE-35818.pdf

[2] https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/320056_stasi-pliromon-..., https://www.sofokleousin.gr/stasi-pliromon-se-erga-espa-kataggelies-ergo...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)