to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 24.11.2021

Διεθνή

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία - «Λευκός καπνός» για κυβέρνηση συνασπισμού

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού που θα ρίξει την αυλαία της εποχής της Άνγκελα Μέρκελ


Σύμφωνα με τη συμφωνία 177 σελίδων που επετεύχθη μετά από δύο μήνες συνομιλιών, τα τρία μέρη θέλουν να επιταχύνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, επιστρέφοντας παράλληλα σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 και μετά.

Η συμφωνία θα εγκαταστήσει τον πρώτο ομοσπονδιακό συνασπισμό της Γερμανίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των ελευθεριακών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των οικολόγους Πρασίνους και θα τερματίσει τα 16 χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την υπόλοιπη ο κόσμος.

«Θέλουμε να τολμήσουμε να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του FDP και των Πρασίνων. «Θα επενδύσουμε μαζικά στη Γερμανία για να τη διατηρήσουμε στην πρώτη γραμμή».

Η Μέρκελ αφήνει μεγάλα κενά. Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα σημαδεύθηκαν από πολλαπλές κρίσεις, με την ίδια να είναι υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενόψει του αυξανόμενου αυταρχισμού παγκοσμίως.

Οι επικριτές της λένε ότι έχει καταφέρει αντί να λύσει προβλήματα και αφήνει τον διάδοχό της σκληρές αποφάσεις σε πολλά μέτωπα.

Η συμμαχία - που ονομάζεται «συνασπισμός φαναριών» από τα αντίστοιχα χρώματα των τριών κομμάτων - έχει πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου και ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα ορκιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα αφού τα κόμματα επικυρώσουν το σύμφωνο συνασπισμού.

Αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει τη χειρότερη έκρηξη του COVID-19 και την Ευρώπη να παλεύει με τις συνέπειες από το Brexit και μια κρίση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις αγωνιούν να δουν τι σημαίνει αυτός ο μετασχηματισμός για αυτές στην πραγματικότητα, όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας και το επιχειρηματικό κόστος.

Η συντηρητική συμμαχία της απερχόμενης ηγέτη Άνγκελα Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, θα δει τώρα τον εαυτό της να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)