to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 22.11.2021

Κοινωνία

Πότε αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Άμεση είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στην τρίτη δόση του εμβολίου σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου


Στην πορεία των εμβολιασμών και στα αποτελέσματα από την χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της επιτροπής επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προστατεύει από την λοίμωξη και την σοβαρή νόσο, που είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, ενώ η εισαγωγή σε νοσοκομεία είναι δύο φορές συχνότερη και ο θάνατος επτά φορές πιο συχνός. Παράλληλα υπενθύμισε τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Συνολικά με το εμβόλιο της γρίπης έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες.

Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον, τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου η οποία πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Όπως υπενθύμισε «ο στόχος των εμβολίων στις κλινικές μελέτες ήταν η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Στόχος που έχει πραγματοποιηθεί, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων. Δεν αποτελούσε στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές μελέτες και γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα και λιγότερο», είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

Για το επίπεδο των αντισωμάτων είπε ότι επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή σε μύτη, στόμα και λαιμό, και η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ενίσχυση της ανοσίας, με την τρίτη δόση φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και στη μείωση της διασποράς του ιού στο περιβάλλον, με αντίκτυπο και στη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει δείξει και μελέτη στο Ισραήλ.

Τόνισε ότι η αύξηση των αντισωμάτων με την τρίτη δόση είναι γρήγορη, και επιτυγχάνεται μία με τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό. γίνεται από σε τρεις ημέρες και όχι μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες όπως γίνεται με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)