to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 29.11.2021

πηγή: avgi.gr

Διεθνή

Νοσηλευτές πάνε στα δικαστήρια δεκάδες κυβερνήσεις για τις πατέντες των εμβολίων - Στο στόχαστρο και η Ελλάδα

Μιλούν για «εγκληματίες του Covid19» και τονίζουν ότι θέλουν να τιμωρήσουν εκείνους που μπλοκάρουν την «σωτήρια» άρση της πατέντας των εμβολίων


Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας οργανώνονται με κοινό στόχο την άρση της πατέντας εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να βελτιωθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά. Μάλιστα κάνουν λόγο για «εγκληματίες του Covid19».

Ωστόσο δεν στέκονται μόνο σε αυτό αλλά ξεκινούν διαδικασίες ενάντια σε όσους εγκληματικά αντιπαρατίθενται με οποιονδήποτε τρόπο και μπλοκάρουν την άρση της πατέντας των εμβολίων.

«Το τέλος αυτής της πανδημίας δε φαίνεται πουθενά» αναφέρουν και καταγγέλλουν κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες στο χώρο της υγείας ανά τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους .

Το κίνημα διαπιστώνει ότι «κάποιοι όμως, έχουν καταφέρει και μπλοκάρουν επί ένα χρόνο αυτήν την -σωτήρια- εξέλιξη». Και διερωτάται με νόημα «Ποιοι; Είναι η φαρμακευτική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις του λόμπι της;».

Σάιτ του Progressive International

Οι υπογραφές του ψηφίσματος θα πρέπει να φτάσουν τις 100.000 υπογραφές ώστε η καταγγελία σαν φτάσει στα χέρια του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για την υγεία -UN Special Rapporteur for Health.

Όπως σημειώνουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization) εξετάζει πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε να τελειώσει η πανδημία. Δηλαδή, να άρει προσωρινά τις πατέντες που προστατεύουν τις συνταγές των εμβολίων κατά του Covid-19. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, «συγκεκριμένες χώρες παραβίασαν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των ασθενών μας και προκάλεσαν την απώλεια αμέτρητες ζωές, νοσοκόμων, φροντιστών και αυτών που έχουμε περιθάλψει».

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη που την απαρτίζουν, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη μπλοκάρουν την πρόταση και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, παγκοσμίως. «Μια μικρή ομάδα εθνών μπλοκάρει ή καθυστερεί σθεναρά την πρόταση, ενώ έχει επίσης εξασφαλίσει την πλειονότητα των διαθέσιμων εμβολίων, πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους» υπογραμμίζουν και μιλούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών σε όλο τον κόσμο.

Η Progressive International τονίζει πως «η καταγγελία των νοσοκόμων δεν είναι απλά ένας νομικός αγώνας: είναι ριζοσπαστική έκκληση για να εκτεθούν και να νικηθούν οι κυβερνήσεις που κρατούν ομήρους τις ζωές των λαών, ώστε να εξυπηρετήσουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων τους».

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα που απεικονίζει το χάσμα μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν κι εκείνων που αντιτίθενται, στον κόσμο στην άρση της πατέντας (με τελευταία ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2021):

χαρτης άρση πατέντας

Στο μεταξύ να θυμίσουμε ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό, χάρη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ουσιαστικά βρίσκονται στο στόχαστρο του κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο, ώστε χώρες που έως σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν τον πληθυσμό τους με το εμβόλιο να μπορέσουν χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν ποσά που δεν είχαν, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)