to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 18.11.2021

Πολιτική

Απλήρωτα 9ωρα: Σαν τον κλέφτη χτυπάει ο Χατζηδάκης το ωράριο των εργαζόμενων

Με υπουργική απόφαση (ανήμερα του Πολυτεχνείου) καταργείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ και επιστρέφουμε στο προ του 2018 καθεστώς η υπερεργασία να μην δηλώνεται πουθενά - Δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριο τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, αφού αυτές οι ώρες θα είναι από εδώ και πέρα μαύρες.


Ευθεία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που λάμβαναν προσαύξηση από την υπερεργασία αλλά και πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου των οδηγών φορτηγών, ΚΤΕΛ καιτουριστικών λεωφορείων με ταυτόχρονο ξήλωμα των όποιων θετικών στοιχείων έχει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιχειρεί τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Με μια πρωτοφανή υπουργική Απόφαση του, ανήμερα μάλιστα της επετείου του Πολυτεχνείου, σε εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/2021, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Κατ 'αυτόν τον τρόπο, κι εφόσον εντάσσεται η υπεργασία στο νόμιμο ωράριο, οι μισθωτοί χάνουν την προσαύξηση και άρα το εισόδημα από την υπερεγασία που τώρα γίνεται και με το νόμο κανονικά απλήρωτη. Ταυτοχρόνως, για όσους εργαζόμενους διαπιστωθεί ότι δεν είναι δηλωμένες οι υπερωρίες τους στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι εύκολο να επικαλεστεί ο ο εργοδότης τους ότι απλώς... κάνουν την υπερεργασία τους.

Οι αντιδράσεις και η κυνική επιβεβαίωση Χατζηδάκη

Ν. Ηλιόπουλος: Χωρίς καμία ντροπή νομοθετούν υπέρ της εργοδοτικής ανομίας.

Η υποχρέωση της ψηφιακή δήλωσης της υπερεργασίας έγινε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 5 εκ. ώρες υπερεργασίας. Προφανώς αυτή η εξέλιξη ενόχλησε τον ΣΕΒ που - με βασικό στέλεχος τον κ. Σκέρτσο - έδινε μάχη ενάντια στην ψηφιακή δήωση υπερεργασίας και υπερωρίας, στηρίζοντας έτσι την μαύρη και απλήρωτη εργασία.

Ο κ. Χατζηδάκης κάνει τα πάντα για να μας θυμίζει ότι είναι ο υπουργός της απλήρωτης εργασίας.  Η χθεσινή του απόφαση για κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης της υπερεργασίας δείχνει ότι χωρίς καμία ντροπή νομοθετούν υπέρ της εργοδοτικής ανομίας.

Έφη Αχτσιόγλου: Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση καταργεί άλλο ένα δικαίωμα των εργαζομένων

Σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας -με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο- καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους.

Ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Εχθρική και επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους, ταγμένη στην υπηρεσία των λίγων χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Αν νομίζουν ότι θα περάσει στα ψιλά, αυταπατώνται.

Π. Κορφιάτης (πρ. Ειδικος Γραμματέας Σ.ΕΠ.Ε.): Διάτρητο το πλαίσιο ελέγχου του ωραρίου

Με σημερινή υπουργική απόφαση του Χατζηδάκη καταργείται η υποχρέωση ηλεκτρονική προαναγγελίας της υπερεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και επιστρέφουμε στο προ του 2018 καθεστώς η υπερεργασία να μην δηλώνεται πουθενά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριο τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, αφού αυτές οι ώρες θα είναι από εδώ και πέρα μαύρες.

Το πλαίσιο ελέγχου του ωραρίου ξαναγίνεται διάτρητο αφού η ώρα λήξης του οχταώρου στην πράξη θα επιμηκύνεται κατά μία ώρα χωρίς να μπορεί το ΣΕΠΕ καν να ελέγξει. Προφανώς και ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει ούτε καν ρεπό για τις επιπλέον ώρες που θα δουλεύει.

ΥΓ: Με την υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας από το 2018 δηλώνονταν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. Σήμερα ξαναγυρνάμε σε αυτό το καθεστώς, αυτή την φορά με την κυβέρνηση να δίνει έναν ακόμα τρόπο για την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΚΚΕ: Σινιάλο στους μεγαλοεργοδότες για πιο άγρια εκμετάλλευση 

«Η κατάργηση της υποχρέωσης να δηλώνονται οι ώρες υπερεργασίας που απασχολούνται οι εργαζόμενοι είναι το σινιάλο που δίνει η κυβέρνηση στους μεγαλοεργοδότες για να προχωρήσουν  σε πιο άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, όπως επιτρέπει το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα με τον νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος του κεφαλαίου προπορεύεται των αντεργατικών νόμων και οι κυβερνήσεις φροντίζουν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ακυρώνοντας ακόμη και τους τυπικούς ελέγχους που προβλέπονται.
Οι εργαζόμενοι πρέπει οργανωμένα, μαζικά να παλέψουν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, με σταθερό ωράριο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες».

