to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 29.11.2021

Πολιτική

Η Τ. Ελευθεριάδου για τους συμβασιούχους του νοσοκομείου Καβάλας

Την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Καβάλας τονίζει, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου.


Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση αλλά και φύλαξη έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και στην αντιμετώπιση τη υγειονομικής κρίσης.

Ενώ αυτή η κατηγορία εργαζομένων στήριξε τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε το έργο τους, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση-παράταση των συμβάσεων τους καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις των ΔΣ των νοσοκομείων της χώρας για να δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με κόστος σχεδόν 1 εκ. ευρώ.

Μία καίρια παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά των προσλήψεων προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) στις δημόσιες δομές υγείας με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), δίνοντας στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινο ωράριο με πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος-όφελος», το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά σε μία επιλογή οικονομικά ασύμφορη, με υποχώρηση των εργασιακών standards και με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.

Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά τον Υπουργό:

-Θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καβάλας ;

-Για ποιο λόγο προωθείται η είσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)