to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 17.11.2021

Κοινωνία

«Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ»: Αφημένα στη μοίρα τους τα νοσοκομεία, εκτός ελέγχου η πανδημία

Σε οριακή κατάσταση πλέον το ΕΣΥ καθώς στα νοσοκομεία βρίσκονται περίπου 4.050 άτομα με σοβαρή νόσηση λόγω covid - Τραγικός και ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ που κατέγραψε ακόμα 80 θανάτους με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να φτάνει τα 16.923, την ώρα που οι αντοχές των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί - Ακόμη και με επίταξη γιατρών δεν φαίνεται άμεσα διαχειρίσιμο το πρόβλημα ενώ ο πρωθυπουργός επιλέγει με ένα μήνυμα (18/11) να κάνει εκ νέου έκκληση στους ανεμβολίαστους...


Στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» εμμένει η κυβέρνηση, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του με τους υγειονομικούς να μην σταματούν κραυγάζουν καθημερινά ότι νοσηλεία και ιατρική σε ράντζα στους διαδρόμους δεν γίνεται και να περιγράφουν εφιαλτικές καταστάσεις στις εφημερίες του τρόμου. 

Για «πολεμικές» εικόνες και για μια κατάσταση που θυμίζει την περσινή χρονιά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (17/11) σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Τουχτίδης επεσήμανε ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες, τονίζοντας ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι, ενώ υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία.

«Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα, τονίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Καπραβέλος: «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου μας»

Ακόμα δεν κορυφώθηκε η ασφυξία του ΕΣΥ

Ανεξέλεγκτη είναι η διασπορά του κορωνοϊού ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού τα νοσοκομεία να «γονατίζουν» από τα πάρα πολλά σοβαρά περιστατικά covid-19 που οδηγούν σε άμεση διασωλήνωση ακόμη και νέους.

Στις 470 έφτασαν χθες οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊό, εξαντλώντας σταδιακά τις αντοχές του ΕΣΥ. Συνολικά πλέον, νοσηλεύονται περί τα 4.050 άτομα εκ των οποίων 520 είναι σε ΜΕΘ και 550 είναι διασωληνωμένα. Δηλαδή οι 6 στις 10 απλές κλίνες και οι 9 στις 10 ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες.

Η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδα άνω των 6500, δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν. Η συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών - είτε εθελοντικά είτε μέσω επίταξης- δεν φαίνεται να αποτελεί πανάκεια καθώς η πίεση αυξάνεται σταδιακά.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αυτό επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως επί της ουσίας το αποτύπωμα των υψηλών αυτών αριθμών αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση των εμβολιασμών δεν μπορεί να ανακόψει άμεσα την πορεία της επιδημίας και απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη υπάρχουν.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", τόνισε πως "βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κορονοϊού".

Ο καθηγητής προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση του κύματος για λίγες ημέρες και μια εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζοντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Το γεγονός αυτό βέβαια μεταφράζεται και σε αύξηση νεκρών και διασωληνώσεων κατά περίπου 90 και 700 αντίστοιχα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος, είπε πως για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. "Αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή", προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλεξανδρούπολη: Καταγγελία για μεταφορά ασθενών με… ιδιωτικά βανάκια

Κωφεύει η κυβέρνηση στις κραυγές αγωνίας των υγειονομικών

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της προέδρου των εργαζόμενων του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Βούλα Γεωργάκη, στο Open για το προσωπικό, η οποία ρώτησε ρητορικά πώς μπορεί να αποδώσει ένας εργαζόμενος φέροντας ως παράδειγμα τις νοσηλεύτριες, που είναι 1 ανά 40 ασθενείς.

«Πού είναι το προσωπικό που μας έταξαν;» ρώτησε αφού κατήγγειλε πως «η κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό είναι πλέον τραγική, χωρίς να υπερβάλω καθόλου. Καλούμαστε με 35% του προσωπικού μας να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες που καλύπτουμε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και τη νότια Ελλάδα».

«Τίποτε απολύτως δεν έγινε. Ένας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς. Προχθές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν όλη την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς» πρόσθεσε.

«Εμείς ήμασταν νοσοκομείο covid-19 και με το φιλότιμο των συναδέλφων καλύψαμε την κατάσταση, αλλά πλέον δεν αντέχουμε... ποιος οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί με 35% του προσωπικού του σε μία τέτοια δομή όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ένα νοσοκομείο εμβληματικό το οποίο εφημερεύει κάθε ημέρα υποτίθεται μέχρι τις 2;»

«Προκαλώ τον υπουργό, τον πρωθυπουργό, ελάτε στον Ερυθρό χωρίς κάμερες. Σηκώνουμε το βάρος, δεν αντέχουμε άλλο, κάνουμε έκκληση για προσωπικό. Προσπαθούμε και παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και ασφάλεια στους ασθενείς, έχουν την καλύτερη φροντίδα, αλλά θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία. Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει κληθεί να σηκώσει τέτοιο βάρος, να μην έχουν γίνει προσλήψεις σε ούτε μία θέση, ενώ άλλα νοσοκομεία έχουν πάρει -και καλά έκαναν. Γιατί όχι εμείς;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)