to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 29.11.2021

Πολιτική

Απαξίωση σίτισης και καθαριότητας νοσοκομείων για να ανοίξει ο δρόμος στους εργολάβους;

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους συμβασιούχους στη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα των Νοσοκομείων ανοίγοντας τον δρόμο στους εργολάβους, τονίζουν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Κοζάνης, Καλλιόπης Βέττα.


Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει, μεταξύ άλλων, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που λήγουν 31.12.21 και για ποιο λόγο προωθείται η επανείσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. υλοποίησε στον τομέα της Υγείας πολιτικές ανάσχεσης της πολυεπίπεδης κρίσης, ενισχύοντας τα ασθενέστερα στρώματα που είχαν πληγεί τα προγενέστερα χρόνια, όπως, για παράδειγμα, με την δωρεάν πρόσβαση εκατομμυρίων ανέργων και ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα ανέταξε το Ε.Σ.Υ. με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών, προμήθεια  ιατρικών μηχανημάτων και θωράκιση των νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό, της γενικότερης ενίσχυσης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ., προώθησε, στη μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας, τις ατομικές συμβάσεις για την πρόσληψη προσωπικού στους τομείς της φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης, σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο καθεστώς, όπου υπεισέρχονταν εργολαβικές εταιρείες. Η διαδικασία ήταν απολύτως διάφανη, καθώς οι λίστες κατάταξης, η εξέταση των ενστάσεων και η τελική αξιολόγηση, διεκπεραιώνονταν με τη συμβολή του Α.Σ.Ε.Π..

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος -καθώς υπολογίζεται ότι έγινε εξοικονόμηση περίπου 70 εκ. ευρώ- αλλά, κυρίως, ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους πολίτες όπως εξάλλου πιστοποιείται με μια σειρά από μελέτες στον συγκεκριμένο τομέα. Η προσφορά των εργαζομένων, ήταν ανεκτίμητη, ειδικά την περίοδο της οξυμένης υγειονομικής κρίσης. Ενδεικτικά ,στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, που υφίστανται ισχυρή πίεση λόγω των αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών πολιτικών των αρμόδιων Υπουργείων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνεπικούρησαν αποφασιστικά ώστε να αντέξει το Ε.Σ.Υ. της περιοχής.

Το θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., έληξε στις 31.12.19 καθώς, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων Υπουργών, δεν υπήρξε καμία παράταση ή ανανέωση. Σήμερα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογεί την απομάκρυνση των συμβασιούχων και την επιστροφή των εργολάβων στους τομείς της καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης.

Ενώ θα περίμενε κανείς -σε μια περίοδο που αποδείχτηκε πλήρως η σημασία και ο ρόλος των δημοσίων συστημάτων Υγείας στην αναχαίτιση της πανδημίας- την ενίσχυση του ΕΣΥ,  η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο: προχωρά εκ νέου στην ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών εργασιών, μη ανανεώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, ενώ έπονται, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες, παρόμοιες κινήσεις, δηλαδή είσοδος εργολάβων σε διοικητικές θέσεις και εργαστήρια.

Επειδή, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης είναι απολύτως απαραίτητοι για την στήριξη του ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο που βρισκόμαστε στο τέταρτο πανδημικό κύμα, ενώ το κόστος για την σύναψη ατομικών συμβάσεων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την ανάθεση σε εργολάβους, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών είναι αυξημένη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που λήγουν 31.12.21;

-Προτίθεται να επαναφέρει το Θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που έχει λήξει στις 31.12.2019, με ισχύ έως 31.12.2022, δίνοντας τη δυνατότητα για Προκηρύξεις ΣΟΧ;

-Σε αυτή την περίπτωση, θα παρατείνει τις συμβάσεις όλων των ΣΟΧ, σε όλες τις υπηρεσίες, μέχρι τις 31.12.22 ή μέχρι την ολοκλήρωση των Προκηρύξεων για ΣΟΧ κάθε Νοσοκομείου;

-Για ποιο λόγο προωθείται η επανείσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)