to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 23.11.2021

Πολιτική

Ο Α. Μιχαηλίδης στη Βουλή για τις σχεδιαζόμενες υπερδομές στα νησιά

Τοποθέτηση επί του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κατασκευή νέων προσφυγικών δομών σε Χίο, Λέσβο και Έβρο πραγματοποίησε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη, με την παντελή απουσία βουλευτών της ΝΔ ακόμα και από τους ενδιαφερόμενους νομούς…


Ο Α. Μιχαηλίδης καταρχάς κάλεσε τον Υπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσουν να επαίρονται για τη μείωση των ροών και την αυτονόητη και εξαιρετικά βραδεία αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά: παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία, κατέδειξε πως αυτή η μείωση άρχισε μετά την έλευση της πανδημίας, ενώ παράλληλα σχετίζεται με παγκόσμιες εξελίξεις και συγκυριακές πολιτικές επιλογές της Τουρκίας.

Εν συνεχεία, αναφορικά με το κυρίως θέμα της συνεδρίασης, αναρωτήθηκε για την «εκπεμπόμενη βεβαιότητα» του κ. Μηταράκη ότι οι δομές θα ολοκληρωθούν βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου του. Και αυτό γιατίεκκρεμεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει το Δήμος Χίου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που έχει χωροθετηθεί η δομή. Την εκκρεμότητα αυτή υπογραμμίζει σε πρόσφατη απόφασή του και το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Τι θα κάνετε αν τελικά η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι αυτή που προσδοκάτε;», τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό.

Για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης δομής στην περιοχή«Θόλος» της Χίου, ο βουλευτής επισήμανε το τεράστιο μέγεθός της: 18 στρέμματα οι στεγασμένοι χώροι, 141 στρέμματα συνολικά, 1.800 άτομα η ονομαστική χωρητικότητα – σχεδόν διπλάσια εκείνης της ΒΙΑΛ– με πρόβλεψη για δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 ατόμων. Δεδομένων των δυνατοτήτων της δομής, είναι βέβαιο, σημείωσε ο Α. Μιχαηλίδης, ότι κάποια στιγμή που θα ανέβουν πολύ οι αφίξεις και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τις «εξαφανίσει», όπως κάνει τώρα,οι φιλοξενούμενοι θα υπερβούν κατά πολύ και αυτούς τους 3.000.

Τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τέτοιες υπερδομές στα νησιά είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ιδεοληπτική επιλογή της να αποδεχτεί για τη χώρα και τα νησιά το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης», συμμαχώντας μάλιστα με τις πλέον ξενοφοβικές κυβερνήσεις της ΕΕ και εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη μάχη για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Είναι άλλο πράγμα η διαχείριση ενός ζητήματος που θα υπάρχει για καιρό, λόγω γεωγραφίας και διεθνούς πολιτικής, και «άλλο εντελώς αυτό που κάνει η κυβέρνησή σας, να αποδεχτεί δηλαδή το ρόλο του εξωτερικού φρουρού και του δεσμοφύλακα, επί δικαίων και αδίκων, εσαεί», υπογράμμισε ο Α. Μιχαηλίδης.

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη είπε πως η κυβέρνηση, τουλάχιστον όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη δομή στη Χίο, «υπολογίζει χωρίς δύο ξενοδόχους»: την εκκρεμή απόφαση του ΣτΕ, αλλά και την πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, όπως εκείνη που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)