to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 29.11.2021

Κοινωνία

Αντώνης Λιάκος για liberal.gr: Σύνδρομο καταγγελίας και φανατισμού από άλλες εποχές

Απάντηση σε συκοφαντικό άρθρο του Liberal και της Αγγελικής Κώττη που ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί για φιλοχουντικές απόψεις δίνει ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Ανήκουστο βέβαιο για τη δημοσιογραφική δεοντολογία να μη γνωρίζει ότι ο ίδιος φυλακίστηκε από τη δικτατορία.


Ο διεθνούς φήμης ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook:

«Το Liberal  και η κ. Αγγελική Κώττη προσπαθούν να δημιουργήσουν σκάνδαλο με την ομιλία μου στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Με εγκαλούν ότι αντί να χαρακτηρίσω τη χούντα φασιστική, την ταξινόμησα στα καθεστώτα αυταρχικού εκμοντερνισμού.   

Να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα: το πρώτο είναι ότι άλλο να λές σε μια διαδήλωση ή να γράφεις σε μια προκήρυξη εναντίον της χούντας «κάτω ο φασισμός» και άλλο να κάνεις μια   ιστορική εκτίμηση στην οποία πρέπει να είναι κανείς ακριβής. Τα φασιστικά καθεστώτα είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν χαρακτήριζαν τις μεταπολεμικές χούντες όπως της Ελλάδας, της Τουρκίας και τις λατινοαμερικάνικες. Τούτες δεν προήλθαν και δεν βασίζονταν σε μαζικά φασιστικά κινήματα όπως τα καθεστώτα του Μουσολίνι και του Χίτλερ, που κι αυτα ειχαν διαφορές μεταξύ τους. Είχαν άλλα πρότυπα κράτους και ο ναζισμός ήταν θεσμοθετημένος αντισημιτισμός και ρατσισμός. Οι μεταπολεμικές δικτατορίες ανήκαν σε μια κατηγορία αυταρχικού εκμοντερνισμού – όπως τον αντιλαμβάνονταν οι δικτάτορες και οι ηγέτες των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν μαζί τους για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας αλλά όχι για τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας. Δεν εξωραΐζει λοιπόν κανείς κατ’ ελάχιστον τη δικτατορία των συνταγματαρχών αν πει ότι δεν ανήκει στον τύπο των φασιστικών δικτατοριών παρά τις διώξεις, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αντιπάλων της. Αλλωστε οι όροι  «αντιδραστικός μοντερνισμός» ή «αυταρχικός εκσυγχρονισμός»  είναι   καθιερωμένοι ιστορικά. Στα πλαίσια αυτά η χούντα  ίδρυσε το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα θεσμό που, ας σημειωθεί, δεν κατάργησε η δημοκρατία, αλλά  παραμένει επί 50 χρόνια και  έως σήμερα. 

Δυστυχώς στη δημοσιογράφο και την εφημερίδα της περισσεύει ο αναδρομικός ο λαϊκισμός και η ψεύτικη αγανάκτηση. Το χαμηλό επίπεδο ιστορικής εγγραμματοσύνης της δημοσιογράφου δεν τη βοηθάει να κατανοεί όσα ακούει, από ποιους τα ακούει και σε ποιο πλαίσιο. Της έχει μείνει το σύνδρομο της καταγγελίας και του φανατισμού από άλλες εποχές».

Ο Αντώνης Λιάκος απαντά στο άρθρο με τίτλο: «Δεν ήταν χούντα, ήταν… αυταρχικός εκσυγχρονισμός!» που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα στο liberal.gr.

Παρακολουθήστε την ομιλία στην οποία αναφέρεται η δημοσιογράφος:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)