to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 24.11.2021

Οικονομία

Β. Κόκκαλης: Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για φθηνό ρεύμα σε αγρότες

Νέα προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021 για αγρότες, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης


Στην ερώτηση του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας παρόλο που ταλαιπωρείται από πληθώρα προβλημάτων. Οι Έλληνες αγρότες, εκτός από τις παρατεταμένες δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, βρέθηκαν φέτος αντιμέτωποι και με πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές  και πλημμύρες).

Επιπλέον καθημερινά καλούνται να καλύψουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής εξαιτίας των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και της ενέργειας. Η εφαρμογή του καθεστώτος  μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για παροχές αγροτικής χρήσης της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε συμβάλλει στην μείωση της επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης των αγροτών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων της ενέργειας. Παρόλο που η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής δυνητικών δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2021 έχει εκπνεύσει, πλήθος δικαιούχων δεν κατάφερε λόγο των ανωτέρω συνθηκών να υποβάλλει το αίτημα με αποτέλεσμα την εφαρμογή των υπέρογκων και αυξημένων χρεώσεων στις Παροχές Αγροτικής Χρήσης.

Επειδή για όσους δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτηση, θα επιβληθεί χρέωση 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αναδρομική ισχύ από το 2019 ( 9,3 ευρώ  ανά μεγαβατώρα ισχύει σήμερα).

Επειδή το αυξημένο κόστος παραγωγής καθιστά σχεδόν απαγορευτική την παραμονή των αγροτών στο επάγγελμα.

Επειδή ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται από τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή είναι απαραίτητη  η λήψη μέτρων ενίσχυσης  των Ελλήνων αγροτών για την αποφυγή κατάρρευσης του κλάδου.

Επειδή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021 δεν ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων για το σύνολο των δικαιούχων και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών παρέμεινε εκτός υποβολής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να ορίσει νέα προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021 για τους αγρότες»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)