to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 24.11.2021

Πολιτική

Μ. Χατζηγιαννάκης: Πρωτοφανής η θεσμική και οικονομική υποβάθμιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση της ΝΔ

Για μία πρωτόγνωρη κατάσταση υποβάθμισης που βιώνουν οι Περιφέρειες της χώρας από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια οι Περιφέρειες έχουν χορτάσει από κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, χωρίς όμως καμιά απτή απάντηση και στήριξη στα προβλήματα  και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Με αφορμή το γεγονός ότι οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΠΕ διεξάγονται το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου στην Αιδηψό, ο Μ. Χατζηγιαννάκης χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση της βόρειας Εύβοιας για να σημειώσει τις τρομακτικές καθυστερήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό και συντονισμό, πολλώ δε μάλλον στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τονίζοντας ότι μετά από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2020 στην Εύβοια δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ούτε ένα έργο. Παράλληλα, έκανε λόγο για πλήρη θεσμική απαξίωση του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, καθώς αποτέλεσε προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού να παρακάμψει την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και να αναθέσει εντελώς εξωθεσμικά την πολύ σοβαρή υπόθεση της πλήρους ανασυγκρότησης μιας περιοχής σε ιδιωτικό φορέα.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση που έχουν οι Περιφέρειες στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε τη μηδενική σχεδόν συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, αλλά και τον πλήρη αποκλεισμό της από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως η υποχρηματοδότηση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που έχει γίνει παύση πληρωμών ακόμα και στο ΕΣΠΑ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι είναι πλέον φανερό, πως και οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν δυστυχώς να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και μίλησε για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση του κράτους και την αποσυγκέντρωση των εξουσιών στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο του χαιρετισμού εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)