Χατζηδάκης: «Γραφειοκρατικό εμπόδιο» η προαναγγελία της υπερεργασίας, υπόσχεται «ψηφιακή κάρτα» που θα λύσει κάθε πρόβλημα

Η απάντηση του υπουργού Εργασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση (18/11/21):

Οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για υπερεργασία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της δήλωσης της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τι θέλει λοιπόν να μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι τότε με την ανοχή του δεν δηλωνόταν η υπερεργασία;

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές.

Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κάρτα η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται με ανόητες δηλώσεις μιας παραζαλισμένης αντιπολίτευσης. Προστατεύονται μόνο με μέτρα που επιβάλουν τάξη και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας.

“Θα αρκούσε ένα «Ναι, το καταργούμε» από τον κ. Χατζηδάκη”

Ακολουθεί η ήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά την παραπάνω ανακοίνωση Χατζηδάκη:

Ο κ. Χατζηδάκης με τη σημερινή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι καταργεί τη δήλωση της υπερεργασίας, που ο εργοδότης υποχρεούτο να κάνει πριν την πραγματοποίησή της. Μια ρύθμιση που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη δουλειά.

Όπως γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι εργαζόμενοι, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων δεν ελέγχεται καιδεν πληρώνεται.

Θα αρκούσαν τρεις λέξεις «Ναι, το καταργούμε», από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έσωζαν τη νεοφιλελεύθερη τιμή του κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο επέλεξε να γελοιοποιηθεί με λεκτικούς και νοηματικούς ακροβατισμούς. Δικό του θέμα.

Η πραγματικότητα είναι μία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην απλήρωτη εργασία.

Ο οδοστρωτήρας τους δουλεύει υπερωρίες.​

Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, σχετικά με την ανακοίνωση της Απόφασης του Υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στους εργαζόμενους, στις εργασιακές σχέσεις και στο οκτάωρο, ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία και υπονομεύει τους ελέγχους του ΣΕΠΕ προς όφελος της εργοδοτικής ασυδοσίας

Η ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης για τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υλοποιούν πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη 4808/2021!

1.Σε συνέχεια της κατάλυσης του οκταώρου και της επιβολής με ατομική σύμβαση δύο ωρών απλήρωτης εργασίας, από την 29η/11/2021 παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Στην πραγματικότητα καταργείται η βασική δικλείδα ασφαλείας που προέβλεπε η σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχύρωνε την πληρωμή της υπερεργασίας, επέτρεπε τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ και λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εργοδοτική παραβατικότητα. Σε μία απορρυθμισμένη και ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μία ώρα απλήρωτη εργασία πέραν του οκταώρου. Αποτελεί πρόκληση η επίκληση από το Υπουργείο Εργασίας λόγων απλούστευσης της διαδικασίας και ο χαρακτηρισμός της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ ως «γραφειοκρατικής διαδικασίας». Προφανώς για το επιτελικό κράτος της ΝΔ η κατάλυση της προστασίας των εργαζομένων και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν «απλούστευση διαδικασιών»!

2.Εφαρμόζει από την 29η/11/2021 την απαράδεκτη πρόβλεψη του άρθρου 75 του νόμου Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων μπορούν  να καταχωρούν ετεροχρονισμένα εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας στο έντυπο Ε4  στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και στο έντυπο Ε8 την υπερωριακή απασχόληση τους. Στη Βουλή είχαμε ασκήσει έντονη κριτική σε αυτήν τη διάταξη, επειδή δημιουργεί ένα καθεστώς απαράδεκτης διάκρισης και εργοδοτικής ασυδοσίας εις βάρος των εργαζομένων στις μεταφορές, της υγείας και της ασφάλειας τους, αλλά και της οδικής ασφάλειας συνολικά, καθώς η εξάντληση και η φυσική κόπωση των οδηγών από την κατάχρηση του ωραρίου μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχήματα.

3.Ανοίγει την πόρτα εκπρόθεσμης δήλωσης για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και ακυρώνει τη δυνατότητα ελέγχου του ΣΕΠΕ, και υποβολής των σχετικών κυρώσεων, με την πρόβλεψη ότι η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 στο ΠΣ Εργάνη τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα από 30/11/2021 και μετά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και άπαξ.

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχει όρια ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφής, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ!

Τμ. Εργατικής Πολιτικής: Ο κόσμος της εργασίας θα ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης

Στην  κατάργηση της δήλωσης  της  υπερεργασίας στην ΕΡΓΑΝΗ και τις δηλώσεις Χατζηδάκη αναφέρεται με ανακοίνωσή του το τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισημαίνοντας πως «οι αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές του υπουργού εργασιακής απορρύθμισης κου Χατζηδάκη  δεν πείθουν πλέον κανέναν».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εδω

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)