to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 30.11.2021

Πολιτική

Μετά τη χθεσινή ν-τροπολογία: Πρεμιέρα με «γαλάζιες» μεθοδεύσεις στην εξεταστική για τις λίστες Πέτσα

Αποκαλυπτική η πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν μάρτυρες χωρίς προηγουμένως να έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που ζήτησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση!


Με τους προέδρους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Αλέξη Σκαναβή και Μαρία Αντωνιάδου ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε πως έχει αποσταλεί ο κατάλογος των εγγράφων που έχουν ζητήσει τα κόμματα και από χθες ήδη κάποια έχουν αρχίσει να έρχονται και είναι στη διάθεση των μελών στο γραφείο 148.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα που έρχονται να κοινοποιούνται στους εισηγητές των κομμάτων. Επίσης, διαφώνησε με την έναρξη της εξέτασης μαρτύρων πριν έρθουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, λέγοντας πως «πάντοτε από ό,τι έχω πληροφορηθεί από προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές, πρώτα ερχόντουσαν τα έγγραφα και μετά ξεκινούσε η εξέταση των μαρτύρων. Τώρα ξεκινάμε την εξέταση μαρτύρων χωρίς να μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια έγγραφα για το πώς έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια ή τις καταβολές ενταλμάτων». Θέμα, που όπως υπογράμμισε, «δεν είναι διαδικαστικό αλλά ουσιαστικό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε δεκτό το αίτημα Ραγκούση, ενώ σχετικά με την έναρξη των καταθέσεων και την έλευση των εγγράφων, ανέφερε πως «επειδή έχω συμμετάσχει και σε άλλες Εξεταστικές Επιτροπές στο παρελθόν, οι Επιτροπές συνεχίζουν το έργο τους και τα έγγραφα έρχονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και διέκοπταν τις εργασίες τους περιμένοντας να έρθει το σύνολο των εγγράφων».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε και αυτή από τη δική της πλευρά ότι είναι σημαντικό να έρθουν τα έγγραφα ,γιατί μπορεί να έρθουν στοιχεία που θα πρέπει να διασταυρώσουμε από συγκεκριμένους μάρτυρες. Παράλληλα, επανάφερε το θέμα της εξέτασης των αρμόδιων υπουργών, λέγοντας ότι η εξαίρεσή τους «είναι άκρως προβληματικό και το θέμα αυτό το θέτουμε ξανά εδώ, γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο λόγος που προστατεύονται από την κυβέρνηση τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις». Τόνισε δε πως «για μας το θέμα παραμένει ανοικτό».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως τα διαδικαστικά θέματα των κλητεύσεων λύθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, επανέλαβε πως «εμείς προσερχόμαστε στην Επιτροπή με ειλικρινή διάθεση για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές στην άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής». Σχετικά με τα έγγραφα και την έναρξη των καταθέσεων μαρτύρων, παρατήρησε πως «τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, είναι πάρα πολλά και αυτά θα εισέρχονται όσο η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη». Πρόσθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα, εάν προκύψει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ξανά κάποιος από τους μάρτυρες που ήδη θα έχει καταθέσει, αυτό να μπορεί να γίνει. Αντιθέτως, εάν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εγγράφων, αυτό θα πάρει αρκετές βδομάδες».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άλλη μία μεθόδευση της πλειοψηφίας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετέχουν στην εξεταστική δηλώνουν τα εξής:

Αποκαλυπτική η πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν μάρτυρες χωρίς προηγουμένως να έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που ζήτησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση.

Άλλη μία μεθόδευση της πλειοψηφίας που καταδεικνύει τον πανικό της και τα πραγματικά της κίνητρα για συγκάλυψη. 

Όσο και να προσπάθησε-λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι αμείλικτη.     

Ατράνταχτη απόδειξη των όσων καταγγείλαμε χθες για την ν-τροπολογία, η σημερινή ομολογία Οικονόμου  ότι «η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές».

Εάν πράγματι η διάταξη στην χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. έρχεται όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, να βελτιώσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις διαφημιστικές καμπάνιες και να κάνει πιο ταχείς κι διαφανείς τις διαδικασίες ανάθεσης και πληρωμής το ερώτημα είναι: για ποιον λόγο δεν ακολουθήθηκε στις μέχρι τώρα αναθέσεις αλλά έδιναν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν;

Ομολογούν δηλαδή  ότι στην  λίστα Πέτσα ο τρόπος που μοίρασαν τα χρήματα ήταν και νομικά εσφαλμένος και αδιαφανής, όπως άλλωστε συνηθίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τώρα «πατεντάρουν» την λίστα Πέτσα για πάσα χρήση και κατάχρηση.

Καλούμε λοιπόν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί εκθέτει περαιτέρω τους εντολείς του.

Το ΜέΡΑ25 αποχωρεί

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου από το ΜέΡΑ25, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, εκτόξευσε κεραυνούς κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάνοντας λόγο για ομερτά για τους ολιγάρχες.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΝΔ επιλέγει να καλέσει για μάρτυρες εκείνους που αν πουν την αλήθεια θα χάσουν τη δουλειά τους, π.χ. οι δημοσιογράφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ να φωνάξει πολιτικούς, ενώ «εμείς είπαμε να κληθούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

«Εμείς αποχωρούμε από την εξεταστική. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν τη θεσμική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)