to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 26.11.2021

Πολιτική

Κ. Βέττα: O Μητσοτάκης απέδειξε ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την Π.Ε. Κοζάνης

Ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, προωθώντας ανερυθρίαστα ιδιωτικά συμφέροντα την ώρα που η περιοχή υποφέρει


«Η ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Π.Ε. Κοζάνης,  απέδειξε και στον πλέον καλοπροαίρετο ότι η κυβέρνηση ζει στον δικό της εικονικό κόσμο και πορεύεται με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Με ένα μικρό κλιμάκιο, που αποτελούνταν από μερικούς υπουργούς και γενικούς γραμματείς -σε αντίθεση με τις διαρροές για επίσκεψη του ΄΄μισού υπουργικού συμβουλίου΄΄-, ο Πρωθυπουργός, ανίκανος να αντιληφθεί την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, προσπάθησε να μας ΄΄επιπλήξει΄΄ ότι δεν έχουμε καταλάβει το σχέδιο του, να μας πείσει ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και ότι όλα βαίνουν καλώς στην περιοχή.

Παράλληλα, αναμάσησε τα τετριμμένα για ενεργειακό πυλώνα και ταχεία ανάπτυξη, ενώ προεξόφλησε με απίστευτη ελαφρότητα το ύψος των πιθανών χρηματοδοτήσεων για τη μετάβαση, αθροίζοντας ευρωπαϊκά κονδύλια με αμφίβολες ιδιωτικές επενδύσεις, την ίδια ώρα,  βέβαια, που δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι άλλες χώρες θα πάρουν πολλαπλάσια ποσά, χωρίς να ακολουθούν το ίδιο, βεβιασμένο χρονοδιάγραμμα.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμπλοκής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Σ.Δ.Α.Μ. την περίοδο που, λόγω της Ε.Β.Ε., της υποχρηματοδότησης και των μηδενικών προσλήψεων το Π.Δ.Μ. αποψιλώνεται.

Επιπρόσθετα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να κατευνάσει τους βάσιμους φόβους όσων επιχειρηματιών, κυρίως μεγάλων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για λίγο μαζί του, χωρίς να κάνει καμία στοχευμένη αναφορά σε επενδυτικά κίνητρα, καινοτόμες τεχνολογικές ζώνες και, σαφώς, στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του για το νομοσχέδιο σχετικά με τις δομές μετάβασης που θα δημιουργηθούν, ενδεχόμενα, το 2022 για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη πλήρη παύση των υφιστάμενων μονάδων έως το 2023!

Στις τοποθετήσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, στις χιλιάδες –ήδη-  χαμένες θέσεις εργασίας στην περιοχή, στην αξιοποίηση των εκτάσεων της ΔΕΗ, την άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε., τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ενώ θολό είναι το τοπίο για τις αποκαταστάσεις εδαφών και, ειδικά, για την τηλεθέρμανση, σε μια περίοδο που η επάρκεια, το κόστος για τους πολίτες και τους Δήμους και η αδιάλειπτη τροφοδοσία παραμένουν ένα ερωτηματικό.

Επίσης, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα χρόνια ερωτήματα των κατοίκων της Ακρινής, επέλεξε να ενταφιάσει το σχέδιο μετεγκατάστασης και να τάξει φθηνό ρεύμα και μερικές εκατοντάδες ευρώ από τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

Παράλληλα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών φορέων, αναλωνόμενος σε γενικόλογες αναφορές ενώ, βέβαια, δεν έκανε μνεία για τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, μιας περιοχής που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σε μια χώρα άλλωστε, που σε αυτό το πανδημικό κύμα είναι πρώτη σε θανάτους σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η δυσανεξία της κυβέρνησης απέναντι στην διαφορετική γνώμη. Οι αστυνομικοί φραγμοί, τα μπλόκα, τα χημικά, ακόμα και σε δημοσιογράφους, και ο περιορισμός των συγκεντρωμένων σε απόσταση χιλιομέτρων από την Περιφέρεια αποδεικνύει πως βλέπει η κυβέρνηση την  Δημοκρατία.

Η κοινωνία της Π.Ε. Κοζάνης δεν βγήκε σοφότερη από τη σύντομη, πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού έπειτα από την εξαγγελία του πριν 26 μήνες για βίαιη απολιγνιτοποίηση, που επέφερε τον ξαφνικό θάνατο στην περιοχή.

Αποδείχθηκε περίτρανα, σε όλες και όλους, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την Δυτική Μακεδονία ώστε να αντιμετωπίσει τις πληγές που άνοιξαν με δική τους ευθύνη.

Τα προσωπεία έπεσαν σήμερα οριστικά.

Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. η Π.Ε. Κοζάνης οδηγείται σε ερημοποίηση και μαρασμό. Είναι στο χέρι όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η πορεία περαιτέρω απαξίωσης και υποβάθμισης.

Πρέπει να το κάνουμε άμεσα, δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)