to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 30.11.2021

Πολιτική

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - 100 ευρώ πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Στην εισαγωγική του ομιλία, στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών - «Αποτυχημένο πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τον Κ. Μητσοτάκη


Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με φόντο τα κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις στο υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60. Σε περίπτωση που η εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου για την πρώτη δόση τότε κάποιος θα βαρύνεται με 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα, που θα επικυρώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται προς την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή. Είναι και οι γιορτές που πλησιάζουν με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια, πιθανό να συμβάλουν στην αναζωπύρωση του κορονοϊού. Αργά η γρήγορα θα εμφανιστεί και στη χώρα μας, γι αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60. «Είναι μια απόφαση που με βασάνισε προσωπικά. Αλλά είναι βαρύτερη η ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους ευάλωτους. Θα σωθούν ζωές με αυτή την απόφαση. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία μας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Από τους 580.000 ανεμβολιάστους άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 εμβολιάστηκαν τους τελευταίους μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και είπε πως «αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευθούν γιατί είναι αυτοί που αργούν πρώτοι να πάνε στο νοσοκομείο επιβαρύνοντας την κατάστασή τους», είπε.

Ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια περί lockdown, λέγοντας πως «η πολιτική μας τουλάχιστον ως προς τους εμβολιασμούς φαίνεται να αποδίδει. Τρεις στους 4 Έλληνες άνω των 12 ετών επέλεξαν να θωρακιστούν με το εμβόλιο».«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε», είπε.

2 δωρέαν self test στις γιορτές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 2 δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών. Ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

Ποια σενάρια εξετάζονταν

Σύμφωνα με διαρροές πριν το Υπουργικό Συμβούλιο μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων εξετάζονταν, με στόχο την αύξηση των τεστ ώστε το χαλαρό εορταστικό κλίμα να μην οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Αυτά ήταν:

  • Χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στη δουλειά τους.  Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Μένει να φανεί αν στην «εξίσωση» θα μπουν και self test.
  • Υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα). Η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί πως  στην  εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό  το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται  οι  ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη)
  • Και εφόσον επιδεινωθούν τα δεδομένα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η  δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στους ανεμβολίαστους.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για Κ. Μητσοτάκη: Αποτυχημένος πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης

«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες.

Αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αποτυχημένος πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».

Ν. Φίλης: Μετά τους νέους, στο στόχαστρο από ΝΔ και οι ηλικιωμένοι

Φαίνεται κάτι προσπαθεί να αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι ηγείται της χειρότερης κυβέρνησης στη νεότερη ιστορία. Πριν λίγες μέρες έγραφα για την αναγκαιότητα της 3ης δόσης και για τα δωρεάν τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Υποστήριξα επίσης ότι με τη ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της πανδημίας πρέπει να σκεφτούμε πλέον «έξω από τα τυπικά», να εξετάσουμε ακόμα και το οικονομικό κίνητρο στους άνω των 65, ένα «bonus» για τον εμβολιασμό, που εξάλλου θα έπιανε διπλά τόπο, αφού θα δινόταν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ένα επιπλέον βοήθημα στις γιορτές -και θα έσωζε ζωές. Και τι εξήγγειλε προ ολίγου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός; Το ακριβώς αντίθετο, «πέναλτι 100€» αντί για «μπόνους» στους άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί από τις 16 Ιανουαρίου 2022 και μετά! Περικοπή της σύνταξης στην πράξη, και μάλιστα κάθε μήνα!

Πρόκειται για την πιο ακραία, την πιο απάνθρωπη, την πιο αντιδραστική πολιτική επιλογή τον καιρό της πανδημίας, χαρακτηριστική της μισανθρωπίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και απειλεί να μεταδοθεί σαν γάγγραινα χειρότερη από τον ίδιο τον κορονοϊό, σε ολόκληρη την κοινωνία. Επιπλέον, θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα ενώ θα εξαγριώσει πολλούς που δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν, και μαζί και τους συγγενείς τους. Την αντιεμβολιαστική δημαγωγία θα βοηθήσει, όχι τη δημόσια υγεία. Τώρα χρειάζεται πανστρατιά πειθούς για τον εμβολιασμό και όχι αυταρχισμός. Όχι επιχείρηση ενοχοποίησης των ηλικιωμένων, όπως πέρσι είχαν μπει στο στόχαστρο οι νέοι στις πλατείες. Να πάνε οι γιατροί πόρτα πόρτα, να μιλήσουν οι ιερείς στις εκκλησίες, να ενημερωθούν τα παιδιά στα σχολεία κι από κει οι οικογένειες.

Να ανακαλέσει αμέσως την απαράδεκτη εξαγγελία του ο πρωθυπουργός. Πριν τελειώσει η μέρα, όπως είχε υποχρεωθεί να κάνει μέσα σε κατακραυγή, όταν προ μηνών είχε εξαγγείλει τον διπλασιασμό των προστίμων. Ζούμε σε κοινωνία όχι σε ζούγκλα. Και όρθιοι, ως κοινωνία, θα βγούμε από την πανδημία. Θα παραμείνουμε άνθρωποι απέναντι στη βαρβαρότητα που επιδιώκουν να μας επιβάλουν.

ΚΚΕ: Η επιμονή στην ατομική ευθύνη έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τη χώρα

Απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού,  ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας “συνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων.

Μ. Χριστοδουλάκης: Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης επιβάλλει την υποχρεωτικότητα

«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Στο ”και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει», σχολίασε αιχμηρά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ακόμη πώς η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. «Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και προσέθεσε:

«Δυστυχώς, βέβαια, για ακόμα μία φορά, ”ξέχασε” να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος», αναφέρει το ΜΕΡΑ 25.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)