to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 29.11.2021

Κοινωνία

Μετάλλαξη Όμικρον: «Υπομονή και ψυχραιμία» συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Στην παραλλαγή «Όμικρον» που έχει αναστατώσει τον πλανήτη αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας (29/11)


Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε τη Δευτέρα, το νέο στέλεχος φαίνεται να επικρατεί του Δέλτα στις περιοχές από όπου έχει ξεκινήσει.

Το θέμα που απασχολεί όλους - σημείωσε - είναι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, καθώς έχει υπάρξει ο φόβος ότι - λόγω της παραλλαγής - μπορεί τα εμβόλια να μην είναι αναποτελεσματικά. Σημείωσε πως αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος θα είναι μικρό.

"Στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο, ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι γνωστός", τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η κυτταρική ανοσία (κύτταρα CD4 και CD8) έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Χαρακτήρισε την κατάσταση με το νέο στέλεχος αναμενόμενη και εκτίμησε πως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει, αλλά εφόσον γίνεται σε όλες τις χώρες.

Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν πλήρως. Σε σχέση με τη μείωση του διαστήματος δεύτερης και τρίτης δόσης, η καθηγήτρια απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί ανάλογα με τα νέα στοιχεία που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Αναφερόμενη σε διεθνή μελέτη για εμβολιασμό με Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών, η αποτελεσματικότητα φτάνει το 90,7% και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες. Για το θέμα, αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης τρίτης δόσης ανά ηλικία.

Επισήμανε πως το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με την Ελλάδα να κατέχει τη 17η θέση.

Στη χώρα μας, υπάρχουν 3.261.000 δικαιούχοι τρίτης δόσης και έχουν γίνει 1.187.000 εμβολιασμοί. Για τις αργίες των Χριστουγέννων, είπε πως θα ισχύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα στις 25, στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)