to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 25.11.2021

Κοινωνία

SOS από 27 ΜΚΟ για κρίση πείνας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το 60% των διαμενόντων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή εδώ και σχεδόν δύο μήνες καθώς έμειναν χωρίς σανίδα σωτηρίας.


Για κρίση πείνας στην Ελλάδα για πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί ή έχουν δει τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται από τη διακοπή χρηματικής ενίσχυσης στους αιτούντες άσυλο και την άρνηση παροχής επισιτιστικής υποστήριξης, προειδοποιούν σήμερα 27 ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδικότερα, το 60% των διαμενόντων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή εδώ και σχεδόν δύο μήνες καθώς έμειναν χωρίς σανίδα σωτηρίας. Όπως σημειώνουν, μετά την εφαρμογή, τον Οκτώβριο του 2021, νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, η κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες σε όσους έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου.

Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις τονίζουν πως 1 στους 4 φιλοξενούμενους είναι γυναίκες και 2 στους 5 είναι παιδιά. «Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μας λένε συνέχεια ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες τώρα δεν έχουν χρήματα για βρεφικό γάλα, γι' αυτό αντ' αυτού πολτοποιούν μπισκότα στο νερό», είπε η Emily Wilson από το Project Elea. «Αν δεν φάω εγώ, εντάξει, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τα μωρά μου πεινασμένα» δηλώνει πατέρας τριών παιδιών από το Αφγανιστάν, με χρόνια πάθηση.

Επίσης, περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο έμειναν για δύο μήνες χωρίς τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας μέσω κέτερινγκ και τραπεζικών καρτών, που τους επέτρεπαν να αγοράσουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα βασικά είδη, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει νηστικούς όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου.

Απαντώντας στις εκκλήσεις ΜΚΟ για επείγουσα αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε δημοσίως ότι οι διανομές -στις οποίες βασίζονταν οι άνθρωποι- θα ξαναρχίσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα μήνα μετά,  το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ο καταστροφικός αντίκτυπος στους αιτούντες άσυλο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η Μάρθα Ρούσσου από την International Rescue Committee τονίζει πως «οι ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι ωθούνται στα άκρα: τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο πεινασμένα. Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάρουν λεωφορείο για να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες και οι οικογένειες δεν έχουν πόρους για να προετοιμαστούν για έναν κρύο χειμώνα».

«Μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται είναι αιτούντες άσυλο που δεν πήραν έγκριση, που δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλυμα ή υγειονομική περίθαλψη, δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν με βάση ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές από την Ελλάδα» η Άνα Λιζ Τσίμπαν από την Fenix ​​– Humanitarian Legal Aid.

Τι ζητούν

Οι ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα τους κινδύνου και για ορισμένους αιτούντες άσυλο, που ζουν εκτός των καταυλισμών, δικαιούχους του προγράμματος ESTIA, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς έχουν επίσης επηρεαστεί από τη διακοπή της της χρηματικής βοήθειας αλλά σε αντίθεση με τους διαμένοντες στα στρατόπεδα, δεν παίρνουν ούτε έτοιμα τρόφιμα.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας, τόσο με τις πράξεις όσο και με την αδράνειά της, δημιουργεί κρίση πείνας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Είναι παράνομο, περιττό και εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στην Ε.Ε.» καταγγέλλει η Ανίτα Μπέι, επικεφαλής της Save the Children Europe.

Οι ΜΚΟ καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης και, μεταξύ άλλων, ζητούν τα εξής:

  • Να γίνει πολιτική προτεραιότητα η επανέναρξη της οικονομικής βοήθειας

  • Παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης με διανομή βασικών αγαθών ή κουπονιών για καταστήματα ή μεταφορά, σε αιτούντες άσυλο που λάμβαναν στο παρελθόν βοήθεια με μετρητά

  • Παροχή επαρκούς και θρεπτικής τροφής σε όλα τα άτομα που διαμένουν σε καταυλισμούς, ανεξάρτητα από το αν είναι αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή όχι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)