to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 29.11.2021

Κοινωνία

Παραλλαγή Όμικρον: Άγνωστο αν προκαλεί σοβαρότερη ή ηπιότερη νόσηση

«Κολλάνε» και οι εμβολιασμένοι όπως με τη Δέλτα - Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας - «Σε 1-2 εβδομάδες θα ξέρουμε» πόσο προστατεύουν εμβόλια και θεραπείες - Καπραβέλος: Κλειστά σχολεία και rapid test σε ΜΜΜ


Τέσσερις παραμέτρους της παραλλαγής Όμικρον του Sars-CoV-2 που εξετάζουν πυρετωδώς οι επιστήμονες παγκοσμίως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Anτ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το τροποποιημένο στέλεχος. Δεν είναι μετάλλαξη, είναι 50 οι μεταλλάξεις, 32 στην ακίδα του ιού, το "κλειδί" που μπαίνει στα κύτταρά μας», είπε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

  • Πρώτον, προσβάλλονται σίγουρα και οι εμβολιασμένοι. Είναι πληροφορία εμπειρική, από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής. Αλλά αυτό το ξέραμε και από τη Δέλτα, που επίσης μολύνει εμβολιασμένους
  • Δεύτερον, για τη μεταδοτικότητα, μία από τις μεταλλάξεις που φέρει η Όμικρον συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται και στο πεδίο, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται καθημερινά στη Νότιο Αφρική.
  • Τρίτον, για το πόσο διαφεύγει από τα εμβόλια, αλλά και από θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Θα το ξέρουμε σε μία-δύο εβδομάδες, σε εργαστηριακό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα. Η ίδια πηγή εμπειρίας, από την πρόεδρο των γιατρών της Νοτίου Αφρικής, από την παρακολούθηση 30 ασθενών, περιγράφει «ασυνήθιστα» αλλά και «ήπια» συμπτώματα γενικώς. Είναι μία εμπειρική παρατήρηση στην οποία ακόμη δεν μπορούμε να βασιστούμε.
Σημείωσε ωστόσο ότι «όσο προχωρούν σε μεταλλάξεις οι ιοί, συνήθως γίνονται λιγότερο επιθετικοί, λιγότερο θανατηφόροι. Ελπίζουμε να ισχύει αυτό για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σαν πιθανότητα και θα είναι μια καλή εξέλιξη». Ακόμη και αν αποδειχθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων για την Όμικρον, δεν θα χάσει την αποτελεσματικότητα ως προς την βαριά νόσηση με covid-19, τη διασωλήνωση και το θάνατο, εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο εγχώριων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η Όμικρον πιθανώς θα μας απασχολήσει μετά το τέλος του 2021. «Έχουμε 2-3 μήνες για να επικρατήσει -αν επικρατήσει- επί της Δέλτα».

Στα λύματα και το ιικό φορτίο, «βλέπουμε σταθεροποίηση στην Αττική εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Δυστυχώς, δεν πέφτει το ιικό φορτίο, δεν φαίνεται άμεση ή εμφανής μείωση. Φαίνεται και στο ρυθμό αναπαραγωγής, που κυμαίνεται γύρω στο 1 (σ.τ.σ. δηλαδή κάθε φορέας κατά μέσο όρο μεταδίδει σε 1 ακόμη άτομο). Ίσως χρειαστεί αυστηροποίηση μέτρων το επόμενο διάστημα, όπως στην τηλεργασία, την αποφυγή συγχρωτισμών, για να ελεγχθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση.

«Πρέπει να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, να δούμε την επίδραση των μέτρων ... οι υγειονομικοί πιέζουμε προς αυστηροποίηση μέτρων», είπε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, ο οποίος λίγο νωρίτερα προέβλεψε ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί πρόσκαιρα και τα Χριστούγεννα και στο τέλος του 2021 η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τους 20.000 θανάτους.

Καπραβέλος: Κλειστά σχολεία και rapid test σε ΜΜΜ

Παρεμβάσεις όπως το κλείσιμο των σχολείων για μια εβδομάδα, αλλά και rapid test για την είσοδο των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σχολιάζοντας την υπερματοδοτική μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και την ανάγκη να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορονοϊού, να μην είναι το 50%» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα. Το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο θα ήταν γελοίο», δήλωσε. Παράλληλα, επανέλαβε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που κατακλύζουν τις ΜΕΘ.

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Καπραβέλος, με 96 νεκρούς την ημέρα και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που έρχεται είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Εκτίμησε δε πως «η Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια».

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Νίκος Καπραβέλος επεσήμανε ότι και η εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» την Κυριακή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αν και καταγράφηκαν λιγότερες εισαγωγές, γύρω στις 50 σε σχέση, σε σχέση με την προηγούμενη εφημερία που άγγιζε τις 70. «Οι προσελεύσεις όμως είναι πάνω από 110 σε συνεχόμενη ροή που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Δεν βλέπουμε να έχει ανακοπεί αυτό το κύμα. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω όταν διασωληνώναμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ» επεσήμανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)