to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 26.11.2021

Πολιτική

Πήγαν να περάσουν νύχτα την επαγγελματική εξίσωση ΑΕΙ και κολεγίων- Το απέσυραν για «τυπικούς» λόγους

Μετά την πρωτοβουλία ανάθεσης από τον Δήμο σε ιδιώτη, της διδασκαλίας μαθήματος ΣΕΠ σε λύκειο της Πεντέλης, η κυβερνητική πλειοψηφία επιχείρησε διά νόμου και εν κρυπτώ να περάσει τροπολογία που εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα ΙΕΚ και κολεγίων με πτυχιούχους πανεπιστημίων ακόμη και πενταετών σπουδών.


Ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βουλή σε σχέση με την προσπάθεια να εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, κατά την πάγια φιλοσοφία Κεραμέως, σκόπιμη επιδίωξη ήταν να περάσει δια… της πλαγίας οδού τροπολογία που κατετέθη σε νομοσχέδιο αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί».

Η ρύθμιση αφορούσε τις εξής σχολές:

  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,
  • Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ανάλογες αντιδράσεις προς παλαιότερες ενέργειες της κυβέρνησης με την ίδια φιλοσοφία, έχουν καταγραφεί και από τα Επιμελητήρια της χώρας, ενώ έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις σχετικά από πλευράς επαγγελματικών συλλόγων και ενώσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που προκάλεσε την αγανάκτηση της αντιπολίτευσης, αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης.

Πάντως, στο σχετικό δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη σε συννενόηση των γεωπονικών Τμημάτων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ.Λιβανό και σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας», γεγονός που δηλώνει ότι υπήρχε πλήρης ενημέρωση προηγουμένως από πλευράς Κεραμέως και Συρίγου, εφόσον ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είχαν εγκρίνει την ανωτέρω ρύθμιση.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, ότι η σταθερή πολιτική της Κυβέρνησης να ωθεί τους νέους προς τα ιδιωτικά κολέγια, αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός στο δελτίο τύπου αλλά και στη Βουλή, απέκρυψε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τα ιδιωτικά κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αιτιολογημένες λοιπόν ήταν οι αναμενόμενες αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οπίος χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό για τα ΑΕΙ  Άγγελο Συρίγο, «υπουργούς Παιδείας και Κολεγίων», οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση της τροπολογίας.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος και αφού ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, επισήμανε ως εξής:

«Εμείς διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2. Φέρνετε στην ουσία εκ του πονηρού -και σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός- με την τροπολογία αυτή, με την παράγραφο β του άρθρου 2 της συγκεκριμένης τροπολογίας με γενικό αριθμό 1141 και με ειδικό 37, από την πίσω πόρτα την εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στη βάση του ότι δίνετε τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στα νεοσυσταθέντα τμήματα μιας σειράς πανεπιστημίων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου. Αλλά πονηρά βάζετε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριτοετούς φοίτησης δηλαδή με τα πέντε χρόνια που χρειάζονται για να σπουδάσουν οι διάφορες ειδικότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Ζητούμε και πραγματικά θέλουμε να τοποθετηθείτε. Για αυτήν την παράγραφο ζητούμε την απόσυρσή της. Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας, ότι δίνεται η δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνων σε μια σειρά από σχολές που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη δεύτερη παράγραφος. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρσή της και ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και για αυτό και για τις τροπολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Κριτικές αναλόγου περιεχομένου διατυπώθηκαν και από το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το δεύτερος μέρος της τροπολογίας «ανοίγει την κερκόπορτα στους αποφοίτους ΙΕΚ κολεγίων να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών και πανεπιστημιακών σχολών που έγιναν μετά την εξομοίωση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια».

Επομένως, δεν τίθεται προς συζήτηση σήμερα Παρασκευή, ούτε προς ψήφιση, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Λιβανός, ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)