to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 01.12.2021

Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Μεγαλύτερη η πίεση της πανδημικής κρίσης, ειδικά μετά και την ανακάλυψη της μετάλλαξης Όμικρον - Σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες έχει φτάσει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, για την οποία λίγα είναι γνωστά μέχρι στιγμής


Η «άφιξη» της μετάλλαξης Όμικρον σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, ασκεί επιπρόσθετη πίεση σε μία Ευρώπη που ήδη λυγίζει λόγω της έξαρσης της πανδημικής κρίσης. Στην Αυστρία, την Γερμανία και την Ολλανδία τα ποσοστά μόλυνσης έχουν ήδη αυξηθεί, διπλασιάζοντας αυτά του περασμένου χειμώνα. 

Δύο πτήσεις από την Νότια Αφρική προς την Ευρώπη ενδέχεται να συνέβαλαν στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, για την οποία μέχρι στιγμής λίγα είναι γνωστά. Από τους περισσότερους από 60 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, τουλάχιστον 14 διαγνώστηκαν με την Όμικρον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε σήμερα για το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2

Σύμφωνα με τον Andrea Ammon, κορυφαίος Ευρωπαίο αξιωματούχο ελέγχου νόσων, όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη που επιβεβαιώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την Όμικρον εμφάνισαν ήπια συμπτώματα ή και καθόλου.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποφάσισε τελικά να μη συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για την πανδημία covid-19 και να μεταθέσει τη συζήτηση στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 Δεκεμβρίου. Οι Υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την μετάλλαηξη Όμικρον. 

Γερμανία: Τέσσερις πλήρως εμβολιασμένοι θετικοί στην Όμικρον

Τέσσερις άνθρωποι στη νότια Γερμανία βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου της Βάδης- Βιρτεμβέργης.

Τρεις από τους ασθενείς είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 26 και 27 Νοεμβρίου και ο τέταρτος είναι μέλος της οικογένειας του ενός, πρόσθεσαν.

"Και οι τέσσερις είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η ανάλυση που έγινε από την κρατική υπηρεσία υγείας επιβεβαίωσε ότι όλοι τους έχουν μολυνθεί από το νέο στέλεχος ανησυχίας", επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές, προσθέτοντας ότι και οι τέσσερις εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και έχουν μπει σε καραντίνα.

Βέλγιο: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα της Όμικρον

Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» εντοπίστηκε στο Βέλγιο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους Μαρκ Βαν Ρανστ και Εμανουέλ Αντρέ.

Ο Εμανουέλ Αντρέ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κρούσματος. «Ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 10 τις επόμενες ώρες», συμπλήρωσε.

Δανία: Κρούσμα της Όμικρον βρισκόταν σε συναυλία το Σάββατο

Ένας άνθρωπος που μολύνθηκε με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είχε παρακολουθήσει μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Ασφαλείας των Ασθενών της Δανίας.

Το άτομο αυτό είναι ένας από τους 1.600 ανθρώπους που παρακολούθησαν μια συναυλία με τον δανό ντισκ τζόκεϊ Μάρτιν Γιένσεν, η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο στην βόρεια πόλη Άαλμποργκ.

Η Δανία έχει ήδη επιβεβαιώσει τέσσερα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Και οι τέσσερις άνθρωποι είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.

Εκπρόσωπος της Αρχής επιβεβαίωσε ότι το άτομο που είχε παρακολουθήσει τη συναυλία και μολύνθηκε με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ταξίδευε, αλλά αρνήθηκε να διευκρινήσει πού.

Βρετανία: Έκλεισε τα σύνορα για 10 αφρικανικές χώρες

Ως «απάντηση» στην Όμικρον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από 10 αφρικανικές χώρες. Παράλληλα, κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι υπάρχουν 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Ο Τζάβιντ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως θα ενημερωθεί περαιτέρω για την παραλλαγή αυτή εντός δύο εβδομάδων καθώς οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα παραλλαγή.

Γαλλία: Παρατείνεται η αναστολή των πτήσεων από χώρες υψηλού κινδύνου της νότιας Αφρικής

Η Γαλλία έχει αποφασίσει να παρατείνει μέχρι τουλάχιστον το Σάββατο την αναστολή των πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, όπως είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

"Από σήμερα το πρωί επεκτείναμε την αναστολή των πτήσεων από επτά χώρες της νότιας Αφρικής μέχρι το Σάββατο", είπε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η παραλλαγή της COVID Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη νότια Αφρική και η οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ενέχει "πολύ υψηλό κίνδυνο" αύξησης των κρουσμάτων, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό με κλείσμο συνόρων επισκιάζοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ιαπωνία: Δεύτερο κρούσμα της Όμικρον εντοπίστηκε στην χώρα

Η Ιαπωνία βρήκε ένα δεύτερο πρόσωπο που διαγνώσθηκε θετικό στην παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο FNN.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής είχε ανακαλυφθεί χθες, Τρίτη.

