to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 30.11.2021

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Δεύτερο «ράπισμα» της ΕΕΔ στην κυβέρνηση για παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας

Δεύτερο «ράπισμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας-Νέο πλήγμα στο κράτος δικαίου


Αναλυτικά η δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Μέσα σε λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, εκθέτει για δεύτερη φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που θέτουν σε κίνδυνο την δικαστική ανεξαρτησία. Αυτή τη φορά είναι διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών, με την οποία επιχειρείται να εισαχθούν γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, μετά την υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

«Η θέσπιση υποχρέωσης στους δικαστές να υιοθετήσουν τη γνώμη των διαφόρων διδασκόντων ενός σεμιναρίου σε νομικά ζητήματα, προκειμένου να επιτύχουν στις εξετάσεις, παραβιάζει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη-καταπέλτης της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, για την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που αφορά την προαγωγή, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την απαράδεκτη στάση της πλήττει την λειτουργία του κράτους δικαίου και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Γι αυτό, οφείλει άμεσα να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διαβουλευθεί με τις δικαστικές ενώσεις ένα θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την δικαστική ανεξαρτησία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)