to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 30.11.2021

Πολιτική

Αλ. Μεϊκόπουλος: Αντίτιμο αποτυχίας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα έχει ξεφύγει και οι αριθμοί έχουν συντρίψει την εικόνα της ελεγχόμενης κατάστασης που καλλιεργεί επικοινωνιακά η Κυβέρνηση»


Η δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης:

Σήμερα ο κ.  Μητσοτάκης ανακοίνωσε  τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όσους είναι  άνω των 60 ετών, ειδάλλως θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ το μήνα που θα πηγαίνει σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός είναι ανακόλουθος σε σχέση με όσα έλεγε και όσα λέει και εφαρμόζει. Δήλωνε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί κι όμως σήμερα ανακοίνωσε μέτρα που δεν εφαρμόζει κανένας άλλος στην Ευρώπη. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα έχει ξεφύγει και οι αριθμοί έχουν συντρίψει την εικόνα της ελεγχόμενης κατάστασης που καλλιεργεί επικοινωνιακά η Κυβέρνηση.

Έχει όμως αξία μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν και οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση.

Βάσει αυτών των στοιχείων, σε σχέση με χώρες που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, η χώρα μας είναι πολύ πίσω στους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Παραθέτω αυτούσια:

Πορτογαλία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+= 99,5%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 80

Ημερήσιοι θάνατοι: 13

Δανία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+= 99,1%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 47

Ημερήσιοι θάνατοι: 10

Σουηδία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+= 93,1%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 32

Ημερήσιοι θάνατοι: 5

Ελλάδα

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+= 83%

Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID: 657

Ημερήσιοι θάνατοι: 92

Η διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό σε ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 60+ κυμαίνεται μεταξύ 10% και 16%. Είναι, όμως, αδιανόητο να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση σε αριθμούς διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και σε θανάτους. Αυτό συμβαίνει διότι προφανώς  έχουν καθοριστική σημασία τα συστήματα υγείας, ο βαθμός θωράκισής τους αλλά και η συνολική διαχείριση της πανδημίας.

Το αντίτιμο των 100 ευρώ δεν είναι «αντίτιμο υγείας», είναι αντίτιμο αποτυχίας. Δεν είναι «πράξη δικαιοσύνης», είναι πράξη πανικού με το γνωστό μείγμα τιμωρητισμού, ατομικής ευθύνης και εισπρακτικής ευκαιρίας.

Κακώς φθάσαμε στο σημείο να συζητούμε για πρόστιμα χωρίς πρώτα να έχει εξαντληθεί μια σειρά άλλων μέτρων που της υποδεικνύονται από την αρχή της πανδημίας, όπως έμφαση στην ιχνηλάτηση, επαρκής θωράκιση των δομών δημόσιας υγείας, εξασφάλιση επαρκών δόσεων μονοκλωνικών φαρμάκων και  μέτρα αποσυμφόρησης χώρων με μεγάλο συνωστισμό που γίνονται εστίες διασποράς του ιού, όπως σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εργασιακοί χώροι.

Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να σφυρίξει το τέλος της πανδημίας, να προκαλέσει εφησυχασμό με την «Επιχείρηση Ελευθερία» και να μιλήσει για πανδημία ανεμβολίαστων, όταν ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων και νοσούν και νοσηλεύονται, και τώρα κουνάει και πάλι το δάχτυλο στους πολίτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)