to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 29.11.2021

Πολιτισμός

Αναγνωστοπούλου και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού απαντούν στο υπουργείο για το θραύσμα του Παρθενώνα στο μουσείο του Παλέρμο

Κοινή δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κώστα Στρατή, πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, για το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο μουσείο του Παλέρμο


 

«Προβληματικές σε δύο κεφαλαιώδη σημεία» βρίσκουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Παλέρμο οι Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχισσα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κώστα Στρατή, πρώην υφυπουργού Πολιτισμού.

Συνοπτικά, τα δύο στελέχη συμφωνούν στα εξής:

·  Με «ξαναζεσταμένο φαγητό» πηγαινοφέρνουν θραύσματα του Παρθενώνα με δανεισμό που έχει ημερομηνία λήξης, για να αποπροσανατολίσουν από την πανδημία και την ακρίβεια, αδιαφορώντας για τις βαθύτερες στρατηγικές επιπτώσεις.

·  Ξαναγυρνάμε στον προσωρινό δανεισμό και μάλιστα με ανταλλάγματα;

·  Προτείνουμε διεθνή επιτροπή προσωπικοτήτων κύρους, με διακομματική στήριξη, που θα προωθήσει σε παγκόσμια κλίμακα το μεγάλο στρατηγικό στόχο της οριστικής επανένωσης του συνόλου των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO για λογαριασμό της ανθρωπότητας.

Αναλυτικά στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

Πρώτον, πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θραύσμα θα έρθει στη χώρα μας. Μαζί με άλλο θραύσμα που βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού είχαν εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο δανεισμού τους με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τότε, τελικά τα θραύσματα επιστράφηκαν από τη χώρα μας στα δύο μουσεία. Αυτό θα ξαναγίνει και τώρα.

Δεύτερον και σημαντικότερο, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν είναι υποστηρικτικές στο μεγάλο στόχο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά τον αντιστρατεύονται κιόλας. Θεωρεί το υπουργείο Πολιτισμού στη σημερινή συγκυρία ότι το αίτημα για δανεισμό με ημερομηνία λήξης ενισχύει τη θέση της χώρας μας για τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Υιοθετούμε ως χώρα ότι τα Γλυπτά μπορούν να είναι μοιρασμένα σε διάφορα μουσεία του κόσμου και να επανενώνονται μόνο περιστασιακά και όχι σε μόνιμη βάση; Αποδεχόμαστε, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο άλλων χωρών, ότι νομικά ζητήματα είναι πάνω από μέγιστο το πολιτιστικό και ηθικό ζήτημα για την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με βάση τις αρχές της UNESCO; Έχει συναίσθηση η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός τι θα σημάνει για το ζήτημα αλλά και για το ηθικό στο εσωτερικό της χώρας, όταν θα έρθει η στιγμή να δώσουμε πίσω, για δεύτερη φορά, το συγκεκριμένο θραύσμα; Αδιαφορούν γιατί ξέρουν ότι δεν θα είναι κυβέρνηση; Ή μήπως επανέρχεται «μέσω Παλέρμο» το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές το 2019, και μάλιστα με ανταλλάγματα;

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του φτάνουν στο σημείο να πηγαινοφέρνουν με «ξαναζεσταμένο φαγητό» θραύσματα του Παρθενώνα με δανεισμό που έχει ημερομηνία λήξης. Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την έξαρση της πανδημίας με τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και την ακρίβεια που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, αδιαφορώντας για τις βαθύτερες στρατηγικές επιπτώσεις.

Σταθερή στρατηγική της χώρας, η οποία πρέπει να είναι ενιαία σε όλες τις επιμέρους κινήσεις που γίνονται, οφείλει να είναι η οριστική επανένωση του συνόλου ενός εμβληματικού μνημείου μοναδικής παγκόσμιας αξίας και συμβόλου της δημοκρατίας στον φυσικό του χώρο, τονίζοντας την οικουμενική διάσταση του ζητήματος με βάση την ακεραιότητα που είναι θεμελιώδης αρχή της UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να επιτευχθεί η εμβάθυνση της διεθνοποίησης, προτείνουμε να αφεθούν στην άκρη τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και με κλίμα ενότητας και διακομματική συνεννόηση να οριστεί μια διεθνής επιτροπή προσωπικοτήτων κύρους, η οποία, σε συνεργασία με τις εθνικές επιτροπές που υπάρχουν σε διάφορες χώρες, να θέτει το ζήτημα και να το προχωρά στη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς για λογαριασμό όχι απλά της χώρας αλλά της ανθρωπότητας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)