to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 18.11.2021

Διεθνή

Στα διεθνή ΜΜΕ η δίκη μελών ΜΚΟ επειδή βοηθούσαν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δικάζονται ως εγκληματίες επειδή έδειξαν αλληλεγγύη


Ρεπορτάζ για τη δίκη στη Λέσβο της 25χρονης Σύριας Σάρα Μαρντίνι, εθελόντριας της ΜΚΟ ERCI, του 26χρονου Γερμανού Σιν Μπίντερ, του 40χρονου Νάσου Καρακίτσου και άλλων 22 ατόμων, οι οποίοι προσέφεραν βοήθεια σε πρόσφυγες, αλλά κατηγορούνται ότι είναι μέλη δικτύου διακίνησης μεταναστών, δημοσιεύει ο ιστότοπος της γαλλόφωνης κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTBF. Ανάλογο ρεπορτάζ έχει κάνει και το BBC. Επίσης, Η βελγική εφημερίδα De Morgen δημοσιεύει την ανακοίνωση του παραρτήματος Φλάνδρας της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπόθεση.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: Η Σάρα, πρόσφυγας από τη Συρία, και ο Σιν, εθελοντής ανθρωπιστής, στο δικαστήριο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο» αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι οι εθελοντές και η πρόσφυγας αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 25 χρόνια, καθώς κατηγορούνται ότι βοήθησαν αλλοδαπούς να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Το RTBF στο δημοσίευμά του φιλοξενεί δηλώσεις του Σιν Μπάιντερ, ο οποίος τονίζει ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, εξηγώντας ότι ο ίδιος έκανε το ανθρωπιστικό του καθήκον. Εξηγεί ότι διώκεται με κατηγορίες που περιλαμβάνουν κατασκοπία, απάτη και παράνομη διακίνηση, επειδή βοήθησε στις επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοιχτά της Λέσβου το 2017 και το 2018 ως εθελοντής «για να βοηθήσω άτομα που κινδύνευαν να πνιγούν». Και προσθέτει ότι έχει το δίκαιο με το μέρος του καθώς «η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλες αυτές οι συμβάσεις, μιλούν για παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο».

«Δεν είμαι εγκληματίας!», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Φιλίπ Ενσμάν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Βελγίου, σημειώνει στο ρεπορτάζ ότι η ποινικοποίηση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες γίνεται πλέον κανόνας: «Κατηγορούνται για κατασκοπία, απάτη, παράνομη χρήση του ασυρμάτου κ.λπ.». «Είναι παράλογο», προσθέτει και δηλώνει πως είναι πεπεισμένος ότι αυτές οι δίκες γίνονται για να εκφοβίσουν όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αλλά και να «πλήξουν» τη εικόνα όσων εργάζονται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού.

Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά και το BBC, που θυμίζει μεταξύ άλλων ότι η Σάρα Μαρντίνι, αδελφή της κολυμβήτρια των ολυμπιακών αγώνων, Γιούσρα Μαρντίνι, δεν μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως στη δίκη και να υπερασπιστεί τον εαυτό της η ίδια, καθώς της έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Αντίθετα, θα παρακολουθήσει τη δίκη από τη Γερμανία όπου της έχει χορηγηθεί άσυλο.

Μιλώντας στο BBC, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «φάρσα», σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει στο δικαστήριο. Τονίζει δε ότι η δίκη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «του πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες», ωστόσο τονίζει ότι ακόμη και αν σταματήσει η βοήθεια «οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια. Απλώς αυτά θα εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους»

Στο δικό του σχόλιο ο συντάκτης του ρεπορτάζ, σημειώνει ότι αυτή η δίκη γίνεται σε χρόνο που «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην προσπάθειά της να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα» και θυμίζει ότι το 2020 εισήχθησαν «σκληρότεροι κανόνες για τη λειτουργία των δεκάδων διεθνών οργανώσεων αρωγής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)