Βραζιλία: Δύο κρούσματα στην χώρα - Τα πρώτα στην Λατινική Αμερική

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Σαν Πάουλου, στη νότια Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, τα πρώτα στη Λατινική Αμερική· τα πρόσωπα που μολύνθηκαν είναι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η πολιτειακή γραμματεία Υγείας του Σαν Πάουλου επιβεβαίωσε την Τρίτη τα δύο πρώτα εισαγόμενα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) στη Βραζιλία. Η επιβεβαίωση έγινε μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος», διευκρίνισαν οι πολιτειακές αρχές σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Νιγηρία: Επιβαιώθηκαν τα πρώτα κορύσματα της Όμικρον

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο της Νιγηρίας Ελέγχου των Ασθενειών (NCDC).

To NCDC πρόσθεσε επίσης ότι η εκ των υστέρων αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού σε δείγματα, τα οποία είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο από ταξιδιώτες που έφτασαν στη Νιγηρία και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον νέο κορονοϊό, έδειξε ότι άλλος ένας άνθρωπος είχε προσβληθεί από την Όμικρον. Το NCDC δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

"Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για να αναχαιτιστεί η μετάδοση στην κοινότητα", σημειώνει επίσης το NCDC.

Η ανακοίνωση αυτή του NCDC γίνεται ενόψει συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμάντου Μπουχάρι στην Αμπούτζα αργότερα σήμερα, κατά την οποία πιθανόν θα συζητηθεί το θέμα της παραλλαγής Όμικρον.

ΗΠΑ: Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, δήλωσε ο Φάουτσι

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, όμως οι πρώτες πληροφορίες από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστα, δήλωσε απόψε ο Άντονι Φάουτσι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής σε 20 χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή θα προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση. Μολονότι κάποιες προκαταρκτικές πληροφορίες από τη Νότια Αφρική δεν αναφέρονται σε ασυνήθιστα συμπτώματα (…) δεν ξέρουμε και είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν τους Αμερικανούς να επωφεληθούν από τα εμβόλια, όμως η διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού δυσκολεύει αυτήν την προσπάθεια. Περίπου το 69% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Ελπίζουμε (…) ότι θα υπάρχει κάποιου βαθμού προστασία» από τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή, πρόσθεσε ο Φάουτσι, τονίζοντας: «Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση».

Την Δευτέρα ο Μπάιντεν είπε ότι για να νικηθεί η πανδημία θα πρέπει να εμβολιαστεί και ο υπόλοιπος πλανήτης. Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν οι ΗΠΑ κάνουν αρκετά για να εμβολιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο, ο Φάουτσι σημείωσε ότι έχουν κάνει περισσότερα από άλλες χώρες. «Το αρκετά είναι μια δύσκολη λέξη. Κάνουμε πολλά; Κάνουμε πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης ότι αποδείχθηκε δύσκολο να εμβολιαστεί ο κόσμος σε ορισμένες χώρες της νότιας Αφρικής και σε άλλες και πολλές από τις δόσεις που εστάλησαν εκεί έμειναν αχρησιμοποίητες. «Άλλες αφρικανικές χώρες (…) στην πραγματικότητα μας είπαν να μην στείλουμε άλλα εμβόλια επειδή δεν κατάφεραν να τα χρησιμοποιήσουν επαρκώς», κατέληξε.

Οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση απαίτησης από όλους τους επιβάτες αεροπορικών εταιριών που εισέρχονται στη χώρα να έχουν ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 που να έχει γίνει μέσα σε 24 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, αντιδρώντας σε ανησυχίες σχετικά με μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν αργά χθες, Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι εμβολιασμένοι διεθνείς ταξιδιώτες των αεροπορικών εταιριών μπορούν να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα διαγωνιστικού τεστ, που έγινε μέσα σε τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους. Περίπου όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, κατά την τρέχουσα περίοδο, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 24 ωρών από την άφιξή τους.

Η νέα απαίτηση του διαγνωστικού τεστ των 24 ωρών θα εφαρμοστεί ισότιμα για όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, όπως επίσης και για τους ξένους ταξιδιώτες.

Το πιο απαιτητικό πλαίσιο των κανόνων αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί αύριο, Πέμπτη, χωρίς ωστόσο, να έχει δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία της εφαρμογής του.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι δήλωσε ότι η υπηρεσία της «αξιολογεί πώς θα κάνει τα διεθνή ταξίδια όσο το δυνατό πιο ασφαλή, ενώ εξετάζονται σκέψεις για πρόσθετα διαγνωστικά τεστ και παραμονή σε προσωπική καραντίνα».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, NYT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)