to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 29.11.2021

Πολιτική

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τους ποινικούς κώδικες: «Δεν ήταν έργο επιστημόνων αλλά πολιτικές επιλογές της ΝΔ»

Στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μεθόδευσε τις τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 του Πειραιά.


φωτ.: Eurokinissi
_

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι αλλαγές δεν ήταν το αποτέλεσμα του έργου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά των πολιτικών επιλογών της συντηρητικής ΝΔ.

Ο Θ. Ξανθόπουλος μίλησε ακόμη για την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία καθώς και για τον επικίνδυνο ολισθηρό δρόμο σε φαινόμενα λογοκρισίας που ανοίγει η τροποποίηση του άρθρου για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδικότερα ο Θ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε:

Για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και την οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών

- Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κατέθεσε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μέλη της Επιτροπής είπαν σε πρόσφατη ημερίδα ότι άλλα πρότειναν και άλλα ψηφίστηκαν τη Βουλή.

-  Επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι οι αλλαγές δεν ήταν αποτέλεσμα εργασιών της επιτροπής αλλά πολιτικές επιλογές της ΝΔ προς την συντηρητική κατεύθυνση.

- Η αυστηρότητα των ποινών δεν συνεπάγεται μείωση της εγκληματικότητας.. Είναι πολυπαραγοντικό και κατά βάση κοινωνικό το θέμα της παραβατικότητας. Η αυστηρότητα απλώς χαϊδεύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά τη κοινωνίας.

-  Δεν νομοθετούμε με το μάτι στα πρωτοσέλιδα και το αυτί στα καφενεία

-  Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανηλικότητα.

Για τις γυναικοκτονίες: Προτείναμε στη ψήφιση των ποινικών κωδίκων, τροπολογία για την καθιέρωση της γυναικοκτονίας ως έγκλημα με σεξιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση την απέρριψε και παρέπεμψε σε μια γενναιότερη νομοθετική αναμόρφωση.

Για την τροποποίηση του άρθρου 191 του ΠΚ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων: Τεράστιο θέμα. Σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, ποιος αξιολογεί το τι αποτελεί ψευδή είδηση; Ανοίγει ολισθηρός δρόμος. Μπορεί να υπάρχει γενική ρήτρα προληπτικής λογοκρισίας;
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)