to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 25.11.2021

Πολιτική

«Μαζεύει» την απαράδεκτη εγκύκλιο ο Μηταράκης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μηταράκης διέψευσε τον εαυτό του!»


Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» (24/11/21) για την εγκύκλιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –σύμφωνα με την οποία τα νέα αιτήματα ασύλου θα μπορούν να υποβληθούν μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πέντε νησιών και Έβρου (ΚΥΤ Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας)– αλλά και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Έτσι, το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να διαψεύδει την προηγούμενη απαράδεκτη εγκύκλιο που προκάλεσε αναστάτωση, προχώρησε την Τετάρτη 24/11 σε νέα (διορθωμένη) εγκύκλιο, στην οποία γίνεται λόγος για «υποβολή αιτήματος σε καθορισμένα σημεία στα σημεία εισόδου της χώρας ή σε αρμόδιες προκαθορισμένες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα». Επίσης, σε νέες διευκρινίσεις του, ο διοικητής της υπηρεσίας Ασύλου μιλά για «ειδικά καθορισμένα σημεία» και «κατάλληλους χώρους καταγραφής», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, στη νέα εγκύκλιο τονίζεται πως «στα ΚΥΤ νήσων, θα λαμβάνονται αιτήματα ασύλου αποκλειστικά από τους παράνομα εισελθόντες στα νησιά, από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας» και ότι στο Φυλάκιο Ορεστιάδας θα παραλαμβάνονται οι αιτήσεις «των εισελθόντων στα χερσαία σύνορα, στο νομό Έβρου».

Κοινή δήλωση Αρβανίτη-Γκαρά-Μιχαηλίδη-Μπουρνού-Σαντορινιού-Ψυχογιού: Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μηταράκης διέψευσε τον εαυτό του!

Το πρωί της Πέμπτης ήρθε και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Λίγες μόνο ώρες αφότου στηλιτεύσαμε την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μετατρέψει τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών και να  επωμιστούν μόνιμα οι τοπικές τους κοινωνίες όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μηταράκης αναγκάστηκε χθες να ακυρώσει την ντροπιαστική από κάθε άποψη εγκύκλιο που ο ίδιος εξέδωσε!

Κάθε τους κυβίστηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε βούληση ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι το μόνο σχέδιο που έχουν αφορά το πώς θα μοιράσουν χρήμα στους «δικούς τους», παίζοντας με τις ζωές ανθρώπων και εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Η παρωδία του επικίνδυνου θιάσου της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται. Η ώρα που θα πέσει η αυλαία, όμως, πλησιάζει και το ξέρουν. Ως τότε, παραμένουμε έτοιμοι να αντιπαλεύουμε άμεσα όλες τις ιδεοληπτικές τους αποφάσεις.

Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
Αναστασία Γκαρά, Βουλευτής Έβρου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Μπουρνούς, Βουλευτής Λέσβου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών

Νεκτάριος Σαντορινιός, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορίνθου, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η πρώτη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την «καταδίκη των νησιών και του Έβρου»

Νωρίτερα, σφοδρή ήταν η ανησυχία των κατοίκων του Έβρου και των πέντε νησιών μετά την αποκάλυψη του θέματος από την «Εφ.Συν.», εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κοινή τους ανακοίνωση, έκαναν λόγο για την «τελευταία πράξη της παρωδίας του θιάσου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν πως το δημοσίευμα της εφημερίδας μας «επιβεβαιώνει απόλυτα τον αρχικό και επίμονο ισχυρισμό μας για την προ καιρού ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ» και έκαναν λόγο για «χυδαίο και απροκάλυπτο εμπαιγμό» των τοπικών κοινωνιών των νησιών και του Έβρου από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, καθώς και από τους κατά τόπους κυβερνητικούς βουλευτές.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, σχετικά με τη στάση που κράτησε στο θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Διπλή αυτοδιάψευση από τον κ. Μηταράκη. Πρώτα αρνήθηκε ότι υπάρχει εγκύκλιος που κατευθύνει τους αιτούντες άσυλο στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου. Μετά τη δημοσιοποίησή της – και την οξεία ανακοίνωση που εκδώσαμε νωρίτερα έξι βουλευτές και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε αυτή η πρακτική για τα νησιά και το σήμα που θα εξέπεμπε διεθνώς – εξέδωσε άλλη εγκύκλιο με την οποία κατήργησε την πρώτη! Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο!».

 Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στα σύνορα

Η νέα διορθωμένη εγκύκλιος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Εφαρμογή του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4636/2019 & άρθρου 46 Ν. 4636/19»

Σε περίπτωση προσέλευσης στα ηπειρωτικά ΠΓΑ/ΑΚΑ της Υπηρεσίας Ασύλου παράτυπα εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και επιθυμούν την κατάθεση αρχικού αιτήματος διεθνούς προστασίας, εφαρμόζεται το άρθρο 39, παρ. 1 του ν. 4636/2019, όπου ορίζεται:

«Στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης υποβάλλονται όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών και οι ανιθαγενείς, που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα ή διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στην Ελλάδα και δεν αποδεικνύουν την ιθαγένεια και την ταυτότητά τους με έγγραφο δημόσιας αρχής. Τα πρόσωπα αυτά οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως, σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που
ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.»

Από τα ανωτέρω ηπειρωτικά ΠΓΑ/ΑΚΑ της Υπηρεσίας Ασύλου εξαιρείται το ΑΚΑ Φυλακίου, το οποίο παραλαμβάνει τις αιτήσεις των εισελθόντων στα χερσαία σύνορα, στο νομό Έβρου. Στα ΚΥΤ νήσων, θα λαμβάνονται αιτήματα ασύλου αποκλειστικά από τους παράνομα εισελθόντες στα νησιά, από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Κατά συνέπεια πρέπει να καλούνται οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την μεταγωγή του ΠτΧ σε κατάλληλο χώρο καταγραφής. Κατόπιν της μεταγωγής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 του ν. 4636/19.

Σε περίπτωση προσέλευσης στις υπηρεσίες ατόμου που δεν έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/-η θα ενημερώνεται για την υποβολή αιτήματος σε καθορισμένα σημεία στα σημεία εισόδου της χώρας ή σε αρμόδιες προκαθορισμένες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής
Πάτροκλος Γεωργιάδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)